România şi Bulgaria – „copiii problemă ai Uniunii Europene”

22 feb. 2018
Vizualizari: 796

Astăzi, presa dă publicității Raportul Transparency International privind percepția gradului de corupție în 2017.

Raportul realizează un clasament al gradului de corupție în sectorul public, așa cum este perceput de mediul de afaceri și de experți independenți din cele 180 de state incluse în analiză.

„România se situează pe locul 25 din 28 în Uniunea Europeană în ceea ce privește percepția gradului de corupție în 2017, cu 48 de puncte, la același nivel ca și în 2016. România se menține cu același scor, de 48 de puncte, ca și în urmă cu un an, și pe același loc la nivelul Uniunii Europene, la egalitate cu Grecia. Singurele țări din Uniune care au punctaje mai mici sunt Ungaria (45 de puncte) și Bulgaria (43 de puncte). La nivelul UE, media IPC este de 66 de puncte, similar cu anul anterior. (…) La nivel global, România se situează pe locul 59”, arată News.ro.

„România și Bulgaria, care nu pierd nicio ocazie să se prezinte drept state UE stabile și sigure, fac presiuni să fie primite în zona Schengen, dar se pare că vor rămâne «copiii problemă ai Uniunii Europene», scrie Deutsche Welle”, citată azi de News.ro.

„Politicieni români și bulgari cer aderarea la Schengen regulat, încă de la aderarea celor două țări la UE, la 1 ianuarie 2007, însă de fiecare dată cererile le-au fost respinse din cauza unor deficiențe în domeniul statului de drept și luptei împotriva corupției. Deși Comisia Europeană (CE) consideră că ambele state UE îndeplinesc criteriile «tehnice», un număr de state UE, cu Franța și Germania în frunte, și-au exprimat rezervele. Iar unii critici consideră, pe bună dreptate, că aderarea ar fi prematură”, mai notează azi News.ro, citând Deutsche Welle.

Premierul Dăncilă și-a încheiat ieri vizita oficială la Bruxelles. Presa scrie astăzi despre declarația președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker.

„Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a declarat, miercuri, că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă despre perspectiva președinției române a Comisiei și despre importanța acestui mandat și și-a exprimat speranța ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru România și Bulgaria. Acesta a apreciat că «lucrurile funcționează bine», chiar dacă există impresia că «anumite mijloace politice din România ar dori să-și ia niște libertăți în ceea ce privește aplicarea strictă și severă a regulilor statului de drept»”, scrie News.ro.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, este așteptat să prezinte astăzi, la ora 18.00, raportul privind activitatea managerială a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), scrie presa din România.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a cerut ieri procurorilor-șefi ai DIICOT, DNA și procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curțile de apel să inițieze controale la unitățile subordonate.

Conform unui comunicat transmis de Parchetul General, citat de Cotidianul, „controlul are ca obiect «identificarea tuturor riscurilor interne și a vulnerabilităților cu caracter general și concret (cazuri punctuale) care afectează activitatea de la nivelul celor două direcții și a celorlalte unități de parchet; verificarea situațiilor în care sunt mediatizate aspecte negative ce pun în discuție integritatea și capacitatea procurorilor de a-și îndeplini atribuțiile legale și verificarea modalității de respectare a legii în activitățile curente care, prin natura lor, aduc limitări drepturilor și libertăților fundamentale ale omului (temeinicia propunerii adresate judecătorului de drepturi și libertăți; modul de punere în executare a mandatelor de supraveghere tehnică; solicitarea autorizării și efectuarea perchezițiilor domiciliare și corporale; luarea măsurilor preventive și executarea mandatelor de aducere)»”.

„Rapoartele de control (conținând inclusiv propuneri de măsuri) vor fi înaintate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se mai arată în comunicatul de presă, scrie Cotidianul.

Cotidianul scrie astăzi și despre un alt dosar în care este cercetat Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

„Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, este cercetat de DNA Constanța într-un nou dosar, în care este acuzat de abuz în serviciu, mărturie mincinoasă și inducerea în eroare a organelor judiciare. În același dosar, sunt cercetați și alți doi angajați ai Arhiepiscopiei Tomisului”, arată Cotidianul.

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizările depuse de USR asupra modificărilor la cele trei legi ale justiției.

„Cele trei sesizări formulate de USR au fost respinse de CCR ca inadmisibile, a explicat președintele CCR, Valer Dorneanu. Potrivit acestuia, sesizările formulate asupra modificărilor la Legile nr. 303 și nr. 317 au fost respinse pe motiv că nu a fost întrunit numărul de parlamentari necesar pentru formularea contestațiilor, iar, în cazul sesizării asupra Legii nr. 304, a fost depășit termenul până la care putea fi depusă”, notează News.ro.

În finalul Revistei, bugetarii primesc o veste bună: vom avea o nouă sărbătoare națională.

Senatorii au aprobat, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii, inițiat de deputatul UDMR, Szabo Odon, care prevede că Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui – să fie sărbătoare legală și nelucrătoare”, notează Mediafax.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
România și Bulgaria – „copiii problemă ai Uniunii Europene” was last modified: februarie 22nd, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: