Un actor de comedie ales preşedinte în Ucraina

22 apr. 2019
Vizualizari: 1125

Deschidem săptămâna și Revista din această seară cu o tragedie produsă în Sri Lanka în duminica Paștelui Catolic.

„Cel puțin 215 de persoane au murit și peste 450 au fost rănite în opt explozii produse duminică la hoteluri și biserici din Sri Lanka, unde oamenii se adunaseră pentru a sărbători Paștele catolic, informează BBC. Prima deflagrație a avut loc la o biserică din capitala Colombo, oficialii vorbind despre un atac coordonat”, notează Adevărul.

„Opt elevi români și un profesor s-au aflat la doar câțiva kilometri de locul atentatelor care au zguduit Sri Lanka duminică, 21 aprilie. Tinerii sunt elevii Colegiului Costache Negruzzi din Iași și plecaseră într-un schimb de experiență în țara asiatică. Aceștia erau în Colombo, dar după masacru au fost cazați într-o bază militară aflată într-un alt oraș, la o distanță de vreo 400 de kilometri de locul unde au avut loc exploziile sângeroase care au ucis peste 200 de oameni și au rănit 500. Patru dintre ei sunt în clasa a X-a, iar ceilalți patru în clasa a XI-a. Cei nouă români nu au fost răniți și vor părăsi Sri Lanka în 26 aprilie. Directorul colegiului, Elvira Rotundu, spune că atât ea, cât și părinții au luat legătura cu tinerii și că aceștia au confirmat că sunt sănătoși și că primesc sprijin pentru a fi aduși acasă”, mai scrie Adevărul.

În Europa presa scrie despre o victorie surprinzătoare în alegerile prezidențiale din Ucraina.

„Actorul de comedie Volodimir Zelenski a fost ales președinte al Ucrainei cu 73 la sută din voturi, conform primelor sondaje la ieșirea de la urne, informează AFP. Actorul de 41 de ani a obținut 73,2 la sută din sufragii în turul doi, față de 25,3 la sută cât a obținut rivalul său, Petro Poroșenko, în vârstă de 53 de ani. Sondajul la ieșirea de la urne a fost realizat de consorțiul «Exit Poll National», care reunește trei institute”, scrie News.ro. 

„În primul tur, Zelenski a câștigat clar cu 30% din voturi față de 16% obținute de Poroșenko”, mai notează News.ro.

Tot duminică au avut loc alegeri și în Macedonia de Nord.

„Cei 1,8 milioane de cetățeni cu drept de vot ai Macedoniei de Nord au fost chemați duminică la urne pentru alegerea noului președinte al țării, în cadrul unui scrutin dominat de disensiunile profunde privitoare la redenumirea țării, în urma unui acord cu Grecia”, notează Euronews, citată de Mediafax.

„Candidatul social-democrat Stevo Pendarovski și principala sa contracandidată, Gordana Siljanovska-Davkova, ocupă primele două locuri în urma alegerilor prezidențiale din Macedonia de Nord, anunță Comisia Electorală de la Skopje, după numărarea a 98% din voturi”, relatează Reuters, scrie Mediafax.

Campania electorală pentru alegerile pentru Parlamentul European prilejuiește în România  dialoguri de la distanță.  Protagoniștii unui astfel de dialog sunt: liderul PSD Liviu Dragnea și fostul ministru al justiției, Tudorel Toader.

„Liderul PSD Liviu Dragnea a spus, sâmbătă, la Iași, că Ministerul Justiției trebuie să funcționeze și că «sigur nu va fi mai rău ca până acum», făcând referire la unele blocaje apărute în circuitul de avizare al actelor. În replică, Tudorel Toader a afirmat că Ministrul Justiției nu a blocat și nici nu a întârziat procedura de avizare a actelor normative. «Nu voi mai rămâne în stare de pasivitate față de multele dezinformări», a scris Toader pe Facebook”, notează News.ro.

„Ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, afirmă că proiectele de acte normative erau aduse, uneori, spre avizare cu câteva ore înaintea ședinței de Guvern, ca apoi să evoce o anumită întârziere de la MJ, întrebând dacă recunoaște cineva acest lucru. El adaugă că «uneori se întampla» exact invers – mai întâi se evoca întârzierea la MJ, după care se aducea proiectul de act normativ spre avizare”, mai scrie News.ro.

Presa mai scrie azi că după ce Președintele Iohannis a aprobat cererea de pensionare a procurorului general Augustin Lazăr, CSM a decis delegarea procurorului Dimitrie Bogdan Licu, adjunct al lui Augustin Lazăr, în funcția de procuror general până la ocuparea funcției prin numire, dar nu mai mult de două luni.

„Dimitrie Bogdan Licu este procuror din 1996. El a lucrat inițial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București, ulterior la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, unde a devenit, în septembrie 2005, procuror șef Secție Supraveghere a Urmăririi Penale. A fost membru al CSM și vicepreședinte al acestui organism. În mai  2013, a devenit prim-adjunct al  procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar din 2016  fost adjunct al procurorului general”, notează News.ro.

Cotidianul scrie azi că o delegație a Comisiei de la Veneția este așteptată în România.

„Reprezentanții Comisiei de la Veneția vin în România la mijlocul săptămânii viitoare pentru a avea discuții cu reprezentanții instituțiilor de forță din justiție pe tema modificării legilor justiției, a înființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și a modificărilor preconizate de puterea PSD-ALDE la codurilor penale, pregătită de puterea PSD-ALDE, au anunțat surse autorizate din domeniul justiției. Delegația va avea întâlniri cu conducerea Ministerului Justiției (MJ), a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), a Parchetului de pe lângă Înalta Curtea de Casație și Justiție (PÎCCJ), a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și a Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ)”, notează Cotidianul.

„Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat pe 6 martie că reprezentanții Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) vor sesiza Comisia de la Veneția cu privire la modifcările făcute de guvern legilor Justiției din România, fără consultări publice și fără respectarea observațiilor Consiliului Superior al Magistraturii. (…) Acțiunea APCE vine în urma unei cereri făcute tot în luna martie de liberali, în legătură cu ordonanța de urgență prin care a fost înființată secția de anchetare a magistraților”, mai scrie Cotidianul.

Un actor de comedie ales președinte în Ucraina was last modified: aprilie 22nd, 2019 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: