Se întorc ministrii premierului Grindeanu

22 iun. 2017
Vizualizari: 1683

După plecarea lui Grindeanu din Palatul Victoria, foștii săi ministri se întorc la treabă.

„Șase miniștri demisionari ai Guvernului Grindeanu au făcut cereri de retragere a demisiilor – Sevil Shhaideh, Mihai Tudose, Ana Birchall, Adriana Petcu, Andreea Păstîrnac și Mircea Dobre, potrivit unor surse oficiale”, scrie Agerpres.

Și la Justiție lucrurile par să reintre în normal.

„Tudorel Toader a anunțat joi că a trimis, la Guvern, cererea sa de retragere a demisiei din funcția de ministru al justiției”, notează Agerpres.

Ministrul Toader își reia agenda de lucru.

„Ministrul demisionar al justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, că în cursul zilei va stabili graficul dezbaterilor publice privind modalitatea de aplicare a deciziei Curții Constituționale referitoare la abuzul în serviciu, el refuzând să vorbească despre un prag al prejudiciului în acest caz și spunând că nimic nu este exclus sau stabilit din start”, arată News.ro.

Mediafax face o analiză a plusurilor și minusurilor guvernării Grindeanu.

„Cu toate acestea, a fost un guvern – numit de presă guvernul Dragnea-Grindeanu – care s-a mișcat rapid să pună în aplicare programul de guvernare și luat decizii care au stimulat eco­nomia (o creștere record de 5,6% în T1), chiar dacă unele contestate. Guvernul s-a con­centrat excesiv pe măsurile sociale, neglijând complet investițiile publice – un minus de 28% în primele patru luni din an, an/an”, scrie Mediafax.

Ziariștii de la Mediafax mai comentează despre guvernul Grindeanu: „Nu a făcut nimic pe frontul abosorbției fondurilor UE, nu a acreditat agenții de management și nu a pus la punct Fondul Național de Dezvoltare. Dar a rezolvat problema vaccinurilor, iar în scurtul său mandat angajările au continuat să crească, în vreme ce investițiile străine, atrase de avântul economic record, au făcut un salt de 49% în primele patru luni din an”.

Mediafax scrie și despre calendarul nominalizării viitorului premier: „Liderul PSD Liviu Dragnea a convocat CExN al PSD, luni, la ora 10:30, la Palatul Parlamentului. În ședință urmează să fie stabilită propunerea de premier cu care PSD și ALDE se vor prezenta la consultările de la Cotroceni, au menționat pentru Mediafax surse din partid”.

Criza politică de la București se reflectă, din păcate, în evoluția cursului leu-euro. Mulți analiști privesc cu îngrijorare prelungirea crizei politice.

Guvernatorul BNR dă un mesaj optimist, necesar într-un moment de acest gen.

„Nu suntem noi românii un caz unic și nici nu trebuie să mai credem ba că suntem o țară cu inflație care nu se putea rezolva ba că leul se va deprecia continuu. Uitați că am avut inflație negativă chiar dacă a fost determinată de unele politici fiscale. Inflația este scăzută. Leul nu se depreciază. Este unde trebuie. Cred că am scăpat de foarte multe marote, idei fixe ale trecutului și suntem o țară normală, europeană, să spunem așa. Și în domeniul politic și social nu suntem departe de o anumită frecvență, poate suntem mai emoționali așa”, a spus Mugur Isărescu, scrie Cotidianul.

În plan extern, România, indiferent de tot scandalul politic de la București, rămâne fidelă extinderii UE și NATO.

„Secretarul de stat George Ciamba a participat joi, la Minsk, la reuniunea ministerială a Inițiativei Central Europene (ICE), organizată de Președinția în exercițiu anuală a ICE, exercitată de Republica Belarus, unde a vorbit despre poziția constantă a României de susținere a extinderii europene și euro-atlantice pentru statele care demonstrează angajamentul necesar în îndeplinirea criteriilor de aderare”, scrie Agerpres.

Revenim în actualitatea internă cu procesele fostului deputat Sebastian Ghiță.

„Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, joi, propunerea procurorilor DNA Ploiești de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță în dosarul cunoscut sub numele „Ghiță-Ponta-Blair”, scrie Agerpres.

Agerpres mai precizează: „În dosarul cunoscut sub numele „Ghiță-Ponta-Blair”, fostul deputat este cercetat pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de folosire, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect și instigare la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Într-un alt dosar, în care el este inculpat alături de cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, s-a acordat un nou termen.

„Fostul deputat Sebastian Ghiță nu a putut fi audiat, joi, prin videoconferință de magistrații Tribunalului Prahova în dosarul în care DNA Ploiești a cerut arestarea preventivă acestuia în speța în care el este inculpat alături de cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, instanța acordând un nou termen”, scrie Agerpres.

În final, amintim de un concert ce va avea loc în această seară în capitală și la care Poliția a mobilizat forte de ordine importante.

„Peste 150 de jandarmi din Capitală vor asigura măsurile de ordine publică la concertul susținut de Andrea Bocelli, care va avea loc joi, între orele 19:00 – 23:00, în Piața Constituției. Traficul în zonă va fi complet restricționat, tranzitul fiind permis doar persoanelor care au bilet de acces”, mai notează News.ro.

Seară frumoasă!

Se întorc ministrii premierului Grindeanu was last modified: iunie 22nd, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: