Toamna se numără… primarii!

11 iun. 2020
Vizualizari: 808

Dincolo de datele, mai mult sau mai puțin îngrijorătoare, în legătură cu evoluția epidemiei de COVID-19, situația din spitalele care tratează acești bolnavi intră astăzi în atenția presei, odată cu anunțul Avocatului Poporului.

„Avocatul Poporului (AP) precizează că monitorizează respectarea drepturilor pacienților din spitalele COVID, menționând că persoanele internate nu au posibilitatea părăsirii acestora decât în baza deciziei unei autorități și că instituția «are obligația să supravegheze tratamentul aplicat oricărui cetățean aflat în locuri de detenție»”, notează Agerpres.

„În contextul actual, trebuie avut în vedere faptul că persoanele internate în spitalele COVID nu au posibilitatea părăsirii acestora decât în baza deciziei unei autorități. Mai mult decât atât, în aceste spitale sunt internați atât pacienți simptomatici, dar și asimptomatici și suspecți de COVID, aceștia neavând posibilitatea refuzului internării. În baza mandatului și în aplicarea acestuia, MNP (Mecanismul Național de Prevenire) are obligația să monitorizeze tratamentul aplicat oricărei persoane aflate în locurile de detenție, iar prin activitatea de monitorizare se dorește asigurarea că persoanelor internate le sunt respectate drepturile fundamentale, dar și demnitatea”, se arată într-un comunicat al AP, transmis, joi, notează Agerpres.

Liberalizarea pieței de gaze, de la 1 iulie, este alt subiect pe care presa îl abordează. Unii dintre clienții distribuitorilor de gaze sunt îngrijorați că liberalizarea nu ar aduce micșorările de tarife scontate de autorități, ci mărirea lor. Subiectul este comentat în presă și de Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței.

„Liberalizarea pieței pare să fie subiectul zilei. Piața trebuie să apară, n-are rost să amânăm foarte mult procesele de liberalizare. În România, acestea s-au lungit oricum mai mult decât în alte țări. Este un lucru bun ca, de la 1 iulie, vrem să liberalizăm piața de gaze. Poate că e mai puțin bun că n-am liberalizat și piața de electricitate, dar avem un calendar credibil și se vor face pași la începutul anului următor. Momentan, trebuie să ne concentrăm să vedem liberalizarea la gaze ca fiind un succes, ceea ce nu e însă automat, dar șansele sunt bune în momentul de față. De ce nu e un succes automat? Pentru că sunt foarte puțini jucători pe piața noastră de gaze. Avem doi producători mari și doi distribuitori/furnizori mari. Până la urmă, avem o piață formată din două duopoluri care se echilibrează unul pe altul. Nu e o situație optimă, dar sunt multe piețe oligopoliste care funcționează și nu cred că e treaba noastră, a autorităților statului, a celor care asigurăm reglementarea pieței, să facem această piață să funcționeze bine. Am lansat astăzi o atenționare către companii să nu profite de liberalizare să crească artificial prețurile prin carteluri. Sunt puțin îngrijorat, dar mă aștept ca lumea să se comporte cu atenție”, a spus Președintele Chirițoiu, scrie Agerpres.

Pe pagina politică a Revistei de seară, ne oprim și la un alt titlu: „Consens în Parlament pe prelungirea mandatelor primarilor până la 1 noiembrie”.

„Partidele au bătut palma și în privința datei alegerilor locale, care, potrivit unor surse parlamentare, va avea loc pe 27 septembrie. Proiectul de lege rezultat în urma negocierilor dintre partide va intra în regim de urgență, în dezbaterea Parlamentului, pentru că mandatele primarilor expiră pe 21 iunie. Pe 3 iunie CCR a decis că legea inițiată de PSD privind prelungirea mandatelor aleșilor locali este neconstituțională, deoarece «consacră un paralelism legislativ nepermis». De asemenea, Curtea Constituțională a hotărât, la aceeași dată, cu majoritate de voturi, că și Ordonanța de urgență dată de Executivul Orban, prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali, este neconstituțională”, scrie Libertatea.

Presa scrie că a fost depus la Parlament Proiectul de lege privind prelungirea mandatelor aleșilor locali.

„Proiectul de lege prevede ca mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului București, președinților de consilii județene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului București și consiliilor județene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020.«Data alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării», prevede proiectul”, relatează Agerpres.

USR anunță că va sesiza Curtea Constituțională pentru modificările aduse Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, demersul urmând să fie susținut și de PNL.

„Modificările promovate prin vocea senatorului Daniel Zamfir sunt de natură să slăbească atribuțiile Curții de Conturi de a controla eficient modul în care sunt cheltuiți banii publici. Aceste modificări transformă Curtea de Conturi dintr-o instituție de control într-o instituție care poate să emită recomandări, având mai degrabă rol de îndrumare. Astfel, în urma constatărilor sale, Curtea de Conturi ajunge doar să recomande entității auditate luarea măsurilor de înlăturare a neregulilor din activitatea auditată. În timp ce legea în vigoare are dispoziții clare și ferme, noile modificări propuse de senatorul Zamfir stabilesc că aceasta poate dispune, prin hotărâre a plenului, blocarea fondurilor bugetare sau speciale, atunci când se constată utilizarea nelegală a acestora”, se arată într-un comunicat al USR transmis joi, potrivit Agerpres.

Seară frumoasă!

Toamna se numără… primarii! was last modified: iunie 11th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: