Vine valul trei al pandemiei

25 feb. 2021
Vizualizari: 504

În Europa se vorbește tot mai mult, în ultima vreme, despre valul trei al pandemiei, provocat de noua tulpină britanică a coronavirusului. România Liberă scrie despre un studiu realizat în Danemarca, despre riscurile răspândirii acestei noi tulpini.

„Un studiu realizat în Danemarca arată că persoanele infectate cu varianta britanică a coronaviruslui B117 ar avea un risc de 60% mai mare de a fi internate”, a spus ministrul danez al Sănătății, Magus Heunicke, scrie The Guardian, citat de News.ro.

„O campanie la scară largă de secvențiere a virusului a permis Danemarcei, cu o populație de 5,8 milioane de locuitori, să studieze dezvoltarea noii variante, mai îndeaproape decât orice altă țară. (…) Sunt temeri că B.1.1.7 ar putea deveni varianta dominantă în țară, iar Holten Møller a estimat că varianta se răspândește de 1,55 ori mai rapid decât variantele anterioare”, mai scrie România Liberă.

News.ro se oprește aspra unei declarații a fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, în opinia căruia România nu va scăpa de valul trei al pandemiei.

„Întreaga Europă se pregătește de valul trei, cred că nici noi nu o să scăpăm de acest val, dar depinde de noi cum trecem valul. Rămân aceleași restricții, rămân aceleași precauții, suntem într-un sezon în care avem un vaccin. Am vaccinat grupa 1, suntem la grupa a doua populațională, avem un personal medical care, în proporție de 90-95%, s-a vaccinat, avem o scădere a infecțiilor în spitale la personal cu 87%, cred că privim altfel valul trei, care se preconizează că va veni, dar din punct de vedere al precauțiilor, ar trebui să rămână aceleași”, a declarat, miercuri seară, Nelu Tătaru, la B1 Tv, scrie News.ro.

Fostul ministru al Sănătății a amintit însă că unele activități au fost reluate.

„Avem, în acest moment, în schimb, mai multe activități reluate, printre care și școala, și deci mobilitatea în toate aceste activități trebuie să fie un factor de care să avem mare grijă”, a adăugat Tătaru, mai scrie News.ro.

După o aparentă relaxare și după redeschiderea restaurantelor, sălilor de jocuri și a cluburilor, începând de joi, autoritățile vor modifica calculul infectărilor cu COVID-19, astfel că multe localități ar putea să reintre în zona roșie.

„Potrivit hotărârii de guvern publicată în Monitorul Oficial pe 10 februarie, modalitatea de raportare a cazurilor de bolnavi cu COVID-19 trebuie schimbată. (…) Începând de joi, se vor lua în calcul, la raportare, și focarele. Dacă 3 persoane într-o instituție sunt infectate, se declară focar. În momentul în care rata de incidență se calculează pentru localitatea respectivă, focarele vor juca un rol major în modul de raportare a acestor date”, scrie Evenimentul Zilei.

Și tot Evenimentul Zilei scrie despre situația din celelalte țări din blocul est-european lovite de valul trei al pandemiei.

În Polonia, aproximativ 12.146 de noi cazuri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore și o creștere de peste 3.500, într-o săptămână. Polonia anunță măsuri severe în regiunile lovite de pandemie.

„Mergem în direcția limitării intrărilor la frontieră. Vom dori, de asemenea, modificări oficiale, în sensul purtării de vizier sau eșarfe în locul măștilor, și va trebui, de asemenea, să gândim restricțiile pe criterii regionale”, a mai spus ministrul polonez al Sănătății, Adam Niedzielski, scrie Evenimentul Zilei.

„Noile restricții ar trebui introduse sâmbătă, dar ar putea intra în vigoare chiar mai devreme. Polonia a relaxat unele restricții, deschizând pârtiile de schi, precum și cinematografele, hotelurile și teatrele la o capacitate de până la 50%, dar autoritățile au avertizat că aceste măsuri ar putea fi anulate, în funcție de situația pandemică”, arată Evenimentul Zilei.

„Republica Cehă, una dintre cele mai afectate țări din Uniunea Europeană, a anunțat înăspriri pe fondul creșterii răspândirii variantei englezești. Guvernul a declarat că situația înrăutățită l-a obligat să renunțe la planurile sale de redeschidere a tuturor magazinelor, încă de săptămâna viitoare. Slovacia vecină este, de asemenea, grav lovită de noua variantă a coronavirusului. A devenit țara cu cele mai multe decese COVID-19, în această săptămână, pe fondul unei creșteri a răspândirii variantei englezești. Numărul pacienților cu COVID-19 din spitalele din Slovacia a atins, joi, un nou record record de 3.900 – situație care i-a determinat pe lideri să apeleze pentru ajutor din exterior”, relatează Evenimentul Zilei.

Și în Ungaria numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19 a început să crească.

Revenind la actualitatea politică românească, premierul Florin Cîțu e pe punctul de a tranșa chestiunea cumulării pensiei cu salariul și a reangajării în posturi-cheie, bine remunerate, a unor pensionari din MAI, servicii și armată. Ministrul Muncii a pregătit deja un Proiect de Lege în acest sens, prin care tinerii pensionari vor trebui să aleagă între pensie și salariu.

„Premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri, că i se pare normal să se interzică cumulul pensiei cu salariul de la stat, iar fiecare persoană să decidă dacă dorește să încaseze pensia sau salariul. Proiectul de lege pregătit de Ministerul Muncii este considerat de primul-ministru «foarte bun»”, notează News.ro.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Vine valul trei al pandemiei was last modified: februarie 25th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: