Vot în Parlament pentru eliminarea pensiilor speciale

18 feb. 2021
Vizualizari: 362

Eliminarea pensiilor speciale este subiectul acestei zile. Parlamentarii au decis, miercuri, să facă un prim pas, prin eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor.

„Legea a fost votată în plenul reunit, după ce, anterior, a primit un raport de admitere cu amendamente. Din cele trei proiecte depuse de PNL, USR-PLUS și PSD, cel din urmă a primit raport favorabil și a fost completat cu amendamente de la celelalte două partide. Unul dintre amendamente prevede încetare plății inclusiv a pensiilor speciale ale parlamentarilor, aflate în vigoare. Parlamentul a adoptat cu 357 de voturi pentru, niciun vot împotrivă, inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au fost prezenți în sală, însă nu au votat”, relatează Digi 24.

Ar mai fi de spus că, potrivit unui amendament depus de parlamentarii USR-PLUS, pensiile speciale aflate în plată vor înceta. Articolul ar putea fi, însă, neconstituțional.

Dincolo de declarațiile politice ale liderilor PSD, PNL și USR, reținem declarațiile a doi parlamentari: deputatul PNL, Florin Roman, și senatorul neafiliat, Diana Șoșoacă, care vorbesc despre neajunsurile legii votate.

„Eu am mai văzut filmul ăsta în legislatura trecută, de două ori. Două legi, ambele votate cu mâna sus de tot Parlamentul, care nu au produs efecte, pentru că, ulterior, au fost atacate la CCR, și am constatat că sunt neconstituționale. Actualul proiect, care a fost amendat și care prevede inclusiv oprirea pensiilor aflate în plată, din punctul meu de vedere, va avea mari probleme de constituționalitate. Dacă ne-am fi dorit cu toții să facem altceva decât a ne lovi unul pe altul și am fi colaborat, eu sunt convins că, astăzi, puteam avea o lege constituțională”, spune deputatul Florin Roman, scrie Digi 24.

Subiectul a fost abordat și de senatorul Diana Șoșoacă.

„Mă uitam la domnul Orban și nu mi-am închipuit că există cineva care să vorbească mai tare decât mine. Nu știu la cine a strigat, dar îmi aduc aminte când stăteam în piață și nu ne auzea. Câtă demagogie ieftină! Art. 15 alin. (2) din Constituție. De ce mințiți poporul roman?! Legea dispune numai pe viitor. Ceea ce votați acum se va aplica la următoarea legislatură. Nu cred că va trece de Curtea Constituțională. Sunt sigură că vor merge pe drepturile câștigate. Dacă vreți cu adevărat să schimbați, mergeți cu juriști foarte buni și faceți o lege constituțională”, a arătat Diana Șoșoacă, notează Digi 24.

Legea este comentată, la cererea jurnaliștilor, și de fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.

„«Pensiile speciale pentru parlamentari nu sunt pensii propriu-zise, ci indemnizații. Acestea sunt plătite de stat atunci când sunt bani și nu mai sunt plătite când lipsesc fondurile. Din acest motiv, o sesizare a Curții Constituționale pe tema eliminării lor poate fi respinsă». Afirmația îi aparține fostului președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, relatează Evenimentul Zilei.

„«Cei care sunt, acum, în plată, probabil, că vor ataca la Curtea Constituțională. Este o problemă aici. Se vor împiedica de un lucru. Când au făcut legea, în 2006, nu i-au spus pensie, i-au spus altfel. Dacă era pensie, puteam să discutăm și despre constituționalitate, dar asta nu este o pensie. Este o indemnizație și indemnizațiile acestea statul le plătește când are bani, și nu le mai plătește când nu mai are bani. N-are ce să facă Curtea Constituțională aici, mai ales că este vorba despre parlamentari. Ei și-au dat această indemnizație, ei și-au luat-o», a declarat Augustin Zegrean, conform B1 TV”, mai arată Evenimentul Zilei.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță că va contesta la Curtea Constituțională desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în cazul în care Parlamentul va adopta legea.

„Am anunțat public că o să votăm împotrivă. În cazul în care desființarea acestei Secții va trece de Parliament, o să atacăm la CCR, folosind argumentele pe care le avem în dotare. (…) Totuși, Secția Specială funcționează, că este boicotată, că nu i se dau procurori, asta e cu totul altceva”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri seară, la România TV, scrie News.ro.

Sporurile bugetarilor sunt un alt subiect comentat pe larg de reprezentanții Guvernului.

„Nivelul sporurilor este de 85% din venituri, în sănătate și justiție”, ne anunță ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Per total, cheltuieli salariale, în momentul de față, nivelul sporurilor e de 13%, din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Însă, sunt categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există, în primul rând, în sistemul de sănătate și în sistemul de justiție. Acolo, sunt regulă aceste sporuri de 85%. De aceea, nu putem să le tratăm cu ușurință, pentru că vorbim de sporuri care completează veniturile celor din sistemul de sănătate, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, a spus ministrul Turcan, la Antena 3, notează Digi 24.

Ministrul Muncii mai spune că „în domeniul sporurilor, este nevoie de «foarte multă precauție și înțelepciune»”, arată Digi 24.

Minerii din Valea Jiului au refuzat, miercuri dimineața, să înceapă lucrul, nemulțumiți de faptul că nu și-au primit salariile.

„Potrivit Prefecturii Hunedoara, prefectul Călin Petru Marian s-a întâlnit, miercuri, cu minerii care au refuzat să înceapă lucrul. Acesta a avut discuții cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara și a mers la cele patru mine aflate în activitate: Livezeni, Lupeni, Vulcan și Lonea, unde s-a întâlnit cu minerii și liderii de sindicat”, relatează România Liberă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Toate solicitările și problemele minerilor, discutate în aceste ore, în Valea Jiului, vor fi transmise, chiar în această după-amiază, Guvernului României. Executivul va lua, într-un timp foarte scurt, cele mai bune soluții pentru rezolvarea situației”, a declarat prefectul Călin Petru Marian, scrie România Liberă.

Presa mai notează că profesorii se pregătesc de vaccinare.

„Ministerul Educației a transmis, miercuri, Comitetului de coordonare a vaccinării împotriva Covid – 19, datele necesare demarării campaniei de vaccinare în rândul angajaților din învățământ. 44.324 doze de vaccin sunt necesare pentru persoane cu vârsta sub 55 de ani și 15.622 doze pentru persoane peste această vârstă”, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Vot în Parlament pentru eliminarea pensiilor speciale was last modified: februarie 18th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: