Weekend cu proteste în Capitală

18 mai 2020
Vizualizari: 599

Trecerea de la starea de urgență la cea de alertă, care s-a produs în acest ultim weekend, a adus nu numai o schimbare a atitudinii românilor față de pericolul infectării cu COVID-19, dar și o serie de proteste în Capitală față de măsurile luate de guvernanți pe durata pandemiei.

„Aproximativ o sută de persoane protestează, duminică, pentru a treia seară consecutiv, în Piața Victoriei din București, solicitând dovezi științifice privind existența coronavirusului. Proteste similiare au avut loc, vineri și sâmbătă, în Piața Victoriei din București, participând persoane care cer dovezi că virusul SARS-CoV-2 există și reclamă încălcarea Constituției prin impunerea de restricții. Oamenii au scandat împotriva Guvernului”, relatează News.ro.

Ludovic Orban a fost întrebat, duminică seară, despre protestele din ultimele seri din Piața Victoriei.

„Aș prefera să vă dau un răspuns… mesajele celor din Piața Victoriei eu personal nu le înțeleg. Virusul există, faptul că sunt decese arată că este o amenințare reală. Practic toate sloganele și declarațiile mi se pare că fac parte din apanajul unora care nu au nicio treabă cu interesul national”, a arătat premierul Orban, mai scrie News.ro.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține că în primele două zile de stare de alertă i s-a părut că o parte a populației și a agenților economici nu au înțeles corect ce trebuie să facă și s-au comportat ca și când s-a revenit la normalitate.

„Dacă am relaxat anumite domenii le-am relaxat tocmai considerând că acestea sunt cele care ar putea fi cu cele mai puține repercusiuni. Avem două zile și în aceste două zile am văzut că atât agenții economici cât și o parte din populația uitat să urmărească și acele reguli de funcționare și desfășurarea activităților odată cu reluarea activităților. (…) Sunt 14 zile în care noi urmărim evoluția, dacă această evoluție este nefavorabilă vom interveni și vom pune restricții. Dacă situația va fi favorabilă atunci putem să venim și cu alte relaxări, a declarat, duminică, la Antena 3, ministrul Nelu Tătaru, notează site-ul Știrile PRO TV.

O situație specială s-a produs în acest weekend și în Vama Nădlac, acolo unde autoritățile au fost luate pe nepregătite de afluxul mare de români care s-au întors în țară după relaxarea măsurilor de carantinare a persoanelor care vin din străinătate.

Potrivit Poliției de Frontieră, sâmbătă, 16 mai, au intrat în țară aproximativ 8.000 de români.

„În data de 16.05.2020, la frontiera cu Ungaria s-au prezentat pentru efectuarea formalităților de control aproximativ 21.200 de persoane și 11.800 de mijloace de transport, din care pe sensul de intrare în țară au fost aproximativ 11.000 de persoane cu 6.500 de mijloace de transport. Numărul cetătenilor români (mai putin șoferii de automarfare si lucrătorii transfrontalieri) care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei de la frontiera comună cu Ungaria a fost de aproximativ 8.000 (PTF Nădlac 1 – 3.810, PTF Nadlac 2 – 2.967, PTF Borș – 954 etc.)”, a transmis Poliția de Frontieră, scrie Libertatea.

Pentru mulțimea de oameni, distanțarea socială a fost aproape imposibilă. Mulți dintre cei care s-au reîntors în țară au trecut vama ca pietoni, după ce au fost aduși din Europa de Vest cu microbuzele și autocarele până în apropierea vămii maghiare.

„Prefectul de Arad a declarat că haosul de la graniță se produce pentru că românii care se întorc acasă sunt puși să completeze chestionarul epidemiologic. În ceea ce-i privește pe cei ce trec granița în România cu autoturismele, au avut prioritate mașinile cu femei însărcinate și cu copii mici, spune prefectul”, relatează Libertatea.

În timp ce mulți români se întorc acasă, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a plecat în Germania pentru a vedea la fața locului care sunt problemele cu care se confruntă lucrătorii români.

O altă provocare a stării de urgență, căreia ne-am străduit să îi răspundem corect și fără patimă, a venit din partea sezonierilor români care au plecat să muncească în străinătate în ultima perioadă. Respect dreptul oricărui român să muncească oriunde alege să facă acest lucru și îi rog pe toți cei care (re)încep munca să facă acest lucru cu forme legale, să citească contractele cu atenție, să solicite răspunsuri clare înainte de semnarea contractului. Dacă se întâmplă totuși să întâmpine probleme, indiferent unde muncesc, în România sau în străinătate, trebuie să semnaleze orice potențial abuz. Am nevoie să vorbesc cu românii noștri serioși care muncesc în Germania. Așa că am plecat spre ei”, a scris sâmbătă ministrul Muncii și Protecției Sociale pe pagina sa de Facebook, arată Agerpres.

Viața politică din România încearcă să-și revină după starea de urgență, iar partidele se gândesc la alegerile care ar trebui să aibă loc anul acesta. Un sondaj CURS realizat în perioada stării de urgență, 4-14 mai, arată o reașezare a opțiunilor politice a românilor. PNL scade vizibil, în timp ce PSD și USR-Plus se mețin pe poziții.

Cea mai nouă Cercetare de tip OMNIBUS a evidențiat o cădere a partidului de guvernământ, în timp ce principalii contracandidați stagnează pe poziții.

„Față de luna ianuarie-februarie când PNL se situa la un confortabil 38%, în mai, liberalii ai căzut la cota 32. PSD avea 27% în iarnă, pentru ca acum să urce la 29%. Pentru alegerile locale, intenția de vot la această ora este: PNL – 32%, PSD – 29%, Alianța USR-PLUS – 13%, Pro România – 6%, ALDE – 5%, PMP – 5%, UDMR – 5%, Alții – 5%”, notează Evenimentul Zilei.

În ceea ce privește personalitățile politice, „Președintele Iohannis este secondat de primarul Capitalei, Gabriela Firea și plutonul compact, Victor Ponta (Pro România), premierul liberal Ludovic Orban, Marcel Ciolacu (PSD) si Traian Băsescu. Trebuie spus că percepția populației este mai nefavorabila la Ludovic Orban decât la Marcel Ciolacu”, mai scrie Evenimentul Zilei.

În încheierea Revistei, scriem despre o cerere de eliberare din închisoare a fostului lider PSD, Liviu Dragnea.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Liviu Dragnea cere să fie eliberat din închisoare și invocă «habeas corpus», un act al Parlamentului englez votat în 1679, prin care orice deținut care consideră că este închis pe nedrept are dreptul să ceară revizuirea sentinței. Cererea fostului președinte al Camerei Deputaților a fost retrimisă de Înalta Curte de Casație și Justiție la Tribunalul București”, relatează Cotidianul.

„În cererea depusă în instanță, avocații susțin că Liviu Dragnea este deținut ilegal în penitenciar, deoarece completul de 3 judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat nu era specializat să judece fapte de corupție. Avocații invocă astfel o decizie a Curții Constituționale din octombrie 2019. Inițial, Dragnea a introdus acțiunea la Tribunalul București, instanță care a trimis dosarul la Înalta Curte, pe motiv că nu are competența în acest caz”, mai scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Weekend cu proteste în Capitală was last modified: mai 18th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: