Săptămâna deciziilor

14 ian. 2017
Vizualizari: 1785

Se încheie săptămâna cu o activitate politică și legislativă intensă, cu numeroase schimbări în administrația locală.

Iarna lasă fără slujbă prefecții unor județe. Agerpres scrie despre schimbarea prefecților din Giurgiu, Prahova și Mehedinți.

„În cadrul ședinței de Guvern a fost adoptată o hotărâre privind aplicarea mobilității pentru Niculcea Zorinel din funcția publică de prefect al județului Giurgiu în funcția publică de inspector guvernamental. În funcția de prefect al județului Giurgiu a fost numită, cu caracter temporar, prin detașare, Crișu Nina-Carmen. De asemenea, Ștefan Grigoraș-Daniel a fost înlocuit la conducerea Prefecturii Prahova cu Lupea Ioana Mădălina, actualul subprefect. În funcția de prefect al județului Mehedinți, Executivul l-a numit pe Drăghiea Nicolae, inspector guvernamental” – scrie Agerpres.

Presa scrie și despre o altă demisie din funcție, de această dată a fostului președinte ANAF, Dragoș Doroș.

Cotidianul scrie că: „Bogdan Stan a fost numit președintele ANAF de către premierul Sorin Grindeanu, după demisia lui Dragoș Doroș din fruntea instituției”.

Liderii PSD declară că doresc îmbunătățirea relației mediului de afaceri cu instituțiile statului, printre care și ANAF. În acest sens, pe lângă îmbunătățirea comunicării instituțiilor publice, s-a adus în discuție și noua lege a prevenției pentru mediul de afaceri.

„Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florin Jianu, a prezentat, în ședința de guvern de joi, principiile și modul de funcționare a Legii prevenției pentru mediul de afaceri, prin care se dorește evitarea sancționării companiilor pentru încălcarea unor prevederi legale, în paralel cu remedierea problemelor descoperite. De această facilitate nu vor beneficia firmele care utilizează munca la negru sau angajează minori”, scrie News.ro.

Jurnaliștii de la News.ro arată că: „Agentul constatator va încheia, mai întâi, un proces-verbal de constatare a neregulilor și va redacta un plan de remediere a problemelor, care să se deruleze pe o perioadă de minim 7 zile lucrătoare. După ce expiră termenul de conformare, poate fi reluat controlul”.

„În situația în care se constată că nu au fost respectate obligațiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, organul de control aplică sancțiunile prevăzute de actele normative. Contribuabilul beneficiază de măsurile de prevenție o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenție, într-un termen de 5 ani”, a precizat pentru News.ro, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florin Jianu.

Seria mărturisilor fostului deputat Sebastian Ghiță, prezentată în serial în ultimele săptămâni de România TV, are urmări.

Agerpres scrie: „Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a dispus joi constituirea unei comisii speciale în urma informațiilor apărute în public referitoare la generalul Florian Coldea, iar, până la finalizarea verificărilor, acesta este pus la dispoziția șefului SRI, informează un comunicat de presă al instituției”.

Agerpres mai scrie că: „Mădălina Dobrovolschi, a informat, vineri, că șeful statului l-a chemat joi, 12 ianuarie, la Palatul Cotroceni pe generalul Florian Coldea și că a existat o discuție între cei doi”.

„Confirm faptul că președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a chemat la Palatul Cotroceni pe domnul Florian Coldea. A existat o astfel de discuție. Nu am informații în legătură cu conținutul acestei discuții. Acestea sunt singurele comentarii pe care le voi face în legătură cu acest subiect”, a declarat purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, citată de Agerpres.

Menționăm că la începutul săptămânii, potrivit Agerpres, „Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, marți (n.n 10 ianuarie a.c.), menținerea mandatului de arestate în lipsă, emis pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță”.

Presa a relatat că pe data de 20 decembrie 2016 fusese semnalată lipsa fostului deputat Sebastian Ghiță de la domiciliu, iar pe 5 ianuarie 2017 ÎCCJ dispusese emiterea unui mandat de arestare, în lipsă, pe numele său.

Cotidianul scria la aceea data (n.n. 5 ianuarie 2017): „Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea procurorilor DNA de arestare preventivă în lipsă a omului de afaceri Sebastian Ghiță. Decizia nu este definitivă, dar este executorie. Solicitarea DNA de arestare preventivă survine în contextul în care Ghiță a încălcat dispozițiile controlului judiciar”.

Universul Juridic scrie despre ultima ședință a CSM. În cadrul ședinței, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit înființarea, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, a unui număr de 3 comisii pe domenii de activitate, după cum urmează: Comisia nr. 1 – „Legislație și cooperare interinstituțională, Comisia nr. 2 – „Resurse umane și organizare”, Comisia nr. 3 – „Relații internaționale și programe”.

Tot pe Universul Juridic putem citi despre o decizie a noului decan al Baroului Timiș, av. dr. Sergiu Stănilă, care renunță la indemnizația de Decan al Baroului Timiș, începând de la data preluării mandatului, 7 Decembrie 2016.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Bună dimineața!

Săptămâna deciziilor was last modified: ianuarie 13th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: