Toamnă politică fierbinte

17 aug. 2020
Vizualizari: 522

„Guvernul PNL, de la pandemie la pandemită generalizată, belșug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”, este titlul moțiunii de cenzură a parlamentarilor PSD, pentru care speră să poată obține majoritatea.

România Liberă scrie despre moțiunea PSD-ului, care ar putea dărâma Guvernul Orban în pragul alegilor locale.

„Avem discuții cu toate partidele reprezentate în Parlament. Cred că în acest moment, după ce se va citi textul moțiunii, nu cred că vor exista forțe politice responsabile care să nu voteze această moțiune. Am cumulat tot: haosul din gestionarea pandemiei, lipsa de credibilitate a Guvernului, sfidarea românilor prin tot felul de chermeze și fraternizări cu interlopii, dezastrul economic, nerespectarea legilor privind alocațiile, pensiile și salariile, mai noi salariile profesorilor, ținerea spitalelor închise, scăderea nivelului de trai”, a declarat Marcel Ciolacu, notează România Liberă, care mai precizează că liderul PSD speră să strângă 250 de semnături în favoarea moțiunii.

„Documentul este însoțit de 202 semnături ale parlamentarilor PSD și depunerea sa în Parlament va da startul negocierilor între partidele care doresc trântirea Guvernului Orban, pe de o parte, și cele care doresc păstrarea actualei guvernări, pe de altă parte. Dacă Pro România și ALDE au lăsat de înțeles că vor susține demersul PSD, UDMR încă de mai gândește cum va vota”, mai arată ziarul România Lliberă.

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că momentul depunerii moțiunii de cenzură în vacanța parlamentară este unul „absurd” și că, pe lângă acest lucru, este „încă un act iresponsabil din partea PSD”.

„Această moțiune de cenzură reprezintă încă un act iresponsabil din partea PSD. Să încerci să dai jos un guvern care și-a făcut datoria față de țară, care gestionează cu corectitudine, profesionalism și eficiență problemele grave care au apărut din cauza epidemiei, din cauza crizei, din cauza secetei, din cauza inundațiilor. Un guvern confruntat cu dificultăți care n-au mai existat în istoria României de foarte multă vreme, să dai jos guvernul mi se pare un gest iresponsabil și complet lipsit de logică. Este un gest împotriva intereselor României”, a arătat Ludovic Orban, scrie Digi 24.

Ludovic Orban a mai precizat că „va discuta cu toți parlamentarii pentru a încerca să împiedice succesul moțiunii de cenzură”, mai arată Digi 24.

Președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale, luni, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016.

„Conform legislației în vigoare, Guvernul este cel care stabilește data alegerilor, iar aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor”, amintește Klaus Iohannis, notează Agerpres.

„El (n.n. Președintele Iohannis) precizează că stabilirea datei alegerilor este legată de durata mandatului Parlamentului, iar Guvernul este autoritatea care asigură respectarea normelor constituționale prin punerea în executare a dispozițiilor legale, ce reprezintă, în esență, o transpunere a celor constituționale. Președintele solicită CCR să admită sesizarea sa și să constate că Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016 este neconstituțională în ansamblul său”, mai arată Agerpres.

Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua, până la data de 1 septembrie 2021, plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, se arată într-un Proiect de Ordonanță publicat de Ministerul Muncii.

„«Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale», se precizează în proiectul de act normativ. (…)Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în perioada cuprinsă între data împlinirii vârstei de 18 ani și data încheierii contractului de asigurare socială. (…)Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 1 septembrie 2021”, notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Toamnă politică fierbinte was last modified: august 17th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: