Udrea şi Bica, două luni de arest preventive în Costa Rica

5 oct. 2018
Vizualizari: 691

Președinții a 16 curți de apel din țară au semnat, la întâlnirea anuală desfășurată la Suceava, o scrisoare în care solicită CSM să stabilească dacă protocoalele SRI-Parchet au afectat independența justiției.

„«Semnatarii acestei declarații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la existența unor protocoale recent declasificate, încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații, al căror conținut ridică probleme privind potențiala încălcare a normelor constituționale vizând separația puterilor, respectarea normelor de procedură penală și, implicit, a drepturilor omului. În acest context, Secția pentru judecători reafirmă necesitatea ca justiția să fie înfăptuită de judecători independenți, cu respectarea principiilor fundamentale care guvernează activitatea puterii judecătorești într-un stat de drept. Independența justiției, asigurarea dreptului la un proces echitabil și adoptarea deciziilor autorităților judiciare doar în temeiul legii constituie imperative pentru toate organele judiciare implicate în activitatea de înfăptuire a justiției. Conformarea la exigențele legii implică desfășurarea de activități procesuale numai în temeiul acesteia, iar actele subsecvente încheiate în executarea legii trebuie să se conformeze întocmai dispozițiilor normative, cu respectarea strictă a competențelor atribuite de lege tuturor entităților implicate», arată Secția pentru judecători a CSM în hotărârea adoptată în ședința de joi”, scrie News.ro

„Consiliul Superior al Magistraturii urmează să aprecieze dacă modalitatea de aplicare a protocoalelor a produs efecte de natură să afecteze independența justiției după finalizarea, de către Inspecția Judiciară, a controlului tematic dispus de Plen la data de 19 aprilie 2018”, mai arată Secția pentru judecători a CSM, notează News.ro.

Despre protocoalele care ar putea afecta mersul firesc al justiției, a vorbit și ministrul Tudorel Toader, care a arătat presei că CCR nu poate verifica constituționalitatea protocoalelor.

„Curtea Constituțională verifică doar constituționalitatea unei legi sau a unei ordonanțe date de Guvern, astfel că nu poate fi sesizată în legătură cu protocoalele de colaborare încheiate de instituțiile din justiție și serviciile de informații, pentru că protocolul nu este un act normativ, a explicat ministrul justiției, Tudorel Toader. Tot pe subiectul protocoalelor, Toader a explicat că Executivul nu poate da o ordonanță pentru revizuirea hotărârilor judecătorești pronunțate în baza acestor protocoale pentru că s-ar substitui legiuitorului, în condițiile în care în Parlament există deja un proiect de lege privind aprobarea O.U.G. nr. 6. Ministrul a catalogat sesizarea făcută de Guvern la CCR pe tema formării completelor de cinci judecători drept una bine argumentată și a atras atenția că există într-adevăr un conflict de natură constituțională pentru că puterea judecătorească s-a substituit puterii legislative prin amânarea intrării în vigoare a unei legi”, relatează News.ro.

Ieri, ministrul Tudorel Toader s-a întâlnit cu liderii Coaliției PSD-ALDE pentru a discuta despre ordonanța care ar trebui să modifice legile justiției. Ministrul a declarat că Ministerul Justiției nu pregătește un proiect de ordonanță privind amnistierea.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat joi că nu este în sarcina lui să decidă nici oportunitatea, nici constituționalitatea promovării unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea, el reluând tema potrivit căreia la MJ nu există niciun astfel de proiect”, scrie Mediafax.

Presa scrie azi și despre reținerea Elenei Udrea și Alinei Bica de către poliția INTERPOL din Costa Rica.

„Elena Udrea și Alina Bica vor sta în arest preventiv două luni, în Costa Rica, perioadă în care va fi efectuată procedura de extrădare în România, anunță Gustavo Chinchilla, șeful Biroului local al Interpolului. Biroul pentru consultanță tehnică și Relații internaționale al Parchetului General din Costa Rica a transmis că a inițiat procedurile de analizare a cererilor României de extrădare a Elenei Udrea și Alinei Bica. Cererile de extrădare vor fi analizate separat”, relatează Mediafax.

O altă temă din presa de azi este și mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv.

„Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat joi că finalizarea analizei privind oportunitatea mutării Ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, se află ”pe ultimii metri”, el avansând în trecut mai multe termene pentru prezentarea acesteia. […] Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat pe 18 septembrie că a primit ultimul aviz de la ultimul minister în urmă cu două zile și că analizează avantajele și dezavantajele mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, iar săptămâna următoare urma să se prezinte o decizie”, scrie Mediafax.

Seară frumoasă!

Udrea și Bica, două luni de arest preventive în Costa Rica was last modified: octombrie 5th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: