Sporurile bugetarilor, la control

15 ian. 2021
Vizualizari: 892

În debutul Revistei din această seară aducem noi informații legate de redeschiderea școlilor.

„Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la Digi24 că scenariul hibrid nu va mai exista din 8 februarie, atunci când ar urma ca elevii să revină în școli. Există trei scenarii stabilite pentru reluarea cursurilor în format fizic, în funcție de evoluția ratei de infectare la nivel local”, relatează Digi 24.

Ministrul Cîmpeanu susține că varianta hibridă nu a dat rezultate, fiind eliminată complet din decizia luată de autorități.

„Experiențele din educație mi-au arătat că nu este eficient și mi se pare mai eficient așa. Unul dintre motivele pentru renunțarea la varianta hibrid este acela că profesorilor le e imposibil să aibă grijă de jumătate de elevi în clasă și de cealaltă jumătate în online, în același timp”, a declarat Ministrul Educației, la Digi 24.

Digi 24 prezintă cele trei scenarii pentru redeschiderea școlilor, în 8 februarie, creionate de ministrul Cîmpeanu.

„În localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII.În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală”, arată Digi 24.

Un alt subiect comentat în presă se referă la sporurile bugetarilor.

„Una este să te referi la nivelul de salarizare și una este ce se adaugă în plus la salarizarea din sistemul public. Este foarte posibil ca, echilibrând acest sistem de sporuri, unii care beneficiau de spor, nu știu, de antenă, într-un loc unde nu au nicio treabă cu antena să nu mai beneficieze de acel spor. Dar nu se taie salariile. Se umblă la sistemul de acoperire echitabilă a celor plătiți din bani publici. (…) Facem o verificare a justeței unor sporuri”, a explicat ministrul Muncii, Raluca Turcan, întrebată fiind dacă se va face o reducere a veniturilor și vor fi tăiate sporuri, scrie Digi 24, citând surse Agerpres.

„Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, că Executivul analizează, în vederea elaborării proiectului de buget pentru 2021, situația sporurilor acordate în sectorul public pentru a vedea care dintre ele se justifică. El a informat, totodată, că se are în vedere modificarea Legii salarizării pentru a elimina inechitățile din sistemul public”, amintește Digi 24.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, joi, că Legea privind neînstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile naționale va fi abrogată, ca un semnal pentru piața de capital, în sensul atragerii de noi investiții străine.

„Vom abroga acea lege, cu totul. (…) Aici nu este vorba de înstrăinare a acțiunilor, e vorba de a atrage capital în România. Asta facem, capitalizăm aceste companii. Nu avem resursele la buget să capitalizăm toate aceste companii, la nevoile pe care le au aceste companii pentru investiții și pentru a se dezvolta. Și atunci, bineînțeles, că o parte din acțiuni sau din proprietatea acestor companii este transferată, în schimbul acestui capital, altor acționari. Se întâmplă peste tot în lume. Și, mai mult de atât, ceea ce am observat și în România, dar și în alte țări, acolo unde am avut astfel de injecții de capital și au venit după aceea cu un management performant, cu o guvernanță corporativă, (…) acele companii au fost salvate, au mers mai departe, au angajat oameni, au fost profitabile, au plătit taxe la buget. Asta este rețeta pe care vrem să mergem”, a explicat Cîțu, într-un interviu la Radio Guerrilla, notează Agerpres.

„Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că premierul Florin Cîțu vrea să vândă «pe nimic» cele mai puternice și mai rentabile companii de stat, iar social-democrații se vor opune acestei încercări «cu toate forțele». El a adăugat că «nu trebuie să treacă» proiectul premierului de abrogare a legii inițiate de PSD și votate anul trecut prin care timp de doi ani au fost suspendate orice tranzacții cu activele statului”, notează Agerpres.

„România trebuie să acționeze la fel ca celelalte state europene – Germania, Franța, Polonia, Ungaria, țări care își protejează companiile strategice în această perioadă de criză provocată de pandemie”, a susținut Marcel Ciolacu, mai scrie Agerpres.

Deși tot mai mulți europeni se vaccinează, în întreaga Europă se iau măsuri excepționale pentru limitarea numărului de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Pe teritoriul Angliei, începând de luni, de la ora 4:00, intrarea se va face doar pe baza unui test negativ.

„Astfel, începând cu data de luni, 18 ianuarie, toate persoanele care călătoresc în Regatul Unit pot intra pe teritoriul Angliei doar în urma prezentării unui test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum trei zile anterior. Sunt acceptate testele moleculare, de tip PCR sau tehnologii derivate, LAMP (amplificare izotermă mediată prin buclă) sau antigen. Rezultatul testului negativ trebuie să fie redactat în original în limbile engleză, franceză sau spaniolă, nefiind acceptate traduceri”, relatează Digi 24.

Și Austria, destinație de vacanță în sezonul de iarnă, ia măsuri excepționale pentru limitarea răspândirii virusului.

„Parlamentul Austriei a autorizat guvernul să introducă obligativitatea prezentării unui test negativ pentru coronavirus la cazarea într-un hotel, intrarea la spectacole cu public, precum și la internarea într-un spital non-COVID. Măsura ar putea intra în vigoare la finalul lunii ianuarie”, notează Digi 24.

DNA anunță noi acuzații împotriva fostului lider PSD, care fac obiectul unui nou dosar.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-un nou dosar, în care este acuzat de trafic de influență și de folosire a influenței sau autorității în legătură cu prezența sa la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump de la începutul anului 2017”, a informat, joi, DNA, scrie Agerpres.

„Procurorii DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale a lui Liviu Dragnea, faptele fiind de când era președinte al Camerei Deputaților și președinte al PSD. Anchetatorii îl acuză de două infracțiuni de trafic de influență și folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite”, mai scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Sporurile bugetarilor, la control was last modified: ianuarie 15th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: