Sarabanda majorărilor salariale

8 aug. 2017
Vizualizari: 944

Parlamentul a fost convocat azi în sesiune extraordinară.

Agerpres scrie despre subiectele aflate pe ordinea de zi: „Camera Deputaților și Senatul au fost convocate, marți, în sesiune extraordinară pentru a discuta ordonanțele de urgență adoptate săptămâna trecută de Guvern, printre care cele referitoare la pensiile speciale, plafonarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului și majorarea salariilor pentru polițiști și personalul civil din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională”.

La Ministerul Justiției, ministrul Toader s-a întâlnit cu reprezentanții sindicatelor din penitenciare, nemulțumiți de condițiile de muncă și de salarii.

„Orice problemă reală are o soluționare favorabilă. Vă amintesc că avem 27.000 de deținuți și 12.000 de funcționari cu statut special din ANP (Administrația Națională a Penitenciarelor -n.r.). Vom vedea echilibrul necesar. Sigur urmează punerea în aplicare a legii cu privire la recursul compensatoriu și atunci o parte dintre deținuți vor ieși mai devreme din penitenciare decât durata pedepselor având în vedere cele 6 zile care se scad la 30 de zile de condiții precare din penitenciare”, a declarat Tudorel Toader, scrie Mediafax.

Tot Mediafax redă și o declarație a liderului Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP), Ștefan Teoroc, despre situația din penitenciarele românești: „Ne lipsesc o mie de locuri ca și condiții de detenție. Au început demersuri, spune domnul ministru, pentru constuirea unor penitenciare la Caracal și Berceni. Trebuia emisă o Hotărâre de Guvern pentru achiziționarea studiilor de fezabilitate. Trebuie să faci un proiect înainte, să știi cât costă și să faci efectiv construcția. Acea hotărâre nu a fost emisă niciodată. Nici nu mai există șanse, chiar dacă din greșeală s-ar emite această hotărâre. Nu mai este timpul fizic ca până la final anului, pe timpul exercițiului bugetar, să cheltuim acei bani. Studiile nu se mai pot face în 2017. În 2017 și în 2018 capacitatea legală de detenție în România nu va crește cu niciun loc, decât cu peticeli interne. Mai reparăm o aripă, mai extindem o secție. Nu vom păcăli CEDO, mai devreme sau mai târziu vom fi amendați. Nu doar deținuții trebuie să primească niște bani pentru că au avut o detenție în condiții improprii, ci și noi”.

Majorările salariale, anunțate de guvernanți pentru o serie de bugetari, au declanșat revendicări salariale și din partea altor categorii socio-profesionale.

„Câștigul salarial mediu brut a crescut cu 0,8% în iunie față de luna anterioară, până la 3.313 lei, în timp ce valoarea netă s-a majorat cu 0,7%, la 2.380 de lei, arată Institutul Național de Statistică (INS)”, ne anunță azi Agerpres.

„Conform statisticii, cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației — inclusiv activități de servicii informatice, respectiv 5.853 lei, iar cele mai mici în domeniul hoteluri și restaurante (1.400 lei)”, mai arată Agerpres.

Chiar dacă salariile s-au majorat în anumite domenii, românii nu reușesc să-și achite la timp datoriile la bănci.

„Numărul persoanelor fizice cu restanțe mai mari de 30 de zile la bănci și instituții financiare nebancare a crescut cu 1,1%, în iunie, comparativ cu luna precedentă, la 687.302, reiese din cele mai recente date al Băncii Naționale a României (BNR)”, notează Agerpres.

Guvernanții anunță și scăderi de impozite care ar putea determina creșterea salariului brut.

„Decizia de a reduce impozitul pe venit la 10 %, de la 16%, se va aplica de la 1 ianuarie 2018, a declarat luni președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu”, scrie HotNews.

„Măsura este prevăzută în programul de guvernare pentru perioada 2017-2020. Tot de la 1 ianuarie 2018 se va aplica trecerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat, care, susține Tăriceanu, va avea două rezultate pozitive: crește valoarea salariului brut, ceea ce va determina creșterea punctului de pensie, iar salariul net va crește”, mai arată HotNews.

Rămânem în actualitatea românească și amintim despre două controale anunțate în urmă cu ceva vreme de Inspecția Judiciară la Ministerul Public și la DNA.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, că, din informațiile pe care le are, controlul Inspecției Judiciare cu privire la activitatea Ministerului Public va fi finalizat pe data de 11 august”, scrie News.ro.

În cazul controlului IJ la DNA, termenul a fost prelungit.

„Inspecția Judiciară (IJ) a decis să prelungească controlul pe care îl efectuează la Direcția Națională Anticorupție (DNA) până pe 25 august întrucât volumul de activitate previzionat de inspectori îl depășește pe cel real”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru.

În final, cităm presa din Republica Moldova care ne anunță că Traian Băsescu nu va candida la președinția Moldovei.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Fostul șef al statului, Traian Băsescu, a declarat, duminică seara, că nu ar putea să candideze la președinția Republicii Moldova, așa cum s-a vehiculat în anumite media, el subliniind că nu are acest drept, potrivit Constituției, nefiind născut pe teritoriul Moldovei”, scrie Unimedia.md.

„Să nu vă gândiți că îmi văd o nouă carieră politică în Republica Moldova. Gestul pe care l-am făcut este acela de a ajuta — să accept să fiu președinte de onoare al unui partid nou (n.n Partidul Unității Naționale) – este acela de a ajuta la consolidarea curentului unionist”, a afirmat Băsescu”, mai arată Unimedia.md. 

Seară frumoasă!

Sarabanda majorărilor salariale was last modified: august 8th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: