Suceava a intrat în carantină

31 mart. 2020
Vizualizari: 942

Luni seară, ministrul Vela a anunțat emiterea Ordonanței Militare nr. 6 prin care s-a decis carantinarea municipiului Suceava și a unei zone limitrofe formate din opt comune, dar și stabilirea unei zone de protecție asupra unor unități administrativ-teritoriale din județul Suceava.

„Se instituie pe perioada stării de urgență măsura de carantinare în municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei. Art. 2 – Se instituie pe perioada stării de urgență o zonă de protecție, ca perimetru de siguranță în jurul localităților carantinate, formată din toate celelalte unități teritoriale administrative din județul Suceava. Art. 3 – În zona carantinată prevăzută la art. 1 este permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru: a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și a aprovizionării populației; b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor”, se arată în art. 1 al noii Ordonanțe militare, scrie Agerpres.

România a depășit luni seara pragul de 2.000 de cazuri confirmate de coronavirus, motiv pentru care se intră în scenariul 4.

„Raportul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, de la ora 20,00, ne arată că sunt la acest moment 2.109 cazuri confirmate în țară, 65 de decese care sunt cauzate de COVID-19. Iar aici vreau să subliniez situația deosebită în care se află municipiul Suceava. Dintre cele 2.109 cazuri confirmate, 593 se află în municipiul Suceava”, a precizat șeful DSU, Raed Arafat, într-o declarație la sediul MAI, mai notează Agerpres.

În sensul celor stabilite în textul ordonanței, CFR Călători limitează călătoriile în zona municipiului Suceava.

„Având în vedere prevederile Ordonanței Militare nr.6 din data de 30.03.2020, CFR Călători va emite tichete de călătorie pentru municipiul Suceava și zona limitrofă numai pentru persoanele la care face referire articolul 3 din Ordonanța Militară: Art.3 – În zona carantinată prevăzută la art.1 este permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru: b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor”, transmitea CFR Călători, marți dimineața, scrie Cotidianul.

„Eliberarea legitimațiilor de călătorie se face în baza adeverinței de la angajator sau a legitimației de serviciu. «Recomandăm pasagerilor ca înainte de efectuarea călătoriei să se informeze despre posibilele modificări survenite în circulația trenurilor la personalul nostru din stații sau: 0219521 – INFO CFR (trafic intern)», adaugă sursa citată”, mai notează Cotidianul.

News.ro consemnează și declarația ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, potrivit căreia „la Suceava s-a transmis coronavirusul în mod comunitar pe fondul unor erori medicale și a managementului local, iar anchetele epidemiologice nu au fost făcute cum ar fi trebuit, din lipsă de personal”.

„Multe decese au fost după ce am plecat, dar am solicitat să îi testăm pe toți. Managerul a greșit o parte din ce s-a întâmplat acolo, avem și persoane care nu au respectat niște izolări, au umblat liberi. Și în acest moment considerăm că sunt peste 1.000 de persoane care sunt purtători și circulă liber prin Suceava, de aceea și luăm măsura carantinării”, a mai spus ministrul Nelu Tătaru la Digi24, luni seară, notează News.ro.

Libertatea scrie azi despre bolile care pot reprezenta un risc suplimentar în cazul infectării cu COVID-19.

Toți cei 65 de pacienți care au decedat până marți în România din cauza infecției cu COVID-19 sufereau și de boli cardiovasculare, hepatice, renale, respiratorii sau cancer. Aproape o treime dintre aceștia aveau diabet zaharat.
„Medicul Cătălin Nica, specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, explică, într-un interviu pentru Libertatea, de ce un pacient cu diabet zaharat este mai expus în fața infecției cu noul coronavirus decât alte persoane și le spune celor care au această afecțiune ce să facă în această perioadă. (…) În cazul pacienților cu diabet care țin boala sub control și nu suferă și de alte afecțiuni, riscul de a face o formă moderată sau severă cu coronavirus se apropie de cel al unui pacient obișnuit, mai spune medicul Cătălin Nica. Pacienții care depind de tratamentul cu insulină trebuie să se asigure că au acasă suficientă insulină și teste pentru monitorizarea glicemiei”, relatează Libertatea.

Lipsa echipamentelor de protecție poate demobiliza personalul medical. Agerpres scrie despre situația personalului medical de la Spitalul CFR din Timișoara.

„Un număr de zece asistente medicale și trei infirmiere de la Spitalul CFR din Timișoara și-au prezentat demisiile, în timp ce toți medicii au rămas la post, a declarat marți, pentru AGERPRES, managerul instituției, Ciprian Olaru. (…) Până în acest moment, în respectiva unitate nu a fost semnalat niciun caz de coronavirus, dar instituția este pregătită ca rezervă, în cazul în care capacitatea Spitalului de Boli Infecțioase «Victor Babeș» Timișoara va fi depășită de cazurile COVID-19”, relatează Agerpres.

Seară frumoasă!

Suceava a intrat în carantină was last modified: martie 31st, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: