Vine vremea independenţilor

12 iun. 2017
Vizualizari: 1131

În timp ce PSD și ALDE își tot evaluează ministrii, iar declarațiile televizate ale liderului PSD, Liviu Dragnea, strârnesc noi pronosticuri, ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat azi că „pachetul de legi privind justiția este finalizat și că săptămâna aceasta, cel mai probabil, îl va prezenta public, după care va fi transmis Guvernului”, notează Agerpres.

„Guvernul, probabil, sper eu, și-l va însuși și îl vom transmite la Parlament. (…) Potrivit programului de guvernare, Ministerul Justiției trebuie să inițieze proiectul de lege pentru modificarea legilor justiției în cursul lunii iunie 2017”, a spus ministrul Toader, la Parlament”, mai scrie Agerpres.

Referitor la arhiva SIPA, ministrul Toader spune că CSM nu este avizator pe hotărâri de Guvern.

„CSM-ul este avizator pe legile justiției, Legea nr. 303, 304, 317, toate din 2004. CSM nu este avizator pe hotărâri de Guvern. Doamna fost ministru Prună, anul trecut, a inițiat hotărârea de Guvern și a avut o maximă deschidere. A solicitat punct de vedere de la CSM, de la Ministerul Public, de la Înalta Curte, de la DNA, de la DIICOT, de la asociațiile magistraților. Ministerul Justiției a primit punctele de vedere de la fiecare. (…) Și atunci unde este lipsa de transparență câtă vreme Ministerul Justiției a cerut puncte de vedere, chiar dacă legea nu prevede această obligație, câtă vreme toată lumea a răspuns? După părerea mea, e o totală transparență pentru elaborarea acestei hotărâri de Guvern”, a afirmat Toader, la sediul CSM, mai notează Agerpres.

Mediafax scrie despre o cerere formulată de ministrul Toader, chiar astăzi.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, că a cerut informații directorului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) referitor la cei care au intrat în arhiva SIPA, ca să vadă dacă aceștia aveau sau nu dreptul de acces la secrete de stat”, notează jurnaliștii de la Mediafax.

Nu putem merge mai departe fără a aminti o altă declarație a ministrului Toader într-o chestiune suficient de mult discutată: abuzul în serviciu.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, la Parlament, că așteaptă publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei Curții Constituționale referitoare la necesitatea stabilirii unui prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu, apoi va demara consultări publice și abia pe urmă va stabili nivelul pragului care să facă diferența între răspunderea contravențională, administrativă și penală în cazul abuzului în serviciu”, arată News.ro.

Cotidianul scrie despre un nou dosar deschis la Parchetul General.

„Parchetul General a cerut luni Biroului permanent al Senatului să pună la dispoziție corespondența MApN sub semnătura fostului ministru Mihnea Motoc privind obținerea aprobării prealabile a achizițiilor în cadrul programului strategic „Corvetă multifuncțională”, relatează Cotidianul.

„În vederea soluționării dosarului penal cu numărul de mai sus, vă rugăm să ne transmiteți corespondența Ministerului Apărării Naționale, sub semnătura ministrului Apărării, Mihnea Ioan Motoc, prin intermediul Secretariatului General al MApN, privind obținerea aprobării prealabile a achizițiilor în cadrul programului strategic de înzestrare „Corvetă multifuncțională”, se arată într-o adresă a Parchetului către Senat, mai scrie Cotidianul.

Și tot Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a susținut azi că; „nu se poate face o discriminare între diverse categorii de magistrați în ceea ce privește salarizarea”, după cum arată DC News. 

„Statutul de magistrat independent profesional al procurorului nu poate fi pus sub semnul întrebării. Nu se poate face o discriminare între diverse categorii de magistrați. Puteți vedea detaliat modul în care am motivat scrisoarea publică pe care am trimis-o la diverse instituții și sunt sigur că această problemă va fi clarificată în spiritul deciziilor CCR”, a declarat Lazăr, la sediul CSM, menționează DC News.

Sebastian Ghiță scapă de un nou mandat de arestare.

„Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni cererea DNA de emitere a unui al patrulea mandat de arestare preventivă pe numele lui Sebastian Ghiță, în dosarul în care fostul deputat este acuzat că l-ar fi mituit pe Iulian Bădescu, fost primar al municipiului Ploiești”, scrie Agerpres.

O amendă care tinde să facă istorie este contestată în instanță.

„Consiliul Concurenței a câștigat la Curtea de Apel București procesul intentat de traderul Energy Holding pentru anularea deciziei prin care compania a fost sancționată, alături de producătorul de energie Hidroelectrica și alți parteneri contractuali ai acestuia, instanța menținând amenda în valoare de 12,36 milioane lei (aproximativ 2,8 miloane euro). (…) Hotarârea Curții de Apel București poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, a informat autoritatea de concurență”, arată News.ro.

Mediafax vine cu o primă veste bună pentru unele categorii de bugetari.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni Legea de aprobare a O.U.G. nr. 2/2017 care prevede creșteri salariale pentru mai multe categorii bugetare, printre care angajații ANPC, medicii din Apărare și ordine publică, și acordarea burselor și pe perioada vacanței”, notează News.ro.

În Parlament am avut audieri în comisia specială privind alegerile din 2009.

Printre cei audiați s-a aflat și ambasadorul nostrum în SUA, George Maior.

„Ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, a declarat luni că, în seara alegerilor prezidențiale din 2009, a fost la Gabriel Oprea acasă, dar această vizită o consideră un eveniment privat, la care nu s-au întâmplat aspecte ilegale sau neconstituționale”, scrie Agerpres.

Ieri am avut alegeri în mai multe orașe și comune din România, unde primarii au fost declarați incompatibili, și-au pierdut fotoliul, fiind implicați în acte de corupție sau au decedat în timpul mandatului.

Interesul românilor pentru aceste alegeri a fost destul de scăzut. Un exemplu în acest sens este și prezența la urne din Craiova, capitala Băniei.

„Mihai Genoiu, candidatul PSD la funcția de primar al Craiovei la alegerile locale parțiale de duminică, a câștigat scrutinul cu un scor de 42,79%, fiind votat de 19.798 de alegători, potrivit rezultatelor finale centralizate de Biroul Electoral Județean (BEJ) Dolj”, notează Agerpres.

Interesant este faptul că un avocat, decanul Baroului Dolj, care a candidat independent, surclasează partide, ocupând poziția a treia.

„Pe locul al doilea s-a clasat candidatul PNL, senatorul Mario Ovidiu Oprea, care a obținut 16,24% din voturile valabil exprimate (7.512 voturi obținute), iar pe locul al treilea s-a situat candidatul independent Lucian Bernd-Săuleanu, decanul Baroului Dolj cu 12,98% (6.006 voturi)”, menționează Agerpres.

Vine vremea independenților.

Seară frumoasă!

Vine vremea independenților was last modified: iunie 12th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: