Statele Unite vor să rezolve disputa cu Rusia

7 aug. 2017
Vizualizari: 937

Alegerile din 2009 rămân și azi în atenția opiniei publice, activitatea Comisiei parlamentare de anchetă fiind urmărită de presă.

TVR notează azi: „Ministrul justiției, Tudorel Toader, susține că nicio persoană nu poate să afecteze buna desfășurare a activității Comisiei parlamentare care anchetează alegerile din 2009. Tudorel Toader spune că regulamentul Comisiei este valabil pentru orice persoană invitată”.

Comisia a cerut Parchetului General, în 11 iulie, dosarul în care au fost anchetate faptele presupus a fi penale în legătură cu alegerile parlamentare din 2009. În acest dosar, procurorii PICCJ au dispus clasarea ce vizează infracțiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale.

Potrivit Mediafax, „în 31 iulie, Parchetul General a cerut CSM să spună dacă este oportună sesizarea Curții Constituționale a României cu o cerere de constatare a existenței unui conflict juridic, în cazul solicitărilor Comisiei de Anchetă a alegerilor din 2009”.

Urmare acestei solicitări, CSM s-a pronunțat, ne anunță Mediafax.

„Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu consideră oportună sesizarea Curții Constituționale cu privire la un potențial conflict juridic între Parchetul General (PG) și Comisia de anchetă a alegerilor din 2009”, au declarat reprezentanții CSM pentru Mediafax.

„Conform sursei citate, în cadrul jurisprundenței CCR nu există cazuri similare. Mai exact, situația dintre Parchetul de pe lângă instanța supremă și Comisia de anchetă nu poate fi interpretat drept un conflict de natură instituțională”, mai notează Mediafax.

Un alt subiect care ține prima pagină a ziarelor și agențiilor de presă este legat de modificările legii pensiilor, anunțate de guvernanți.

„Ministrul de Interne, Carmen Dan, anunță că va schimba, în toamnă, legea astfel încât polițiștii cu vârste mai mici de 47 de ani să nu mai poată ieși la pensie pe sume considerabile. Șefa de la Interne că pentru anomaliile din sistem se va face „un reglaj în doi pași”: modificările la legea pensiilor și cele la statutul polițistului. Ministrul a explicat că o corecție nu e făcută acum pentru că mai sunt și alte probleme de rezolvat înainte, iar „o abordare heirupistă nu e de succes”, așteptând observațiile sindicatelor până în septembrie, când a fost asumat termenul de modificare a legii”, scrie azi Gândul.

Relu Fenechiu, fost ministru al transporturilor a fost eliberat condiționat.

Anunțul este făcut de Agerpres: „Magistrații Tribunalului Vaslui au hotărât eliberarea condiționată a fostului deputat PNL Iași, Relu Fenechiu, care a fost și ministru al Transporturilor, decizia fiind definitivă. (…) Fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat definitiv în dosarul „Transformatorul” în luna ianuarie a anului 2014, după ce a fost trimis în judecată de către procurorii DNA în iunie 2012, fiind acuzat că, prin firmele sale, a vândut transformatoare și întrerupătoare uzate și vechi la prețuri de produse noi către Sucursala de Întreținere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituției. (…) A doua condamnare, cea în dosarul „Siveco”, s-a făcut după ce fostul ministru și-a recunoscut vinovăția într-un dosar în care era acuzat de DNA Ploiești de trafic de influență în formă continuată și spălare de bani”.

Părăsim actualitatea românească pentru a aduce în atenția dvs. declarațiile vicepremierului Rusiei în legătură cu refuzul autorităților române de a-i permite survolarea spațiului aerian românesc, precum și declararea sa – „persoana non-grata” de către Parlamentul moldovean.

„Vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, a acuzat că guvernarea de la Chișinău este pro-românească și pro-fascistă și a catalogat interdicția de tranzit a spațiului aerian al României drept o „crimă comisă de către Chișinău și București”, într-un interviu acordat pentru postul de televiziune rus ROSSIA-1 și citat de către Deschide.md”, scrie News.ro.

Potrivit News.ro, vicepremierul Rogozinși-a exprimat îngrijorarea cu privire la proasta evoluție a relațiilor bilaterale moldo-ruse, care ar putea conduce la reizbucnirea conflictului din Transnistria”.

„Acolo se află contigentul nostru militar, care păzește depozitul fostei armate a 14-a sovietice. În al doilea rând, acolo se află pacificatorii noștru: aproximativ 450 de oameni. Iar Moldova creează în permanență dificultăți în legătură cu rotația militarilor în Transnistria”, a declarat demnitarul de la Moscova”, mai arată News.ro.

Presa din Republica Moldova scrie despre întâlnirea recentă de la Teheran dintre președintele moldovean Dodon și vicepremierul rus Rogozin.

„Decizia de a-l declara pe Dmitri Rogozin persona non-grata în Republica Moldova tradează nedorința guvernului de la Chișinău de a colabora cu Federația Rusă pentru a soluționa cele mai importante probleme cu care se confruntă agenții economici și cetățenii moldoveni care se află în Rusia. Am îndemnat partenerii noștri ruși să se abțină de la contramăsuri și sancțiuni. În calitate de președinte, voi apăra interesele poporului și sunt pregătit chiar să blochez proiecte de legi adoptate de Parlament”, a conchis Igor Dodon, pe o rețea de socializare, potrivit Unimedia.md.

Rămânem ancorați în realitatea Rep. Moldova și aflăm de la Unimedia.md că pământul Transnistriei ar putea fi privatizat.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Recent, în cadrul unui forum organizat de către administrația secesionistă, așa-numitul șef al cabinetului de miniștri de la Tiraspol, Alexandru Martînov, a pus în discuție statutul juridic al terenurilor agricole din regiunea transnistreană. Dânsul a declarat că a venit timpul ca această porțiune de pământ să fie inclusă în circuitul civil, astfel fiind început procesul de „privatizare”, scrie Unimedia.md.

Unimedia.md mai notează: „Datele statistice din ianuarie 2017 atestă că Republica Moldova deține 2.500 de mii ha terenuri agricole, dintre acestea – peste 260 mii ha se află în raioanele din stânga Nistrului, subordonate autorităților constituționale”.

Dacă săptămâna trecută presa americană sesiza faptul că relațiile ruso-americane au atins un minim critic, „Secretarul de Stat, Rex Tillerson, a declarat luni dimineață că Statele Unite vor să rezolve disputa cu Rusia, iar câteva neînțelegeri nu reprezintă un motiv bun pentru tăiererea relațiilor dintre Washington și Moscova”, transmite Reuters, citată de News.ro.

„Șeful diplomației americane a sugerat că Rusia și-a demonstrat dorința de a găsi o poziție comună pentru a rezolva probleme din întreaga lume, inclusiv criza din estul Ucrainei. Tillerson a precizat că va aborda dintr-o poziție pragmatică relațiile dintre Moscova și Washington”, mai arată News.ro.

Ultima știre din această seară ne aduce în atenție o declarație inedită a unui președinte de stat: „Eu mă pot deplasa cu mașina, motocicleta sau pot călări un măgar”, a spus președintele Venezuelei Nicolas Maduro”, scrie News.ro.

„Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a declarat că va oferi avionul prezidențial sportivilor venezuelani pentru a participa la competiții internaționale, după ce mai multe companii aeriene au refuzat să mai efectueze zboruri în această țară din cauza crizei economice”, arată News.ro contextul în care președintele Maduro a făcut această declarație.

Seară frumoasă!

Statele Unite vor să rezolve disputa cu Rusia was last modified: august 7th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: