Viaţa bate filmul

20 apr. 2017
Vizualizari: 1850

România se grăbește. Schimbăm legi, schimbăm denumiri și organigrame, schimbăm… Derutați, românii privesc cu oarecare speranță, dar și cu îngrijorare, fiecare schimbare anunțată.

De jumătate de an vorbim despre schimbarea codurilor, despre necesitatea modificării acestora. Iată că, momentul schimbării se apropie.

„Ministerul Justiției anunță, miercuri, că va organiza, pe 26 aprilie și 15 mai, două dezbateri publice privind proiectul legislativ de modificare a codurilor penale, pe care l-a publicat pe site-ul ministerului”, scrie News.ro.

Două dezbateri care au menirea de a clarifica mai multe formulări din vechile coduri, care deja au fost comentate de Curtea Constituțională.

Astfel, în privința abuzului în serviciu, potrivit News.ro: „proiectul prevede înlocuirea sintagmei „îndeplinește în mod defectuos” din articolul 297 al Codului penal cu sintagma „îndeplinește prin încălcarea unei legi, a unei ordonanțe a Guvernului sau a unei ordonanțe de urgență a Guvernului”, potrivit unei decizii a Curții Constituționale”.

Proiectul de lege modifică și articolul 301 al Codului penal. Noua formă a articolului 301, arată News.ro, ar fi următoarea: „(1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, ori pentru o altă persoană cu care, în ultimii cinci ani, s-a aflat în raporturi de muncă ori în raporturi specifice celor dintre profesioniști, sau din partea căreia a beneficiat, în aceeași perioadă, ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Noul Proiect, supus dezbaterii publice de Ministerul Justiției, face referire și la confiscarea extinsă pentru transpunerea Directivei europene 2014/42/UE.

„Alineatele (1) și (2) ale articolului 112 se modifică și vor avea următorul cuprins: „(1) Sunt supuse confiscării și alte bunuri decât cele menționate la art. 112, când față de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material și pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de patru ani sau mai mare, instanța își formează convingerea că bunurile respective provin din activități infracționale. Convingerea instanței se poate baza inclusiv pe disproporția dintre veniturile licite și averea persoanei. (2) Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de cinci ani înainte și, dacă este cazul, după momentul săvârșirii infracțiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanței”, se arată în proiectul publicat pe site-ul Ministerului Justiției”, mai notează News.ro.

News.ro mai scrie că: „Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost convocat, pe 25 aprilie, la Comisia juridică a Senatului pentru a prezenta stadiul pachetului de modificări ale legilor justiției”.

În Parlament, exact la Senat, se află în dezbatere și Proiectul de lege privind grațierea unor pedepse, care alături de alte măsuri ar putea rezolva problema condițiilor necorespunzătoare din penitenciarele românești.

Administrația Națională a Penitenciarelor a realizat o simulare pentru a afla câți deținuți ar putea beneficia de noul proiect de lege. Rezultatele simulării au fost transmise Senatului României.

Agerpres notează: „2.765 de persoane ar putea beneficia de prevederile proiectului de lege privind grațierea unor pedepse în forma amendată de senatorul Șerban Nicolae, dacă ar fi adoptat de Parlament, de cele în forma Guvernului ar beneficia 1.190 de persoane, iar în forma propusă de Consiliul Superior al Magistraturii – 888, relevă o simulare transmisă Comisiei juridice a Senatului de către Administrația Națională a Penitenciarelor”.

News.ro scrie că fostul președinte, Traian Băsescu, azi senator din partea PMP, „a depus o serie de amendamente la Legea grațierii, prin care vor fi grațiate pedepsele de sub 10 ani, inclusiv, pe motiv că, în varianta actuală a proiectului, persoanele considerate „indezirabile” vor fi pedepsite mai aspru și se reduc la jumătate pedepsele pentru femeile condamnate pentru fapte fără violență, inclusiv pentru corupție”.

„Președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, social-democratul Eugen Nicolicea, a propus, miercuri, la dezbaterea proiectului privind executarea pedepselor, reducerea cu șase zile a perioadei de detenție la fiecare lună petrecută în condiții improprii, față de trei zile cât prevede proiectul”, mai notează Agerpres.

Dar nici modificările codurilor, nici grațierile anunțate de parlamentari nu pot detrona din prime time-ul televiziunilor reținerea de către poliția sârbă a fostului deputat Sebastian Ghiță. Dincolo de procedura de extrădare, care se anunță destul de anevoioasă, având în vedere că Serbia nu este membru UE, aflăm că poliția sârbă este unul dintre clienții fostului deputat român.

„Ministerul de Interne din Serbia, Poliția de Frontieră sârbă și Comisia de Valori Mobiliare din Serbia figurează în portofoliul de clienți al grupului Teamnet, compania având birouri în România, Serbia, Belgia, Republica Moldova, Elveția, Turcia și Croația, potrivit site-ului Teamnet.ro”, scrie Mediafax.

Altfel spus, poliția sârbă l-a reținut pe fostul deputat Ghiță, (pătruns în Serbia, „camuflat” în student sloven), pe cel care ar putea fi chiar unul dintre arhitecții sistemelor informatice, pe care azi le utilizează.

Original mod de a-și vizita foștii clienți, nu? Nici poliția sârbă nu s-a lăsat mai prejos cu reținerea…

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Un alt subiect dezbătut în aceste zile în studiourile de televiziune este noua lege a salarizării.

Agerpres scrie că: „Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat miercuri că proiectul de lege privind salarizarea unitară este în linie dreaptă, iar legea se va aplica obligatoriu de la 1 iulie”.

Pe la începutul dezbaterilor aflam că președintele țării ar fi trebuit să fie cel mai bine renumerat om din stat.

Iată însă că, pe parcurs, lucrurile se nuanțează, unii magistrați ar putea câștiga mai bine decât președintele.

„Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat miercuri, la Parlament, că în proiectul legii salarizării unitare s-a dorit să nu existe niciun salariu mai mare decât cel al președintelui țării, dar există totuși categorii precum cele ale judecătorilor și procurorilor care vor primi anumite sporuri și vor putea avea astfel venituri mai mari decât cele ale șefului statului”, scrie News.ro.

Probabil, în zilele următoare, vom afla că și alte categorii profesionale îl pot detrona pe președinte în topul salariilor bugetarilor. Originală „rezolvare”…

Și pentru că vorbim despre bani, ne vom referi și la sursele viitoarelor salarii.

Se vorbește deja despre un impozit pe gospodărie.

„Din 2018 s-ar putea impozita veniturile anuale globale care depășesc 24.000 de lei, pentru o gospodărie de o singură persoană”, anunță TVR.

„Printre noutățile prevăzute în acest document se regăsește obligația salariatului de a-și plăti singur impozitul pe venit sau impozitarea moștenirilor și a donațiilor care depășesc un anumit plafon. Printre deduceri se vor regăsi asigurarea RCA, CAS, CASS, asigurarea voluntară de sănătate, contribuția la pensia facultativă sau programe educaționale. De scutirea impozitului pe venit ar urma să beneficieze, printre alții, medicii și cei din industria de software”, mai notează TVR.

Evident, salariile majorate ale bugetarilor trebuie să își găsească o sursă de finanțare și se vor găsi noi taxe de aplicat, dacă economia României și mediul de afaceri privat nu vor înregistra rezultatele scontate.

De altfel, România este o țară cu tradiție în taxe. „Istoria ne învață că, pe timpuri, în vremea fanarioților, au existat tot soiul de taxe și impozite, unele mai ciudate decât altele, de la ,,fumărit“ și „vinărici“ până la „oierit“ sau „dințărit“, scrie Cotidianul.

Jurnaliștii de la Cotidianul fac un inventar ale celor mai „originale” taxe, care se plătesc astăzi în România.

„Proprietarii de cai ori alte vite scoase la pășunat sunt puși să plătească pentru umbra făcută de animale care pasc la marginile pădurii din Bistrița. În urma instituirii acestei taxe ciudate, proprietarii de animale care folosesc acele pășuni trebuie să achite la primărie câte 110 lei pe hectarul de pășune „umbrită“. (…) Tot la Bistrița, dacă vrei să-ți faci o a doua ușă la casă, trebuie să plătești 240 de lei. Iar dacă ai un spațiu comercial situat la parterul unui bloc și ai nevoie de o scară de acces, trebuie să achiți lunar „taxa de scară“, în valoare de 95 de lei”, scrie Cotidianul.

Dar nu numai bistrițenii se pot lăuda cu originalitatea taxelor votate de autoritățile locale. La Constanța, potrivit Cotidianul, pe lângă celebra „taxa de barieră”, se mai colectează „taxa de liniște” și „taxa pe vehiculele lente”.

La Bacău avem „taxa pe șanț”, iar la Galați oficierea căsătoriei este taxată diferit în funcție de ora la care mirii spun „Da”, exact ca și la mersul cu taxi-ul, avem tarif de zi, tarif de noapte…

În rest, cu toții plătim, fără a băga de seamă, celebra taxa pe „apă meteorică”, indiferent dacă plouă sau dacă e secetă. O plătim, oricum…

Nu ne mai miră nimic, nu ne mai punem întrebări… În România, oricum, viața bate filmul. Și nu de ieri, de azi…

Seară frumoasă!

Viața bate filmul was last modified: aprilie 20th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: