Sesizarea preşedintelui Iohannis asupra modificărilor aduse Legii nr. 317/2004 privind CSM, respinsă de CCR

18 sept. 2018
Vizualizari: 812

Președintele Klaus Iohannis a găzduit azi, la Palatul Cotroceni, cel de-al treilea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, la care au participat președintele CE, Jean-Claude Juncker, nouă președinți de stat, dar și secretarul energiei din SUA, Rick Perry.

„Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că Summitul Inițiativei celor Trei Mări a fost «excelent, în ciuda dificultăților noastre de politică internă». «Asumarea de către România a organizării (Summitului Inițiativei celor Trei Mări – n.r.) a avut ca argument principal potențialul de a se adresa nevoii reale a celor 12 state participante de dezvoltare economică și interconectare regională», a declarat marți, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis, într-o conferință de presă comună alături de președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki și secretarul pentru energie al SUA, Rich Perry. Șeful statului a adăugat că reuniunea a avut «rezultate palpabile»”, scrie Mediafax.

Luni seară, premierul Viorica Dăncilă ar fi trebuit să îl întâmpine pe aeroportul Băneasa pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Întâlnirea a fost ratată din motive care sunt astăzi subiectul unei anchete a Ministerului Transporturilor.

„Situația creată luni seară, când premierul Viorica Dăncilă a ratat întâlnirea cu președintele Comisiei Europene, este motivul unor verificări la Aeroportul Băneasa. News.ro scrie că ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a trimis Corpul de control la Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), care administrează aeroportul din Băneasa, pentru a verifica dacă experții instituției au respectat procedurile în cazul aterizării avionului președintelui Comisiei Europene”, scrie Cotidianul.

„Premierul Viorica Dăncilă nu a ajuns, luni după-amiază, la aeroport pentru a-l întâmpina pe președintele Comisiei Europene, care a venit la București pentru a participa la Summitul Inițiativa celor Trei Mări. Guvernul a susținut că aeronava lui Jean-Claude Juncker a sosit mai devreme decât ora anunțată, iar SPP l-a preluat pe acesta de la scara avionului și l-a dus la hotel”, notează News.ro.

Totuși cei doi oficiali au reușit să se întâlnească azi.

„Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit, la Aeroportul Băneasa, cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înainte de plecarea acestuia din România”, mai scrie News.ro.

Presa a vorbit cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre respectarea statului de drept în România.

„«Respectarea statului de drept este esențială. Investițiile nu au niciun sens în absența respectării statului de drept», a declarat marți, la Cotroceni, președintele CE, Jean-Claude Juncker, în încheierea discursului său. Oficialul european a adăugat, stârnind zâmbete în sală, că de câte ori vorbește despre statul de drept, se strănută în reuniuni. «Când se vorbește despre statul de drept, există mereu strănuturi în sală», a spus șeful Comisiei Europene, spre amuzamentul participanților”, relatează Mediafax.

Pe 20 iulie, președintele Klaus Iohannis a transmis CCR sesizarea cu privire la neconstituționalitatea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

„Curtea Constituțională a României a respins marți, ca neîntemeiată, sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii”, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

„Curtea Constituțională a admis marți sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care introduce un regim de detenție la domiciliu pentru condamnările de până la un an de închisoare, inclusiv pentru cei condamnați pentru corupție, excepție făcând faptele cu violență”, mai notează azi News.ro.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să discute miercuri Regulamentul privind numirea, continuarea activității și revocarea procurorilor cu funcții de conducere și de execuție din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor de corupție. Pe 20 iulie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Principala prevedere a legii este înființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților în cadrul Parchetului General”, notează Agerpres.

News.ro scrie și despre cercetările care se fac în cazul violențelor din 10 august.

„Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 București au deschis un dosar penal și fac cercetări, după ce un număr de 169 de jandarmi dintre cei care au participat la protestul din 10 august au reclamat că au fost agresați fizic și moral. Activitățile de cercetare au fost delegate către organele de poliție din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București”, scrie News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre un nou invitat la „Întâlnirile JTI”: Martha Graham a fost una dintre cele mai mari artiste ale secolului XX și va veni la București.

„Pe 19 septembrie, se va afla pentru prima dată în România cea mai cunoscută companie de dans din AmericaMartha Graham Dance Company, invitată a «Întâlnirilor JTI». O «întâlnire» așteptată cu nerăbdare și emoție de publicul bucureștean, dar și de artiștii «Martha Graham Dance Company»”, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Sesizarea președintelui Iohannis asupra modificărilor aduse Legii nr. 317/2004 privind CSM, respinsă de CCR was last modified: septembrie 18th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: