Vine criza economică

25 mai 2020
Vizualizari: 943

Chiar dacă românii privesc cu optimism către viitor, previziunile specialiștilor în economie nu sunt deloc optimiste. Unul dintre cei mai mari economiști ai lumii, profesorul Nouriel Roubini, a declarat pentru BBC că „va urma o criză adâncă, pe care întreaga omenire o va depăși cu mare dificultate și că vor fi domenii de activitate cu zeci de mii de angajați care pur și simplu vor dispărea”.

„Chiar dacă economia globală se va recupera în acest an, aceasta va fi «anemică»”, a avertizat Roubini, subliniind că recesiunea ce se va instala la nivel global va fi „fără precedent”, scrie Adevărul, citând BBC.

 „În timpul crizei financiare globale producția a avut nevoie de trei ani pentru a scădea. De data aceasta nu a durat trei ani, nici măcar trei luni. În trei săptămâni, a existat o cădere bruscă a fiecărei componente”, a spus economistul pentru BBC, mai arată Adevărul.

„Aceste locuri de muncă care au dispărut vor reveni doar parțial, cu salarii mai mici, fără beneficii, cu jumătate de normă.(…) Va exista și mai multă nesiguranță în privința locurilor de muncă, a veniturilor și a salariilor”, a spus Roubini, scrie Adevărul.

Imaginea prezentată de economistul Roubini este cât se poate de îngrijorătoare.

„«Majoritatea centrelor comerciale din China sunt încă goale. Jumătate din zboruri au dispărut. Magazinele din Germania sunt deschise, dar cine vrea să meargă la cumpărături?»se întreabă Roubini care  spune că Asia emergentă va înregistra o creștere mai bună decât „alte economii avansate”, mai scrie Adevărul.

PSD, ALDE și Pro România au inițiat un proiect de lege prin intermediul căruia românii care și-au plătit amenzile primite în perioada stării de urgență să-și poată recupera banii.

„Social-democrații, alături de ALDE și Pro România, au venit cu această inițiativă legislativă care ar putea fi adoptată în maximum 3 săptămâni. La începutului lunii mai, Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că amenzile acordate în timpul stării de urgență sunt neconstituționale, ceea ce nu implică automat și anularea lor. Judecătorii CCR au admis contestația formulată de Avocatul Poporului și au decis că ordonanța de urgență a Guvernului legată de acest subiect nu este suficient de clară, iar criteriile de acordare a sancțiunilor și de stabilire a cuantumului acestora sunt arbitrare. Avocatul Poporului a mai apreciat în sesizare că normele legale privind starea de urgență sunt lipsite de previzibilitate și claritate, ceea ce determină imposibilitatea persoanei care ar încălca legea să-și stabililească conduita de urmat, în lipsa unei descrieri riguroase a unei fapte contravenționale”, scrie Evenimentul Zilei.

Rămâne de văzut dacă Opoziția va reuși să treacă acest proiect prin Parlament și dacă Președintele îl va promulga.

Presa scrie că a fost aprobat, prin Ordin de ministru, Calendarul examenului de Bacalaureat.

„Înscrierile la Bacalaureat încep în 3 iunie, din 22 iunie au loc examenele scrise, iar în 30 iunie este programată afișarea rezultatelor, conform calendarului aprobat de ministrul Educației și anunțat luni. De asemenea, distanța între elevi în sălile de examen va fi de cel puțin 2 metri. Elevii care se află în izolare sau cei confirmați pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecție/de a dezvolta complicații asociate infecției Sars-CoV-2 vor susține examenul conform unei proceduri speciale, elaborate de către Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății”, scrie News.ro.

„Până la data de 8 iunie 2020, Comisia județeană de bacalaureat/a municipiului București va nominaliza centrele de examen dintre unitățile de învățământ care îndeplinesc aceste condiții  și centrele zonale de evaluare, precum și unitățile de învățământ arondate acestora. Centrele zonale de evaluare se organizează pentru minimum 500 de candidați și maximum 1.000 de candidați”, mai arată News.ro.

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a întocmit o „listă neagră” a aeroporturilor, care cuprinde țări periculoase din punctul de vedere al răspândirii coronavirusului, listă ce va fi actualizată regulat și va constitui un ghid pentru zboruri și turism.

„Vineri, Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației, un organism oficial al Uniunii Europene, a publicat «lista neagră» a aeroporturilor situate în 34 de țări cu transmitere ridicată a coronavirusului. Lista, care va fi actualizată regulat și va constitui un ghid pentru zboruri și turism, a fost creată pe baza datelor științifice ale OMS, ECDC și alte instituții din domeniul sănătății. În ceea ce privește țările europene, EASA include următoarele state pe «lista neagră»: Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Marea Britanie”, scrie Adevărul.

„În cazul concret al Greciei, se estimează că circa 20 de țări vor primi «undă verde» pentru a a trimite turiști, pe cale aeriană sau rutieră. Conform informațiilor transmise de postul de televiziune SKAI, primele țări care pot trimite vizitatori în Grecia sunt: Cipru, Israel, China, Japonia, Australia, Norvegia, Danemarca, Austria, Bulgaria, Serbia, România, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia, Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia”, mai arată Adevărul.


Seară frumoasă!

Vine criza economică was last modified: mai 25th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: