Şefa DIICOT a demisionat

25 sept. 2020
Vizualizari: 612

Lupta cu coronavirusul se dă pe mai multe planuri. Cercetătorii de la spitalul universitar Charité din Berlin și cei de la Centrul German pentru Boli Neurodegenerative din Bonn anunță că au descoperit anticorpi „extrem de eficienți” împotriva coronavirusului.

Iată ce scrie Die Welt, citat de Evenimentul Zilei: „Oamenii de știință au extras aproape 600 de anticorpi diferiți din sângele celor infectați cu noul coronavirus și au creat alți anticorpi în mod artificial. Studiile inițiale arată că această descoperire i-ar putea ajuta pe cei care sunt deja infectați. Potrivit declarațiilor, cercetătorii din Berlin au descoperit anticorpi «extrem de eficienți» împotriva coronavirusului. Oamenii de știință de la spitalul universitar Charité din Berlin și cei de la Centrul German pentru Boli Neurodegenerative din Bonn urmăresc acum dezvoltarea așa-numitei vaccinări pasive, adică vaccinarea cu anticorpi, nu cu virus atenuat. Anticorpii pot fi administrați pentru a oferi protecție imediată, preventiv sau chiar pentru cei care sunt deja bolnavi. Specimenele de anticorpi deosebit de eficiente pot fi apoi reproduse artificial. Conform informațiilor, anticorpii descoperiți se prind de virus, împiedicându-l să pătrundă în celule și să se înmulțească. Studiile pe hamsteri au demonstrat eficiența.”

Dar nu numai coronavirusul amenință planeta. Mai mulți asteroizi pot lovi planeta în următorii ani. România a fost cooptată într-un proiect care are ca scop principal devierea sau distrugerea corpurilor cerești care ar putea reprezenta un pericol pentru umanitate.

„Proiectul va fi pus în aplicare în anul 2024, iar România, în colaborare cu Portugalia, va construi componente-cheie ale navei spațiale care va ajunge  la 10 milioane de kilometri de Terra. HERA, proiectul care are scopul de a apăra Terra în cazul unei amenințări din spațiu, este realizat de Agenția Spațială Europeană în colaborare cu NASA și are două etape. După pregătiri care au durat aproximativ un deceniu, prima fază a proiectului va începe anul următor”, scrie Evenimentul Zilei.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut o întrevedere, joi, cu Giorgiana Hosu, care și-a anunțat decizia de a demisiona.

„În cadrul întrevederii, Ministrul Justiției a fost informat de doamna Elena Giorgiana Hosu de decizia sa de a demisiona din funcția de Procuror Șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și despre faptul că decizia a fost de îndată înaintată de dna Procuror Șef al Direcției către CSM Secția pentru Procurori. Demisia procurorului șef DIICOT a fost motivată de preocuparea de a proteja credibilitatea instituției și a avut la bază un context cu care nu a avut vreo legătură și din cauze care nu îi sunt imputabile. Conducerea DIICOT va fi asigurată în continuare de către Procurorul Șef Adjunct DIICOT, Oana Daniela Pâțu, în conformitate cu prevederile legale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției, notează Realitatea.net.

CCR s-a pronunțat în privința desființării Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

„Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, obiecția Guvernului pe Legea pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Prin urmarea, actul normativ este constituțional, decizia CCR fiind definitivă”, arată News.ro.

Persoanele care au vârsta de pensionare și cu stagiu incomplet de cotizare pot „cumpăra” vechime.

„Persoanele care au vârsta de pensionare și au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fie a celui minim, fie a celui complet de cotizare, de 35 de ani. Proiectul vine să repare o nedreptate pentru pensionarii care din diverse motive au stagiul de cotizare incomplet sau nu pot face dovada stagiului complet de cotizare. (…) Cei îndreptățiți pot să-și completeze stagiul de cotizare  în limita maximă a șase ani și la nivelul salariului minim brut pe economie. Practic, o persoană care nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are vârsta de pensionare sau lipsesc niște ani de contribuții din stagiul complet de cotizare de 35 de ani, pot încheia un contract de asigurări sociale pentru plata contribuțiilor sociale pentru perioadele respective, la nivelul salariului minim brut pe economie”, a explicat, vineri, șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, referindu-se la modificarea Legii sistemului public de pensii, scrie News.ro.

Presa mai scrie că Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița va fi absorbită de prestigioasa Universitate Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

„Ministrul educației, Monica Anisie, a solicitat introducerea pe ordinea de zi suplimentară a unui proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului numărul 24 din 2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației și Cercetării. Premierul Ludovic Orban a precizat, la începutul ședinței de guvern, că reprezentanții Universității Babeș-Bolyai au solicitat grăbirea procedurii de adoptare”, notează Agerpres.

Uniunea Europeană refuză să-l recunoască pe Aleksandr Lukașenko drept Președinte al Belarusului.

„Este o luare de poziție puternică. Uniunea Europeană refuză să-l recunoască pe Aleksandr Lukașenko președinte al Belarus, în ciuda depunerii neașteptate de către el a jurământului, miercuri, 23 septembrie, invocând  «rezultate falsificate”» ale alegerilor din 9 august și «lipsa» de legitimitate democratică”, a declarat, joi, șeful diplomației europene, Josep Borrell, scrie Evenimentul Zilei, citând Le Monde.

Seară frumoasă!

Șefa DIICOT a demisionat was last modified: septembrie 25th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: