Ţară de basm

29 mai 2017
Vizualizari: 1427

Săptămâna începe cu o veste bună pentru fostul președinte, Traian Băsescu.

„Procurorii de la Parchetul General au clasat dosarul în care fostul președinte Traian Băsescu era vizat în legătură cu retrocedarea ilegală a unor imobile pe vremea când era primar general al Capitalei”, scrie Agerpres.

Agerpres mai notează în legătură cu acest dosar: „Presa centrală relata faptul că, pe vremea când era primar general al Capitalei, Traian Băsescu a retrocedat 66 de case unei singure persoane. Ulterior, chiriașii din acele imobile au reclamat faptul că beneficiarul retrocedării nu ar fi fost moștenitorul de drept”.

La Curtea Constituțională va fi luată în discuție luna viitoare sesizarea PNL cu privire la numirea în funcție a directorului Direcției Generale de Protecție Internă.

„Curtea Constituțională a României (CCR) discută în 21 iunie sesizarea PNL în legătură cu modificările aduse mecanismului de numire în funcție a directorului Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) din cadrul Ministerului de Interne, prin eliminarea avizului necesar din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării”, notează Agerpres.

Proiectul Legii grațierii va ajunge în curând în Camera Deputaților, fiind adoptată tacit de Senat.

„Vicepreședintele Senatului, Claudiu Manda, a anunțat, luni, în plenul forului, adoptarea tacită a proiectului de lege privind grațierea, după ce acesta nu a fost discutat în termenul regulamentar de către senatori, urmând ca acum legea să meargă la Camera Deputaților, în forma Guvernului, pentru dezbateri și votul final”, arată News.ro.

Când nu ne asteptam, Guvernul ia în discuție viitoarea candidatură a României la președinția UE. Evident, misiunea nu este deloc ușoară pentru România, fiind primul mandat de acest gen.

„Premierul Sorin Grindeanu le-a cerut, luni, miniștrilor care fac parte din Consiliul Național pentru pregătirea președinției UE să declanșeze cât mai rapid procesele logistice și să demareze discuțiile cu privire la mandatul politic al viitoarei președinții a României la Consiliul Uniunii Europene”, notează Mediafax.

Premierul Grindeanu le-a explicat colegilor de cabinet că președinția Consiliului Uniunii Europene va oferi României și oportunități.

„În primul rând (va fi – n.r.) o oportunitate politică de a contribui de o manieră consistentă la consolidarea proiectului european. Nu uitați că în acel semestru vor apărea pe agendă lucruri extrem de importante, vă dau două exemple, cel legat de Brexit, (…) exact în acea perioadă, plus alegeri europene. În acel semestru din 2019, când noi deținem președinția, vor fi în mod sigur pe agenda Uniuni Europene. O altă oportunitate, asta dacă ne facem bine temele, este de a dovedi că avem capacitatea tehnică de a gestiona din ceea ce știm acum în jur de 350 de dosare care se vor afla în negociere la nivel european. E o oportunitate pe care nu doresc și nu dorim, noi ca țară, să o ratăm. Am constituit acest consiliu pentru a adopta deciziile strategice în acest proiect, program, proces de pregătire pe care îl avem premergător. Acest Consiliu va adopta deciziile politice privind mandatul României pe durata exercitării președinției”, a afirmat premierul, scrie Mediafax.

Cotidianul tratează în paginile sale o temă multiplă implicații, apărarea Europei. România va avea un rol important în viitoarea configurație a apărării bătrânului continent.

„Administrația de la Washington a propus o creștere de 1,35 miliarde de dolari a bugetului alocat de Pentagon pentru apărarea statelor din flancul estic al NATO (România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia și Lituania) în anul fiscal 2018 față de cel anterior, relevă un document oficial al Ministerului Apărării American”, notează Cotidianul.

Cotidianul prezintă și viitoarele investiții americane în bazele militare românești: „Fondurile solicitate de Pentagon includ și două proiecte în România — unul, în valoare de 3 milioane de dolari, pentru modernizarea infrastructurii utilităților în baza de la Câmpia Turzii, iar celălalt, în valoare de 2,2 milioane de dolari, pentru baza militară de la Mihail Kogălniceanu”.

În final, amintim de o grevă care poate afecta traficul aerian, dând peste cap programul pasagerilor români și străini care fac escală la București.

„Negocierile sindicatului cu conducerea regiei Romatsa, care are monopolul dirijării traficului aerian din România, au eșuat luni, iar angajații vor intra marți în grevă la ora 9:00, au declarat reprezentanții Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), la ieșirea de la negocierile de la Ministerul Transporturilor. Angajații vor asigura, conform legii, cel puțin 30% din traficul aerian. Totuși, reprezentanții sindicatului au precizat că „există șanse rezonabile” ca greva să fie suspendată marți, după declanșare”, anunță News.ro.

Blocarea traficului aerian este ultimul lucru care le lipsește românilor.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Țară de basm was last modified: mai 29th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: