Se redeschid restaurantele şi cinematografele
Guvernul a adoptat hotărârea care reglementează reluarea activității restaurantelor și cafenelelor în spații închise.
„Aceasta prevede că la o masă pot sta cel mult șase persoane, iar între mese trebuie păstrată o distanță de minimum doi metri. Totodată, se reia activitatea cinematografelor și instituțiilor care organizează spectacole sau concerte, cu respectarea unor norme de protecție, și crește numărul de persoane care pot participa la evenimente private – în interior maxim 50 de persoane, iar în exterior cel mult 100 de persoane”, relatează News.ro.
Ministrul Vela a mai declarat că „Hotărârea de Guvern vizează modificarea numărului de participanți în cadrul organizării evenimentelor private, a cursurilor de instruire, workshopuri pentru adulți inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene de la 20 la maximum 50 de participanți în interior și de la 50 la maximum 100 de participanți în exterior; reluarea activităților cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, școlilor populare de arte și de meserii, organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte va fi permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului”, mai arată News.ro.
„Școala începe fără cele 250.000 de tablete promise de Guvern”, notează România Liberă.
„Nu vom putea achiziționa toate cele 250.000 de tablete. Achiziția este în acest moment la ONAC. Aici a existat foarte multă, după părerea mea, obtuzitate și prea, cum să spun, o rigoare excesivă în derularea procedurii, a durat prea mult. O să achiziționăm, până la urmă, 70-80.000”, a spus premierul, duminică seara, la B1 TV, arată România Liberă.
România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană în privința numărului de decese la suta de mii de locuitori, în ultimele 14 zile, în rândul bolnavilor cu noul coronavirus.
„România nu reușește să scape de nedoritul prim loc în topul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește mortalitatea în rândul bolnavilor infectați cu noul coronavirus. Actualizarea datelor săptămânale, potrivit centralizării la nivel european și al Marii Britanii, menține țara noastră pe primul loc, cu o valoare de 3 decese înregistrate în ultimele două săptămâni la suta de mii de locuitori. La mare distanță, pe locul 2, cu 1,6 decese contabilizate în aceleași condiții se situează țara vecină Bulgaria, iar Spania încheie podiumul trist cu 0,8 decese. Uniunea Europeană și Marea Britanie au o medie de decese pentru ultimele 14 zile de 0,34 la 100.000 locuitori, ceea ce înseamnă că România are de nouă ori mai multe decese raportat de media europeană”, notează România Liberă.
Presa scrie și despre un sondaj IMAS, realizat chiar înaintea campaniei electorale pentru alegerile locale, care indică o scădere semnificativă pentru PSD, de la 23,4% în iulie la 20,8% în această lună.
„Sondajul realizat de IMAS chiar înaintea campaniei electorale pentru alegerile locale indică o scădere semnificativă pentru PSD, de la 23,4% în iulie la 20,8% în această lună. Pentru PSD este cel mai slab scor din ultimele 8 luni. Doar în ianuarie a mai înregistrat partidul condus de Marcel Ciolacu un procentaj mai slab (20,6%), în rest având între 23 și 25 de procente. Pentru PNL, luna august nu aduce schimbări majore. Liberalii sunt creditați cu 33,6% din intențiile de vot.Pe locul 3 în ierarhia politică este Alianța USR – Plus, cu 18,3% din opțiuni – o ușoară creștere față de luna iulie, când Alianța era pentru prima dată inclusă în sondaj. Pro România crește în această lună, ajungând la 10,6%, după ce în iulie partidul lui Victor Ponta cobora la 9,7%”, relatează News.ro.
De la 1 septembrie se schimbă regulile europene de omologare și supraveghere a pieței autovehiculelor. Noul Regulament European îmbunătățește calitatea și independența omologării de tip și a testării vehiculelor.
„Noul cadru îmbunătățește, de asemenea, verificările efectuate asupra vehiculelor care circulă deja pe piață și sunt puse în vânzare de către concesionari. De acum înainte, statele membre sunt obligate să testeze în mod regulat un număr minim de automobile și pot în prezent să ia măsuri de salvgardare împotriva vehiculelor neconforme de pe teritoriul lor, fără a aștepta ca autoritatea care a acordat omologarea de tip să ia măsuri”, anunță Comisia Europeană, scrie România liberă.
„În plus, Comisia Europeană poate acum să efectueze verificări ale conformității vehiculelor în laboratoare sau pe șosea. În cazurile în care producătorii încalcă legislația în materie de omologare de tip (de exemplu, dispozitive de manipulare sau declarații false), instituția europeană poate dispune retragerea de pe piață la nivelul UE și le poate impune acestor producători sancțiuni de până la 30.000 euro pe autoturism. Până acum, numai autoritățile naționale care au efectuau omologarea de tip a autoturismului puteau impune astfel de măsuri”, mai arată România Liberă.
Seară frumoasă!