Semnificaţii

10 mai 2017
Vizualizari: 1431

Dacă ieri România a sărbătorit Ziua Europei, azi aniversăm Ziua Regalității.

Din 2015 această zi este sărbătoare națională în baza prevederilor Legii nr. 103/2015.

Ziua Regalității a fost Ziua națională a României între 1866-1916 și 1918-1947. În 1866, la 10 mai, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ajungea la București și era încoronat ca rege al României.

Ziua Regelui sărbătorea proclamația de independență a Senatul României față de Imperiul Otoman, proclamație, care a avut loc la 10 mai 1877 în timp ce se purta Războiul de Independență al României.

În 1917 a fost interzisă ca urmare a ocupației germane a României, iar în anul 1947 a fost interzisă definitiv de regimul comunist după abdicarea forțată a regelui Mihai I al României.

Agerpres scrie despre programul manifestărilor de astăzi: „Principesa Margareta și principele Radu, împreună cu principesa Maria, au depus miercuri o coroană de flori la statuia regelui Carol I din Piața Palatului Regal, de Ziua Regalității. (…) Tot miercuri, la ora 17:00, grădina Palatului Elisabeta va găzdui evenimentul Garden Party, care va reuni invitați din toate județele țării și din Republica Moldova, personalități ale autorității centrale și locale, ale mediilor academic, cultural, științific și politic, ale societății civile și mediului de afaceri, reprezentanți ai Corpului Diplomatic și ai clerului”.

Chiar dacă au trecut 28 de ani de la Revoluție, comunismul nu poate fi uitat, abuzurile foștilor lideri comuniști și ale Securității nu au fost sancționate, încă.

„Judecătorii de la Curtea de Apel București au dispus miercuri începerea procedurilor de verificare a averilor deținute de torționarii disidentului Gheorghe Ursu, în vederea identificării bunurilor și sumelor de bani pentru plata despăgubirilor”, scrie Cotidianul.

„La termenul de miercuri al procesului în care sunt judecați Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului, și foștii ofițeri de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, avocatul lui Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, a cerut magistraților luarea măsurilor asigurătorii față de cei trei inculpați”, se mai arată în relatarea din ziarul Cotidianul.

Ar trebui să amintim că disidentul anticomunist Gheorghe Ursu a fost ucis, prin tortură, în arestul securității, la data de 17 noiembrie 1985.

Gheorghe Ursu s-a născut în Basarabia, în orașul Soroca. A învățat la școala din Soroca până în anul 1941, când familia sa se mută la Galați. Bunicii lui din partea mamei, împreună cu alți 10 membri ai familiei (care erau evrei) au fost uciși la Auschwitz, iar el a sfârșit ucis în arest.

News.ro scrie azi despre cazul Arhiepiscopul Tomisului.

„Curtea de Apel Constanța a respins cererile invocate de Arhiepiscopul Tomisului și de alți inculpați din dosarul în care Înalt Prea Sfințitul Teodosie este judecat pentru că ar fi obținut pe nedrept fonduri europene, dispunând începerea judecății în acest dosar. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi contestată în termen de trei zile de la comunicare”, notează ziariștii de la News.ro.

Un alt dosar important pentru comunitatea locală, de această dată din Baia Mare, s-a judecat la Cluj.

„Curtea de Apel Cluj a admis, miercuri, contestația primarului suspendat al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, la o decizie a Tribunalului Cluj și a decis ridicarea măsurii controlului judiciar, astfel că acesta poate reveni la Primărie”, scrie Mediafax.

Discuțiile din ultima săptămână din interiorul PSD, pe tema legii grațierii și demersurilor senatorului Șerban Nicolae nu rămân fără ecou.

„Robert Cazanciuc este noul șef al Comisiei juridice, în locul senatorului Șerban Nicolae. De asemenea, Mihai Fifor este noul lider de grup parlamentar din PSD, în locul lui Șerban Nicolae. Șerban Nicolae a refuzat să se retragă, așa cum i-a cerut președintele partidului, Liviu Dragnea, și a cerut un vot. Dragnea îi reproșează lui Șerban Nicolae scandalul iscat pe legea grațierii”, scrie Jurnalul Național.

La Craiova se vor organiza pe 11 iunie alegeri pentru funcția de primar. Aleasă deputat și numită ministru al muncii în guvernul Grindeanu, Olguța Vasilescu a renunțat la postul de primar al Craiovei.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Agerpres scrie azi despre un candidat independent la Primăria Craiovei: „Avocatul Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj, și-a lansat, miercuri, candidatura ca independent, la funcția de primar al Craiovei”.

„Cred în acest proiect. Vreau să fiu primar al Craiovei pentru că locuiesc în acest oraș zi de zi, aici m-am format și cunosc problemele orașului. Motivația a fost una personală: aceea că am conștientizat necesitatea implicării în politică și trebuie să facem un pas în față și să venim în această confruntare, chiar dacă eu o fac în calitate de independent. Știu că acest demers poate este unul mai dificil, pentru că nu mă susține niciun partid politic (și nici nu vreau) și niciun om politic, însă am o libertate deplină în activitatea mea în care voi depune tot efortul și voi sta la dispoziția craiovenilor în acest demers. Este important pentru că am o libertate de mișcare și postura de candidat independent îmi oferă o astfel de garanție. Nu că aș fi împotriva partidelor politice (am făcut și eu politică), însă am constatat că pot să construiesc mult mai bine ca independent”, a declarat Lucian Săuleanu, noteză Agerpres. Ar fi de amintit faptul că avocatul Lucian Săulean are ca slogan de campanie: „Partidul meu este Craiova!” Craiova rămâne unul dintre cele mai iubite orașe din România.

Actualitatea externă este deschisă azi de o informație interesantă, care vine de la Casa Albă. „Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a semnat în timpul nopții scrisoarea de demitere a directorului Biroului Federal de Investigații (FBI), James Comey. Demiterea acestuia a șocat Washingtonul, iar democrații au acuzat că eliminarea lui Comey are legătură cu investigația condusă de FBI cu privire la legăturile dintre campania Trump și Rusia”, relatează BBC, citat de News.ro.

Pentru azi, la Washington, este stabilită o întâlnire importantă în relațiile ruso-americane. „Președintele american Donald Trump îl va primi pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov miercuri la Casa Albă, conform programului oficial al liderului american, o întrevedere confirmată de presa de stat rusă”, transmite DPA, citată de Agerpres.

Și tot Agerpres scrie că: „Șefii diplomațiilor americană, Rex Tillerson, și rusă, Serghei Lavrov, vor discuta miercuri la Washington despre conflictele din Ucraina și Siria, a anunțat luni Departamentul de Stat. (…) Relațiile americano-ruse s-au deteriorat în special din cauza conflictelor din Ucraina și Siria, iar Tillerson a declarat că SUA încearcă să le detensioneze atât prin discuții privind probleme de mai mică importanță, cât și prin găsirea unor zone de cooperare”.

Ieri, anterior acestor discuții de la Casa Albă, secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Rex Tillerson, a avut o discuție telefonică cu Teodor Meleșcanu, ministrul român de externe.

„Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut, marți, o convorbire telefonică cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Rex Tillerson, cu care a vorbit despre mai multe aspecte ale Parteneriatului Strategic”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis Agerpres.

„Discuțiile au prilejuit o trecere în revistă a stadiului relațiilor bilaterale, precum și a situației regionale. A fost reiterată importanța Parteneriatului Strategic între cele două țări, precum și a obiectivului dezvoltării și impulsionării tuturor dimensiunilor de cooperare din cadrul acestuia”, mai arată Agerpres.

În finalul Revistei, aducem în atenția dumneavoastră o știre despre copiii din România, care se dovedesc a fi printre cei mai inteligenți de pe planetă.

„Elevii români au obținut o medalie de aur și două de argint la Olimpiada Asiatică de Fizică, desfășurată între 1 și 9 mai la Yakutia, în Federația Rusă. Potrivit site-ului organizatorilor, medalia de aur a fost obținută de Răzvan Radu, iar medaliile de argint de către Anca Drăgulescu și Petru Cotruț. Anca Drăgulescu a primit și Premiul pentru cea mai creativă participantă la olimpiadă”, scrie Jurnalul Național

Din păcate, nu știm cum să ne păstrăm valorile, nu le respectăm, nu le oferim motivațiile necesare unei cariere profesionale în România, în favoarea acestei țări și a capitalului autohton.

Seară frumoasă!

Semnificații was last modified: mai 10th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: