România şi modificările legilor justiţiei – în paginile presei internaţionale

11 dec. 2017
Vizualizari: 719

Duminică seară, în capitală și în mai multe orașe din țară, au avut loc proteste în legătură cu modificările legilor justiției dezbătute în Parlament.

Despre manifestația din București scrie News.ro: „Protestele din Piața Victoriei – la care au luat parte aproximativ 10.000 de persoane – s-au încheiat după mai bine de patru ore. La manifestația împotriva modificării legilor justiției au participat și liderii PNL și USR, fostul premier Dacian Cioloș și mai mulți membri ai cabinetului tehnocrat. Pe toată durata protestelor, circulația rutieră a fost blocată în Piața Victoriei”.

Manifestațiile din România au ajuns și în presa internațională.

Associated Press, citată de News.ro scrie despre „«o nouă rundă de proteste», la care participă peste 10.000 de persoane, menționând că manifestațiile sunt împotriva unei legislații despre care criticii spun că ar face mai dificilă pedepsirea corupției la nivel înalt”.

„AP notează că în fața Guvernului s-au strâns mii de oameni, manifestații având loc și la Cluj-Napoca și Iași, iar protestatarii au fluierat și au scandat: «Justiție, nu corupție»”, mai scrie News.ro.

Fox News, citată de News.ro, notează că „peste 10.000 de oameni au protestat în România, după ce în ultima perioadă propunerile de modificare a legilor justiției au fost criticate de mii de magistrați, de Comisia Europeană și de președintele Klaus Iohannis”.

Relatări despre protestele de duminică seară au apărut și în Washington Post, Daily Mail și US News.

Mediafax scrie azi că fostul premier Dacian Cioloș își face partid.

„Președintele platformei România 100, fostul premier Dacian Cioloș, a anunțat, duminică, că din platforma România 100 se va desprinde un partid politic, care va fi prezentat în următoarele luni și care va fi deschis la colaborarea cu Opoziția”, arată Mediafax.

Revenind la Parlament, acolo, azi, activitatea Comisiei speciale pentru legile justiției a continuat.

TVR relatează: „Comisia specială parlamentară pentru legile justiției, condusă de social-democratul Florin Iordache, a aprobat, luni, raportul proiectului de modificare a Legii organizării judiciare, care urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților. Cele mai importante modificări prevăd înființarea unei direcții speciale pentru investigarea procurorilor și judecătorilor și obligativitatea ca procurorul-șef al DNA să obțină avizul CSM dacă vrea să înființeze servicii teritoriale”.

News.ro scrie azi: „Comisia parlamentară specială pentru legile justiției a adoptat un amendament la Legea nr. 317/2004 privind funcționarea CSM, care introduce noi condiții pentru ca un magistrat să ajungă membru CSM: vechime de minimum 7 ani și să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimii trei ani”.

„O altă modificare adusă luni Legii nr. 317/2004, îi obligă pe membrii CSM să depună «o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu au un interes personal ce influențează sau ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate și imparțialitate a atribuțiilor prevăzute de lege»”, mai scrie News.ro.

„Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat vineri, referitor la dezbaterile din Comisia parlamentară specială privind legile justiției, că i-ar fi plăcut să audă că sunt însușite propunerile CSM, care reprezintă esența opiniilor judecătorilor și procurorilor, și că, în schimb, a văzut afirmații potrivit cărora sunt luate în considerare cele ale unei asociații a magistraților”, mai scrie Agerpres.

Consiliul Concurenței a demarat două investigații pe piața serviciilor bancare, în cadrul cărora a efectuat inspecții inopinate la sediile a 25 de bănci, instituții financiare non-bancare (IFN), societăți de leasing, asociații profesionale și patronate din domeniul serviciilor financiare.

Potrivit unui comunicat al instituției, transmis luni Agerpres, „Inspecții simultane s-au efectuat la Bancpost, Unicredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Comercială Română, BCR Leasing IFN, BRD Sogelease IFN, Raiffeisen Leasing IFN, Unicredit Leasing Corporation IFN, Viva Credit IFN, ALD Automotive, Arval Service Lease România, Autotechnica Fleet Services, BCR Fleet Management, BT Operational Leasing, Leaseplan România, Porsche Mobility, Unicredit Leasing Fleet Management, Finmedia, Asociația Societăților de Leasing Operațional (ASLO), Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), Asociația Societăților Financiare din România (ALB), Federația Patronatelor Serviciilor Financiare din România, Patronatul Leasingului și al Creditului din România (PLCR) și Patronatul Creditului IFN (PCIFN). În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență, în cadrul programului de clemență, pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale amenzilor”.

Presa externă consemnează azi o informație extrem de importantă pentru Orient.

„Președintele rus, Vladimir Putin, a cerut Ministerului Apărării de la Moscova să înceapă operațiunea de retragere a trupelor ruse aflate în Siria, după ce intervenția Moscovei a permis regimului Assad să obțină victorii importante împotriva extremiștilor și opoziției moderate, informează Agenția Tass”, citată de Mediafax.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Retragerea trupelor ruse ar putea anunța încheierea conflicului din Siria și deschiderea unui proces de reconstructivitate al țării.

Seară frumoasă!

România și modificările legilor justiției – în paginile presei internaționale was last modified: decembrie 11th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: