Ziua Culturii Naţionale

15 ian. 2019
Vizualizari: 695

Astăzi, România a sărbătorit, odată cu ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale.

„«Cultura națională nu se poate concepe decât în contextul său european», a arătat Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, marți, în deschiderea sesiunii festive dedicate Zilei Culturii Naționale, organizată la Ateneul Român”, notează Mediafax.

La sărbătorirea Zilei Culturii Naționale, organizate la Ateneul Român, a participat și președintele Klaus Iohannis alături de Patriarhul Daniel.

„«Premiile și aplauzele primite de creatorii și artiștii români în 2018 au demonstrat, din nou, că România este un partener valoros în dialogul dintre civilizații. Prin bogăția și diversitatea culturii și patrimoniului nostru, adevărați piloni ai identității naționale, ca și prin operele tinerelor generații de artiști, România adaugă marii simfonii universale, an de an, noi expresii și armonii», a afirmat Klaus Iohannis azi, în alocuțiunea susținută la sesiunea festivă a Academiei Române”, scrie Cotidianul.

Președintele Iohannis a afirmat că Academia Română, acum mai bine de 150 de ani, și-a asumat un rol fundamental în procesul de cultivare a limbii, în care rămâne și astăzi principalul responsabil.

„În ultimii ani, din păcate, România se distinge prin cea mai redusă rată europeană de achiziție și lectură de carte. Pe fondul acestei situații, am apreciat declararea prin lege a anului 2019 drept Anul Cărții ca o inițiativă bună și aștept din partea Guvernului să o pună în aplicare, cu eficiență. Să dăm culturii în acest an o acțiune concertată, coerentă, în favoarea lecturii și a cărții!”, a adăugat președintele Iohannis, mai notează Cotidianul.

Presa din România rămâne și azi ancorată într-una dintre temele ultimelor zile – recursul compensatoriu.

„Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) precizează că peste 14.400 de persoane au beneficiat de prevederile Legii nr. 169/2017, peste 11.800 dintre acestea fiind eliberate ca urmare a admiterii cererii de liberare condiționată de către instanțele de judecată competente, iar restul – la împlinirea termenului de executare a pedepsei. Din totalul persoanelor puse în libertate, beneficiare ale legii menționate, 724 (circa 5%) au revenit în penitenciar, însă nu toate din cauza unor fapte penale săvârșite după eliberare”, scrie azi News.ro.

Și tot News.ro aduce în fața opiniei publice noi precizări ale ministrului Toader în legătură cu această lege.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, afirmă, referitor la legea privind recursul compensatoriu că, la vremea respectivă, CSM a considerat că pentru a fi efective, cele 3 zile pot fi considerate ca fiind efectiv executate, în locul unui beneficiu la liberarea condiționată, propunerea fiind însușită de Senat. Camera Deputaților a înlocuit însă cele 3 zile cu 6 și a extins beneficiul și pentru alte criterii, Ministerul Justiției nefiind de acord cu modificările. «Curtea Constituțională a fost sesizată în controlul a priori. Ministerul Justiției s-a exprimat în sensul că legea este neconstituțională», spune ministrul Toader”, scrie News.ro.

„Magistrații ÎCCJ au decis să introducă, în dosarul Mineriadei, introducerea unor instutuții ale statului drept părți responsabile civilmente, precum Ministerul Finanțelor, MAI, SRI, Parchetul General, Guvernul României, Jandarmeria Română, MAPN, Ministerul Economiei și Academia de Poliție”, mai anunță azi Mediafax.

News.ro scrie și despre o decizie de ultimă oră a CSM, în cazul procurorilor de la DNA Ploiești.

„Secția pentru procurori a CSM a avizat marți cererea de revocare a procurorului Lucian Onea de la DNA Ploiești, la o zi după ce Consiliul Superior al Magistraturii a respins cererea Secției pentru investigarea magistraților a Parchetului General privind încuviințarea arestării preventive a lui Onea și Mircea Negulescu”, notează News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre noi angajări în Poliție.

„Poliția Română anunță că au fost scoase la concurs 290 de posturi prin încadrare directă. Înscrierile se fac la sediile unităților de poliție care au scos posturile la concurs, până pe 22 ianuarie. Posturile scoase la concurs sunt în domenii precum criminalistică, investigații criminale, comunicare. […] Potrivit sursei citate, din totalul acestora, 289 de posturi sunt cu încadrare din sursă externă, iar un post urmează a fi ocupat prin reîncadrare. Posturile scoase la concurs sunt atât de ofițer (219), cât și de agent (18 și o reîncadrare) și personal contractual (52)”, arată Mediafax.

Seară frumoasă!

Ziua Culturii Naționale was last modified: ianuarie 15th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: