Următoarea staţie, Schengen

11 mai 2017
Vizualizari: 1049

Foarte rar auzim vorbindu-se frumos despre România. Și acest fapt se întâmplă și pentru că noi, românii, suntem primii care ne criticăm foarte dur țara, liderii, fără a încerca, însă, să facem ceva, pentru ca lucrurile care nu ne plac să se schimbe.

Azi, în Parlament România, a fost lăudată. Sau mai bine spus, am asistat la un discurs corect despre România.

Unii vor spune că a fost un moment festiv și de aceea s-a vorbit frumos despre țara noastră. Eu cred însă că Europa începe să înțeleagă că românii, (refuzații de ieri ai Europei unite), sunt printre cei mai loiali cetățeni europeni.

Potrivit Agerpres, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat convins că: „România are un viitor frumos în față”, datorită „talentului” și „curajului” românilor, care „au demonstrat că sunt parteneri fiabili, respectați peste tot în Europa”.

„Consider că românii și europenii pot face lucruri mărețe împreună”, a menționat Jean-Claude Juncker.

„Juncker a declarat totodată că „românii trebuie să fie mândri de parcursul lor european”. „Noi ne-am îmbogățit prin prezența României (în UE), care a dat o nouă dimensiune Europei. Avem o viziune asupra Mării Negre pe care nu o aveam înainte și ne înțelegem mai bine vecinii noștri apropiați”, a subliniat el”, consemnează Agerpres.

Președintele Comisiei Europene ne-a mai dat o veste foarte mare.

„Jean-Claude Juncker și-a exprimat joi convingerea că până la momentul în care va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, în 2019, România nu va mai fi monitorizată prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul justiției și va fi parte a Spațiului Schengen”, mai scrie Agerpres.

Președintele Iohannis a oferit o recepție la Cotroceni cu ocazia Zilei Europei, prilej cu care a subliniat care sunt benefiile prezenței României în spațiul european.

„Consolidarea democrației și modernizarea instituțională, creșterea economică, intensificarea schimburilor comerciale și a investițiilor străine directe, stimularea antreprenoriatului, accesul la fonduri structurale și de coeziune ale Uniunii Europene sunt beneficii pe care nu trebuie să le uităm niciun moment. Toate acestea nu reprezintă o simplă enumerare. Sunt realități care au schimbat, la modul cel mai concret, viața de zi cu zi a fiecărui român. Să ne amintim, în același timp, și de drepturile pe care le au românii în calitate de cetățeni europeni. Posibilitatea de a călători liber, oportunitatea de a studia sau de a munci în statele membre ale Uniunii Europene sunt doar câteva dintre cele mai importante”, a arătat președintele Iohannis”, notează Agerpres.

Ucraina face și ea pași către Europa, iar ultimele decizii ale CE par să confirme acest lucru.

Agerpres, citând AFP, scrie: Uniunea Europeană a dat joi undă verde finală pentru scutirea de vize a cetățenilor ucraineni pentru șederile pe termen scurt, de maximum 90 de zile, pe teritoriul său, o măsură foarte așteptată în Ucraina”.

„La sfârșitul lunii martie a intrat în vigoare scutirea de viză pentru cetățenii din Georgia, în timp ce Kosovo și Turcia speră să obțină măsuri similar”, mai notează Agerpres.

Așa a început și drumul nostru european…

România este pe un drum bun, chiar dacă din interior lucrurile nu se văd grozav.

Mediafax scrie despre anchetarea alegerilor din 2009. Anchetează procurorii, dar și parlamentarii…

„Plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților a votat, joi, proiectul de hotărâre pentru constituirea Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului presidential”, notează Mediafax.

La Parchetul General a fost audiat astăzi, în aceeași speță, Dan Andronic.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Jurnalistul Dan Andronic s-a prezentat joi la Parchetul General pentru a fi audiat de procurori în dosarul privind alegerile prezidențiale din 2009”, scrie Agerpres.

Și pentru că am amintit de Parlament, azi am asistat la o revocare în unanimitate.

„Senatorii și deputații au aprobat joi, cu 238 de voturi pentru și niciunul împotrivă, raportul pentru revocarea președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, membru executiv al Consiliului ASF. (…) Tot joi, senatorii și deputații au votat, cu 236 de voturi „pentru” și 10 „împotrivă”, pentru numirea lui Adrian Diță în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM)”, scrie Agerpres.

Ultima știre vine să dea aripi împătimiților de „bijuterii” auto: s-a lansat programul Rabla.

TVR notează: „Programele de stimulare a înnoirii parcului auto național „Rabla” și „Rabla Plus” au fost lansate joi. Cine vrea să scape de vechea mașină, fie că vorbim de persoane fizice sau juridice, trebuie să știe că prima de casare pentru rabla clasic este de 6.500 de lei. (…) Rabla Plus, o noutate pentru România, vine cu o primă consistentă – 45.000 de lei este valoarea ecotichetului, în condițiile în care cumpărătorul alege o mașină exclusiv electrică”.

Seară frumoasă!

Următoarea stație, Schengen was last modified: mai 11th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: