Scrisoare deschisă a inspectorilor judiciari

4 nov. 2019
Vizualizari: 507

52 de inspectori judiciari au semnat și transmis vineri, o scrisoare deschisă președintelui CSM, în care reclamă „atacurile susținute” la adresa instituției.

„Atacurile susținute la adresa Inspecției Judiciare, concentrate pe ideea asimilării sale cu o structură opresivă, precum și pe evaluarea trunchiată a activității desfășurate de inspectorii judiciari, ne obligă să abandonăm rezerva ce caracterizează comunicarea noastră publică și să ne exprimăm deschis îngrijorarea cu privire la posibilele efecte ale acestei atitudini ostile, manifestată, din păcate, și de unii membri ai CSM. Încercările repetate de asimilare a Inspecției Judiciare, cu o structură opresivă, sunt deosebit de grave: simpla lecturare a legii permite oricui să observe că inspectorii judiciari nu pot să dispună nicio măsură privind drepturile judecătorilor și a procurorilor sau în legătură cu cariera acestora. Inspecția Judiciară este o componentă importantă a mecanismului de autoreglare a Autorității Judecătorești, în acest sens fiind și principiile fundamentale care guvernează activitatea acesteia se arată în scrisoarea adresată președintelui CSM, notează azi News.ro.

De altfel, tot vineri, judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, a anunțat că va supune plenului CSM, spre analiză, oportunitatea demiterii din funcție a șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru.

„Inspecția Judiciară este o instituție importantă a autorității judecătorești. Ca membru CSM – calitate încredințată prin vot de aproape 1.000 de judecători, cred sincer că managementul său trebuie să fie cel mai performant posibil. Am oferit deja spre analiză colegilor de plen câteva date pe care le consider îngrijorătoare. Și cred cu tărie că trebuie să supun plenului CSM, spre analiza oportunității demiterii din funcție a inspectorului șef și nu doar, având în vedere percepțiile destul de îngrijorătoare ale Comisiei Europene din Raportul MCV referitoare la IJ, ci și pe baza altor motive extrase potrivit legii, pe care le voi prezenta colegilor mei. Mai consider că trebuie inițiat, pentru analiza CSM, un demers privind necesitatea elaborării unor propuneri legislative care să întărească statutul inspectorilor judiciari, să asigure și mai mult respectarea standardelor de competență și care să contribuie la valorificarea la parametri optimi a ideii de responsabilitate”, spune judecătorul Bogdan Mateescu într-un mesaj postat pe Facebook, scrie Agerpres.

În așteptarea validării noului Executiv, ministrul demis al Justiției, Ana Birchall, a declarat azi, că va propune reprezentanților instituțiilor, care fac parte din Comisia MCV, întocmirea unui calendar de măsuri, pentru că, spune ea, ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare este un obiectiv de țară. În acest sens, Comisia MCV a fost convocată în ședință la sediul Ministerului Justiției.

„O să propun o dată pe trimestru. Mi-aș dori ca fiecare instituție, pe lângă analiza proprie, să vină cu un set de măsuri și cu un calendar. Cred că până la urmă e responsabilitatea noastră, a tuturor, să ne facem nu numai analiza, dar să venim cu măsuri concrete astfel încât să garantăm ireversibilitatea progreselor realizate în sistemul judiciar. Cred eu că astăzi o să fie un moment extrem, extrem de important, alături de alte decizii care se vor lua. Eu o să propun să avem un calendar de măsuri, pentru că până la urmă ridicarea MCV este un obiectiv de țară”, a declarat Birchall la MJ, scrie Agerpres.

„Pe 22 octombrie, Ana Birchall anunța că va convoca în regim de urgență Comisia MCV, pentru a concepe un plan de acțiune în vederea implementării recomandărilor cuprinse în Raportul Comisiei Europene, arătând că una dintre acestea vizează «în mod explicit» desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție”, mai notează Agerpres.

Magistrații Instanței supreme se vor pronunța miercuri, 6 noiembrie, pe sesizarea Curții de Justiție a Ununii Europene (CJUE) în dosarul în care fostul deputat PSD, Sebastian Ghiță, este judecat pentru că i-ar fi dat mită un imobil, fostului primar al orașului Ploiești, Iulian Bădescu:

„Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a pus în discuție luni, din oficiu, după motivarea Curții Constituționale pe decizia privind completurile specializate, incidența deciziei și sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene, transmite Mediafax. Procurorii au cerut sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu cele patru întrebări care sunt în acord cu practica celorlalte instanțe și cu care a mai fost sesizată CJUE și în alte dosare”, relatează Adevărul.

„Procurorul general interimar al României, Bogdan Licu, a anunțat astăzi că procurorii fac verificări în cazul achizițiilor supraevaluate de la Spitalul de copii Victor Gomoiu, care aparține Primăriei Municipiului București (PMB)”, anunță G4Media, citată de Libertatea.

„Licu a făcut aceste declarații la intrarea în Ministerul Justiției, unde are loc o întâlnire de lucru, privind raportul MCV, potrivit G4media.ro. Acesta nu a precizat, însă, care unitate de parchet va face verificările”, mai scrie Libertatea.

 

Seară frumoasă!

Scrisoare deschisă a inspectorilor judiciari was last modified: noiembrie 4th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: