Şomajul tehnic se va plăti până la 1 iunie

14 mai 2020
Vizualizari: 607

Întrebarea acestei zile este: Cât va dura pandemia? Tot mai mulți experți spun că pandemia Covid-19 se va stinge în următoarele luni, iar unii dintre ei sunt convinși că nu va exista un al doilea val.

„Tot mai mulți experți spun că pandemia Covid-19 se va stinge în următoarele luni, iar unii dintre ei sunt convinși că nu va exista un al doilea val. Există însă și cel puțin la fel de mulți specialiști care atrag atenția că, în realitate, virusul va rămâne printre noi cel puțin încă doi ani sau până când vom avea un vaccin. Printre optimiști, se numără reputatul profesor israelian Isaac Ben-Israel, șeful programului de securitate la Universitatea Tel Aviv și președintele Consiliului Național pentru Cercetare și Dezvoltare. În urma cercetării făcute de o echipă de specialiști pe care a coordonat-o, el a ajuns la concluzia că virusul își atinge maximul după 40 de zile de la apariție și apoi intră într-un declin rapid”, scrie PS News.

„Există însă și păreri diametral opuse, iar alți experți de prim rang sunt mult mai pesimiști. Președintele Institutului Robert Koch, Lothar Wieler, crede că pandemia Covid-19 ar putea dura aproximativ doi ani. Practic, singura cale de a opri SARS-CoV-2 este găsirea unui vaccin eficient, a mai spus Wieler, conform Reuters. În opinia sa, în lipsa unui vaccin, boala va avansa până când aproximativ 60% până la 70% din populația lumii va fi infectată, se va vindeca și va dobândi imunitate”, mai arată PS News.

ÎCCJ a stabilit o serie de măsuri care se vor lua începând cu data de 15 mai pentru accesul în instituție.

„Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anunțat, miercuri, măsurile privind accesul în incinta instituției, după data de 15 mai și a comunicat că se va măsura temperatura corporală și se va completa o declarație pe proprie răspundere, urmând a exista locuri speciale pentru această operațiune. De asemenea, purtarea măștilor și păstrarea distanței de 1,5 metri sunt obligatorii. În plus, vor exista culoare separate pentru intrarea și ieșirea din instituție”, scrie News.ro.

Cotidianul scrie că au fost stabilite noi reguli pentru românii care vin din străinătate.

„Cetățenii românii care vin din străinătate nu vor mai intra obligatoriu în carantină sau izolare, potrivit proiectului de lege al stării de alertă. Totuși, cei care revin în țară trebuiesă prezinte un certificat medical care să ateste că nu au COVID-19. Certificatul, eliberat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în România, trebuie prezentat la graniță. Acesta trebuie să ateste faptul că persoana care revine în țară nu are COVID-19. Documentul trebuie tradus în limba română, nu însă și pentru cei care revin din Republica Moldova. În continuare, cei suspecți de COVID-19 pot fi izolați sau carantinați. De exemplu, cei care nu prezintă acest document de la medic sau cei care au intrat în contact cu persoane confirmate. Și călătoriile cu avionul vor fi total diferite. În starea de alertă, Ministerul Transporturilor poate să ceară reguli clare ca aeroporturile, avioanele și alte echipamente să fie igienizate.De asemenea, vor exista măsuri de distanțare socială și reguli de conduită. Setul de reguli va fi stabilit tot de minister. Legea cu măsurile care ar putea fi aplicate în starea de alertă a trecut miercuri de votul final din Parlament”, scrie Cotidianul.

Presa mai scrie că România este îndemnată de Comisia Europeană să pună în aplicare hotărârea Curții de Justiție a UE privind neînchiderea depozitelor de deșeuri ilegale.

„România trebuie să închidă, să etanșeze și să restaureze din punct de vedere ecologic un număr de 48 de depozite ilegale de deșeuri și să se conformeze hotărârii Curții de Justiție a UE din 18 octombrie 2018. În temeiul Directivei-cadru privind deșeurile, statele membre au obligația de a recupera și elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor. România avea obligația de a închide și a reabilita depozitele de deșeuri neconforme (depozite de deșeuri municipale și industriale) până la 16 iulie 2009. Din cauza progreselor lente, Comisia a înaintat această chestiune Curții de Justiție a Uniunii Europene în februarie 2017. Hotărârea Curții se referă la 68 de depozite de deșeuri, dintre care doar 20 au fost închise definitiv până în prezent”, notează Adevărul.

Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanță de urgență care reglementează măsurile pentru trecerea la starea de alertă de la starea de urgență, instituită ca urmare a epidemiei cu noul coronavirus și care încetează pe 15 mai.

„Astfel, șomajul tehnic, pentru domeniile afectate de epidemia de coronavirus, se va plăti, de către Guvernul, până pe 1 iunie. După data de 1 iunie, Guvernul vrea să asigure plata unei părți din salariu, pentru persoanele care revin la serviciu sau din șomaj. Este vorba despre angajații cu contracte individuale, profesii liberale, PFA și alte categorii. O altă măsură se referă la prelungirea perioadei în care un părinte poate sta acasă cu copiii, pe perioada în care școlile sunt închise, cu plata a 75% din salariu, și după starea de urgență, până în 12 iunie, când se intră în vacanța de vară”, notează Libertatea.

Seară frumoasă!

Șomajul tehnic se va plăti până la 1 iunie was last modified: mai 14th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: