România şi Bulgaria, din nou, „oile negre” ale Europei

9 nov. 2018
Vizualizari: 690

Deschidem Revista din această seară cu o nouă cerere a Bruxelles-ului: Comisia Europeană a dat României și Bulgariei un termen de două luni pentru a lua măsuri de aplicare a directivei privind confiscarea bunurilor dobândite din infracțiuni.

„Comisia solicită României și Bulgariei să pună integral în aplicare legislația UE privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și a produselor infracțiunilor săvârșite în UE. Directiva instituie norme minime privind înghețarea bunurilor în vederea unei posibile confiscări ulterioare și privind confiscarea bunurilor în materie penală. (…) Potrivit legislației UE, «produse» înseamnă orice avantaje economice obținute direct sau indirect din săvârșirea unei infracțiuni, iar «instrumentele» sunt orice bunuri utilizate sau destinate a fi utilizate pentru comiterea unei infracțiuni. Înghețarea și confiscarea bunurilor dobândite în urma comiterii unei infracțiuni îi privează pe infractori de activele dobândite ilegal”, scrie News.ro.

Scrisoarea în 18 puncte transmisă de Comisia Europeană României primește un răspuns de la Guvernul Dăncilă.

„Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în răspunsul privind modificarea legislației în domeniul justiției, că multe dosare DNA și DIICOT reprezintă forme de șantaj. Șeful Executivului s-a referit și la practici abuzive ale procurorilor”, scrie Mediafax,

„În ceea ce privește întrebarea lui Frans Timmermans privind un amendament adus Codului de procedură penală în sensul închiderii cauzei după un an de investigare, Dăncilă răspunde că amendamentul a avut în vedere «termenul rezonabil pentru soluționarea sesizării, degrevarea organelor de anchetă de dosare vechi, drepturile victimelor de a avea plângerea lor soluționată și caracterul echitabil al procesului penal»”, mai arată Mediafax.

Presa scrie și azi despre punerea sub acuzare de către DNA a președintelui Senatului.

„Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, «foloase materiale» de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă pentru a interveni pentru încheierea unor acte adiționale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, scrie News.ro.

Aceeași agenție, News.ro arată că dosarul președintelui Tăriceanu a ajuns la Senat.

„Claudiu Manda a spus că el a primit miercuri după-amiază solicitarea DNA de ridicare a imunității președintelui Senatului, însoțită de 73 de volume, fiecare având între 150 și 300 de pagini”, scrie News.ro.

„Președintele PSD, Liviu Dragnea, spune că sunt anumite «coincidențe stranii» în ceea ce privește solicitarea DNA către Senat pentru ridicarea imunității lui Călin Popescu Tăriceanu, afirmând că se poate ca această cerere să fi fost făcută pentru a-i influența pe parlamentarii ALDE să voteze moțiunea de cenzură pe care urmează să o depună liberalii împotriva Guvernului Dăncilă”, mai arată News.ro.

„Realitatea e că nu am luat niciun ban, niciun leu mită sau alte foloase din partea sau în cadrul acestei afaceri denumite Microsoft”, a spus Călin Popescu Tăriceanu în interviul acordat Mediafax.

„Împotriva unei astfel de campanii de știri false, care este de fake news, promovată de DNA, eu nu am cum să mă apăr dintr-un motiv foarte simplu. Pentru că eu până în acest moment și cel mai probabil până săptămâna viitoare, eu nu am posibilitatea să consult dosarul”, a mai arătat președintele Senatului, mai notează Mediafax.

Agerpres mai scrie că președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu nu mai participă la Congresul liberalilor europeni, care se desfășoară în aceste zile la Madrid.

„Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și-a anulat joi vizita oficială la Madrid, unde urma să participe la Congresul european ALDE, potrivit unor surse apropiate șefului Senatului.
Congresul european ALDE este programat pentru perioada 8-10 noiembrie, la Madrid, la care vor participa peste 1.000 de delegați din Europa, potrivit site-ului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa”,
arată Agerpres.

Ultima știre a Revistei vine să lămurească un ordin al Ministerului Sănătății care îi pusese pe jar pe posesorii cabinetelor medicale situate la parterul blocurilor de locuințe.

„Ministerul Sănătății a modificat ordinul care prevedea ca toate cabinetele medicale să aibă intrare separată de restul locatarilor și să fie la 15 metri de o altă locuință pentru a nu produce zgomot, la solicitarea Colegiul Medicilor Dentiști din România. Colegiul Medicilor Dentiști din România a anunțat, joi, că, în urma depunerii moțiunii adoptate de Consililul Național în sedința din 8 septembrie precum și a discuțiilor dintre reprezentanții Colegiului Medicilor Dentiști din România și Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a fost modificat ordinul Ministerului Sănătății privind obligativitatea cabinetelor medicale de a asigura intrare și circuite separate față de locatarii din imobilele în care sunt amplasate cabinetele”, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

România și Bulgaria, din nou, „oile negre” ale Europei was last modified: noiembrie 9th, 2018 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: