Ziua Eroilor

17 mai 2018
Vizualizari: 1167

Din 1920, pe 17 mai, România sărbătorește nu numai Înălțarea Domnului, dar și Ziua Eroilor.

„Creștinii ortodocși sărbătoresc, joi, Înălțarea Domnului, cunoscută și ca Ispasul sau Paștele Cailor, ultima zi din an în care se pot înroși ouă și se salută cu «Hristos a înviat!». Din 1920, slujbele de la biserică pomenesc Eroii Neamului, de aceea tot astăzi, în România, este Ziua Eroilor”, scrie Mediafax. Evenimentul este marcat în întreaga țară de o serie de manifestări organizate de biserica ortodoxă și de autoritățile locale.

Presa publică azi noi informații despre modul de depunere a declarației unice.

„Persoanele care realizează venituri din activități economice sau alte categorii de venituri pot declara online, începând de miercuri, aceste câștiguri prin intermediul formularului electronic inteligent al declarației unice disponibil în Spațiul Privat Virtual (SPV), informează Ministerul Finanțelor Publice. Formularul calculează automat cuantumul impozitelor și contribuțiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat și poate fi accesat pe portalul ANAF în secțiunea «Spațiul Privat Virtual» (pfinternet.anaf.ro), rubrica Descărcare declarații. Serviciul electronic Spațiul Privat Virtual este furnizat gratuit de Ministerul Finanțelor Publice, iar înregistrarea este posibilă fără a fi necesară deplasarea la ghișeele ANAF. «(…) Prin intermediul SPV se poate accesa oricând situația fiscală personală și se pot primi sau transmite o serie de documente, declarații fiscale și alte informații fiscale utile. De asemenea, formularul se poate completa și semna și de deținătorii de certificate digitale calificate. Depunerea se face pe portalul e-guvernare.ro», precizează Ministerul Finanțelor”, notează Agerpres.

O ordonanță de urgență a Guvernului ar putea rezolva criza din sănătate și din alte sectoare de stat, plafonând veniturile astfel ca acestea să nu scadă sub valoarea celor încasate în luna februarie a.c.

„Guvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanță de Urgență care modifică și completează Legea salarizării unitare, fiind instroduse corecții pentru acele categorii de personal ale căror drepturi salariale nete aferente lunii martie au fost mai mici decât în luna februarie. Astfel, au fost scoase gărzile din procentul de 30% prevăzut pentru plafonarea sporurilor, iar spitalele de monospecialitate și serviciile de ambulanță vor putea depăși acest plafon”, scrie News.ro.

Colaborarea dintre România și Franța în domeniul judiciar parcurge o nouă etapă. Procuror General al României, Augustin Lazăr, și Procuror General de pe lângă Curtea de Casație a Republicii Franceze, Jean-Claude Marin, au semnat la Paris o declarație comună de intenție, cu o durată de cinci ani, având ca scop facilitarea cooperării juridice și judiciare între Franța și România, prevăzută de mai multe convenții bilaterale.

„Documentul reprezintă prima declarație comună de intenție între Ministerul Public din România și cel din Franța și marchează un moment important în dezvoltarea cooperării judiciare româno-franceze, întemeiat pe tradiția culturii juridice comune”, informează un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, transmis Agerpres.

Presa scrie azi despre dosarul fostului edil al Constanței, Radu Mazăre, refugiat politic în Madagascar și reacțiile acestuia, care au urmat deciziei Tribunalului Constanța.

„Fostul primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre, a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Constanța la șase ani și jumătate de închisoare pentru că a vândut la un preț subevaluat mai multe terenuri din Mamaia, prejudiciul ridicându-se la aproximativ patru milioane de euro. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Constanța”, arată News.ro.

Într-un alt dosar ICCJ cere administrarea de noi probe.

„Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis, miercuri, administrarea unor noi probe în dosarul în care Mihaiela Moraru Iorga a fost trimisă în judecată pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual în formă continuată”, scrie azi Mediafax, care prezintă pe larg cazul procurorului DNA.

Și pentru că ne apropiem cu pași repezi de weekend, trebuie să vă amintim că sâmbătă, 19 mai, în întreaga țară se organizează Noaptea Muzeelor.

„Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) a anunțat că, pentru ediția din acest an a Nopții Muzeelor, aproximativ 150 de muzee și organizații partenere vor participa la acest eveniment. Noutatea acestei ediții este dată de 10 scurtmetraje despre culisele unor muzee din București. Cea de a XIV-a ediție a evenimentul Noaptea Muzeelor, care va avea loc sâmbătă, pe 19 mai, a adunat aproximativ 150 de muzee și organizații partenere din țară și din București. RNMR precizează că această ediție a «Nopții Muzeelor» cuprinde și alte proiecte special gândite pentru a fi cât mai prietenoasă interacțiunea între muzee și vizitatori, cum ar fi: trasee muzeale digitale care pot fi explorate gratuit”, arată Mediafax.

În finalul Revistei, semnalăm inaugurarea unei noi curse aeriane care va lega Iași de Verona și Cuneo.

„Reprezentanții Aeroportului Internațional Iași au anunțat, miercuri, lansarea celor două noi curse, către Verona și Cuneo, din Italia. Cursele vor fi operate de către compania Ernest Airlines. Din 21 iunie vor fi trei zboruri pe săptămână, unul către Verona și două către Cuneo.Potrivit companiei, studenții vor beneficia de prețuri reduse pe cele două linii”, scrie Mediafax.

Seară frumoasă!

Ziua Eroilor was last modified: mai 17th, 2018 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: