Un sfert dintre medicii de familie nu au prelungit contractele cu CNAS

8 ian. 2018
Vizualizari: 1596

Protestele legate de modificările legilor justiției continuă în marile orașe din România.

„Nouăsprezece asociații și comunități on-line cer președintelui Klaus Iohannis să folosească atribuțiile de mediator pe care i le conferă Constituția și să folosească «toate mijloacele», astfel încât «România să nu devină un proiect blocat, eșuat din punctul de vedere al statului de drept, capturat de rețele infracționale». Semnatarii mesajului solicită șefului statului să ceară un punct de vedere Comisiei de la Veneția în problema modificării legilor justiției”, scrie azi News.ro.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, este interesat de îmbunătățirea condițiilor din penitenciare și, în același timp, de pregătirea personalului Administrației Naționale a Penitenciarelor.

„Ministerul Justiției a anunțat, vineri, că împreună cu Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), începe procedura publică de selecție a formatorilor în vederea desfășurării procesului de formare continuă a funcționarilor publici cu statut special din cadrul ANP. (…) Ministerul Justiției spune că specialiștii care vor să participe la acest program pot trimite MJ, până la data de 22 ianuarie, următoarele documente: declarația de participare, programa analitică (tematica și bibliografia) aferentă disciplinei/disciplinelor pentru care se dorește participarea și Curriculum Vitae”, mai notează News.ro.

Mai multe cazuri de agresiune asupra forțelor de ordine, care au avut loc la finele anului trecut, au evidențiat deficitul de personal din Poliție.

Agerpres redă o declarație a ministrului Carmen Dan, care promite o suplimentare a personalului MAI.

„«În anul 2018 vom avea alături de noi, în marea familie a ministerului, aproximativ 6.000 de noi angajați. Este o strategie pe care trebuie să o urmăm cu insistență, pentru că eu îmi doresc în trei-patru ani cel mult să reușim să acoperim deficitul uriaș de 23.000 de oameni pe care îl avem. Îmi face o bucurie să vorbesc despre dotare; e important să spun că în acest an vom avea cu 70% buget mai mare pentru acest capitol», a declarat Carmen Dan la TVR1”, scrie Agerpres.

Cotidianul scrie astăzi despre cele trei formațiuni politice maghiare din România, respectiv UDMR, PPMT și PCM, care au anunțat semnarea, la Cluj-Napoca, a unei luări de poziție comună în vederea alinierii conceptelor de autonomie.

„Documentul va fi semnat de liderii celor trei formațiuni politice, Kelemen Hunor (UDMR), Szilagyi Zsolt (PPMT) și Biro Zsolt (PCM). UDMR și PCM au semnat, în 21 martie 2014, un parteneriat strategic care a vizat, printre altele, înființarea unui grup de lucru comun pentru proiectele privind autonomia culturală transilvană și autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc. În urma acestui parteneriat, la alegerile din 2016, PCM a primit două locuri eligibile de parlamentari pe listele UDMR, în județele Covasna și Mureș”, mai scrie Cotidianul.

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a dispus dublarea numărului de locuri pentru formarea medicilor militari, urmând ca la admiterea în Institutul Medico-Militar să fie scoase la concurs 100 de locuri, care vor fi repartizate după cum urmează: 80 pentru specialitatea medicină de familie, 10 locuri pentru farmacie și 10 pentru stomatologie.

„«În urma analizelor privind resursa umană specializată în domeniul medico-militar, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a dispus dublarea numărului de locuri pentru formarea medicilor militari. În anul de învățământ 2018-2019, 100 de locuri vor fi scoase la concurs la admiterea în Institutul Medico-Militar, în loc de 50 de locuri deja cuprinse în planul de școlarizare», se arată într-un comunicat de presă transmis de MApN”, notează Cotidianul.

Medicii de familie sunt, în continuare, în conflict cu CNAS.

Potrivit Cotidianul, președintele Societății Naționale de Medicină de Familie, Rodica Tănăsescu a declarat: „La nivelul CNAS, s-a realizat o imensă gafă ieri, când au impus caselor locale să nu mai contracteze cu medicii care nu semnaseră actul adițional până atunci, ceea ce reprezintă o încălcare a legii. Una dintre principalele obligații ale Casei este aceea de a contracta servicii pentru toată populația țării, cu toți medicii sau cabinetele, cu unitățile legale, care au pacienți. Ei au dat de înțeles că există o limită, dar tot ei, la nivelul celorlalte segmente, nu au terminat contractarea în foarte multe zone ale țării, nici pentru ambulatoriul de specialitate, nici pentru paraclinic, nici pentru spitale. Tot ei, în anii precedenți, nu au ținut cont de semnarea retroactivă și au făcut-o cu mare lejeritate. Așadar, nu poți să tratezi aceeași lege după cum îți convine”.

„Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, 25% dintre medicii de familie nu au contractele prelungite, ceea ce înseamnă că aproximativ 4,5 milioane de oameni pot rămâne fără trimiteri sau rețete compensate”, mai scrie Cotidianul.

În finalul Revistei, scriem despre condiții meteorologice extreme din SUA, Canada și Australia.

„Temperaturi minime de aproape -50 de grade Celsius s-au înregistrat în estul Canadei și Statelor Unite, la doar câteva zile după o furtună puternică, care a afectat mii de zboruri și s-a soldat cu cel puțin 19 decese în SUA, informează presa internațională. Autoritățile au emis avertizări de ger extrem în provinciile canadiene Ontario și Quebec, dar și în toată regiunea de nord-est a Statelor Unite”, arată Mediafax.

La cealaltă extremă, se află Australia.

„Temperatura în Sydney, cel mai mare oraș din Australia, a urcat, duminică, până la 47,3 grade Celsius, cea mai ridicată valoare înregistrată în ultimii 79 de ani, informează BBC News on-line. Mai multe proprietăți din statele Victoria și Australia de Sud au fost distruse în urma recentelor incendii de vegetație produse în această zonă”, mai notează Mediafax.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Un sfert dintre medicii de familie nu au prelungit contractele cu CNAS was last modified: ianuarie 8th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: