Avigan de la Fujifilm, primul medicament anti-COVID

23 sept. 2020
Vizualizari: 633

La doar câteva zile de alegerile locale, în România crește numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19, miercuri fiind stabilit un nou record negativ.

„1.767 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate, față de ultima raportare, în urma testelor efectuate la nivel național”, informează, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică (GCS), scrie Agerpres.

„Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, precizează GCS. Până miercuri, pe teritoriul României au fost confirmate 116.415 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus”, mai notează Agerpres.

Din Japonia vin vești bune în legătură cu un posibil medicament anti-COVID.

„Grupul nipon Fujifilm a anunțat miercuri că medicamentul său Avigan, deja autorizat pentru forme severe de gripă, a permis o reducere «semnificativă din punct de vedere statistic» a timpului de vindecare pentru pacienții infectați cu noul coronavirus. Pentru cei 156 de pacienți incluși într-un studiu clinic de fază III desfășurat în Japonia, durata medie de convalescență a fost de 11,9 zile în rândul celor tratați cu Avigan și de 14,7 zile pentru cei din grupul care au primit un placebo, au detaliat într-un comunicat reprezentanții companiei japoneze. În cadrul acestui studiu, sfârșitul convalescenței a fost definit drept momentul în care noul coronavirus nu mai era detectat prin intermediul testelor PCR, însoțit de o scădere a simptomelor (determinată prin valori de temperatură, saturație de oxigen, imagistică pulmonară). Studiul clinic s-a concentrat pe pacienți diagnosticați cu forme non-severe de pneumonie, asociate maladiei COVID-19. Demarat în martie și între timp finalizat, studiul clinic nu a evidențiat noi riscuri de sănătate asociate administrării de Avigan, au precizat reprezentanții companiei Fujifilm”, relatează Evenimentul Zilei.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis, miercuri, că orele se vor derula online, în zilele de 25, 28 și 29 septembrie, în toate unitățile de învățământ în care vor fi amenajate secții de votare.

„Activitatea didactică ce presupune prezența fizică a elevilor și a cadrelor didactice din unitățile de învățământ preuniversitar în care sunt organizate secții de votare, se suspendă în perioada 25 – 29 septembrie. Aceasta se va desfășura exclusiv în sistem  on-line. Această decizie a fost aprobată de ministrul educației și cercetării, Monica Anisie, printr-un ordin transmis spre publicare în Monitorul Oficial, în urma Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 46/2020.În această perioadă, activitățile didactice în unitățile de învățământ aflate în situația mai sus menționată se vor realiza conform metodologiei privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, aprobată prin OMEC 5545/2020”, a transmis, la rândul său, Ministerul Educației și Cercetării, scrie News.ro

„Potrivit Ministerului, procesul instructiv-educativ față în față va fi reluat în data de 30.09.2020, conform scenariilor aprobate de către comitetele județe/al municipiului București pentru situații de urgență, cu respectarea tuturor condițiilor de siguranță și igienă sanitară”, mai scrie News.ro.

Presa scrie că sesizările președintelui Klaus Iohannis, PNL și USR privind modificările aduse Legii concurenței au fost respinse, miercuri, de judecătorii CCR, care au stabilit că acestea sunt constituționale.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile Legii pentru modificarea și completarea Legii concurenței 21/1996 sunt constituționale în raport cu criticile formulate”, se arată în minuta deciziei, citată de Agerpres.

„Șeful statului a trimis Curții Constituționale o sesizare în legătură cu Legea pentru modificarea și completarea Legii concurenței 21/1996. El susținea că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului. Șeful statului indica faptul că actul normativ a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, iar la Senat i-au fost aduse 38 de modificări la peste 20 de articole, care au vizat compunerea plenului Consiliului Concurenței, modalitatea de numire a membrilor plenului, stabilirea atribuțiilor acestora, modificarea condițiilor pe care aceștia trebuie să le îndeplinească, modificarea reglementărilor în caz de vacanță a funcției de președinte al Consiliului Concurenței, modificarea dispozițiilor referitoare la aspectele examinate și dezbătute în plen de Consiliul Concurenței, funcțiile publice de specialitate din cadrul instituției, interdicțiile după încheierea angajării în cadrul instituțiilor publice, modificarea statutului secretarului general și al secretarului general adjunct și, nu în ultimul rând, introducerea art. II și art. III, cu efect direct în ceea ce privește schimbarea conducerii Consiliului Concurenței”, notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Avigan de la Fujifilm, primul medicament anti-COVID was last modified: septembrie 23rd, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: