Următoarele ameninţări pentru omenire: schimbările climatice şi bioterorismul

12 feb. 2021
Vizualizari: 423

De la Bruxelles vin primele vești bune, din acest an, pentru România: Comisia Europeană va ajuta România să-și dezvolte infrastructura feroviară. Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a anunțat, joi seară, la Digi24, că un grup de experți va fi trimis la București pentru a ajuta Guvernul în realizarea proiectelor de transporturi cu finanțare europeană.

Prim-ministrul a acceptat propunerea noastră de a pune la dispoziția României un grup de experți ai Comisiei Europene, care să ne ajute ca proiectele de infrastructură – de la faza de idee, design, până la darea în folosință – să fie sprijinite de experți, astfel încât să putem, împreună, să sporim capacitatea administrativă a României. E o veche problemă, istorică, pentru că România a avut acces la multe fonduri europene, dar n-am reușit, din varii motive, să atragem aceste fonduri sau, dacă le-am atras, să la utilizăm”, a declarat comisarul european Adina Vălean, la Jurnalul de seară, scrie Digi 24.

„Ea (n.n comisarul Adina Vălean) a menționat că nu este prima oară când acest lucru se întâmplă, precedentul fiind în Polonia, în urmă cu opt ani, când grupul de experți a ajutat Varșovia să-și extindă infrastructura feroviară până la 1.600 de kilometri de cale ferată”, mai arată Digi 24.

Deși viitorul buget al României se anunță a fi unul de austeritate, președintele Camerei Deputaților, liderul PNL, Ludovic Orban, declară că programele de creditare cu garanții de stat – IMM Invest, Agro Invest, IMM Leasing, IMM Factor, adoptate de Guvernul României în 2020, vor continua și în acest an.

„Măsurile de sprijin pentru economie, sub forma unor programe de creditare cu garanții de stat, precum IMM Invest, Agro Invest, IMM Leasing sau IMM Factor, adoptate de Guvernul României în 2020, vor continua și în acest an și vor fi deschise pentru noi beneficiari, cel puțin până la 31 decembrie 2021. Comisia Europeană a apreciat eficiența acestor programe la nivelul statelor membre și a adoptat o nouă prelungire a Cadrului temporar pentru acordarea ajutoarelor de stat pentru companiile afectate de pandemia COVID-19, până la 31 decembrie 2021”, a scris Ludovic Orban pe Facebook, relatează Agerpres.

Dacă în ultimele zile presa a scris despre tăierea unei serii de gratuități la transportul elevilor și a studenților, printr-o Ordonanță de Guvern pregătită de premierul Cîțu, acum Guvernul pare să renunțe la o parte dintre măsurile anunțate. Vicepremierul Dan Barna i-a asigurat pe reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, cu care a discutat joi, că vor beneficia în continuare de transport feroviar gratuit.

„I-am invitat la o discuție pe o parte dintre membrii Consiliului Național al Elevilor, care participau la o manifestație în fața Guvernului. Am discutat despre ce urmează să se întâmple cu transportul feroviar pentru elevi. I-am asigurat că vor beneficia, în continuare, de gratuitate și că Guvernul ține cont în noul buget de nevoia celor peste 400.000 de elevi navetiști de a ajunge la școală și de dificultatea cu care mulți elevi se confruntă când vine vorba de a călători din localitatea de domiciliu spre localitatea unde învață. Am mai discutat despre criteriile programului Euro 200 de achiziție de calculatoare de către elevi și despre sistemul de burse școlare și cum poate acesta să fie îmbunătățit din perspectiva elevilor și i-am asigurat că le rămân un partener deschis de dialog”, a scris viceprim-ministrul Barna, pe Facebook, scrie Agerpres.

Cotidianul scrie despre cum au reacționat membrii CSM la proiectul de desființare a Secției pentru Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), inițiat de ministrul Justiției.

„Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat, joi, aviz negativ proiectului care prevede desființarea Secției pentru Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ). Astfel, au fost înregistrate 11 voturi împotriva desființării și 8 voturi pentru desființare. Avizul CSM pentru acest proiect, trimis de ministrul Justiției, Stelian Ion, este consultativ. Reprezentanții USR-PLUS susțineau, miercuri, că «bilanțul celui de-al treilea an de activitate a Secției speciale nu face decât să confirme ceea ce și organismele internaționale, și societatea civilă, și noi tot spunem de la înființare încoace: nu se justifică existența acestei structuri și ea trebuie desființată cât mai curând posibil»”, relatează Cotidianul.

Liberalizarea pieții energiei electrice, de la începutul acestui an, pare să determine o serie de scumpiri în lanț. Digi 24 scrie despre scumpirile de pe piața imobiliară.

„Apartamentele și casele se vor scumpi cu până la 15% în următoarea perioadă, estimează experții imobiliari. Este efectul creșterii prețurilor materialelor de construcții cu aproximativ 20%. Veștile îi îngrijorează pe cumpărători, care au constatat deja o majorare a prețurilor și în 2020”, notează Digi 24.

Presa mai notează avertismentul fondatorului Microsoft, Bill Gates, privind două potențiale pericole cu care s-ar putea confrunta omenirea în viitor și care ar putea provoca un număr mai mare de pierderi de vieți omenești decât pandemia de coronavirus.

„Într-un interviu oferit lui Derek Muller, pentru canalul de Youtube, Veritasium, el a afirmat că un pericol major îl reprezintă schimbările climatice. «În fiecare an am putea avea mai multe decese decât cele din pandemie», a spus miliardarul. A doua mare amenințare globală, în opinia lui Bill Gates, este bioterorismul. «Cineva care dorește să provoace daune mari ar putea să producă un virus, iar șansele de a ne confrunta cu asta sunt mult mai mari decât să apară o epidemie în mod natural, precum cea actuală», a mai explicat el, potrivit Daily Star. Bill Gates a mai declarat că nu există nicio modalitate prin care oamenii să poată opri viitoarele pandemii, însă a precizat că «am putea să ne pregătim mai bine, ca să nu mai avem niciodată un număr atât de mare de morți cum avem astăzi»”, relatează Știrile ProTV.

Seară frumoasă!

Următoarele amenințări pentru omenire: schimbările climatice și bioterorismul was last modified: februarie 12th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: