România – în zona maximă de risc pandemic

11 mai 2020
Vizualizari: 588

Cum va gestiona Guvernul epidemia după 15 mai? – este întrebarea acestei zile. Presa scrie la acest început de săptămână despre măsurile pe care Guvernul Orban le pregătește pentru perioada imediat următoare.

„Autoritățile au pregătit seturi de reguli care ne vor impune limitele în care vom trăi după ce starea de urgență va fi ridicată. Saloanele de înfrumusețare, cabinetele stomatologice și unele magazine vor fi deschise, dar circulația între localități nu va fi la «liber», iar restaurantele și hotelurile vor rămâne închise”, relatează Adevărul.

„Una dintre cele mai așteptate măsuri de relaxare este cea privind deplasarea în afara localității de domiciliu, iar MAI a decis că aceasta nu va fi «liber», dar a prevăzut patru situații noi în care va fi permisă. În primul rând, este prevăzut să putem pleca din localitate pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță. Apoi, va fi permisă ieșirea din localități pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber cum ar fi ciclism, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare sau pescuit. Pe de altă parte, va fi permisă participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială. În fine, cetățenii vor mai putea pleca din localitatea de reședință pentru achiziționarea sau chiar întreținerea unui autoturism. Aceste motive se vor adăuga celor care sunt în vigoare în prezent. Este vorba de deplasarea în scop profesional (inclusiv la muncile câmpului), pentru îngrijirea unei rude sau în cazul unui deces în familie. Plecarea din localitate în scop turistic nu va fi, deci, permisă mai ales că hotelurile nu vor fi deschise acestui tip de clienți. Conform INSP, aceste unități vor putea oferi servicii de cazare, însa nu în scop turistic, ci pentru motive precum deplasări în interes profesional. Nu vor funcționa într-o primă etapă restaurantele, barurile și cafenelele din incinta hotelurilor, iar servirea mesei se va face exclusiv în regim room service, cu tacâmuri și veselă de unică folosință”, mai notează Adevărul.

Deși Guvernul anunță măsuri de relaxare a circulației cetățenilor, medicii avertizează că pericolul infectării cu COVID-19 nu a trecut.

„România e în zona maximă de risc pandemic, alături de Statele Unite, Suedia și Marea Britanie, avertizează medicii. Graficul rezultat dintr-o analiză matematică arată că de o lună stăm pe un vârf cu o medie zilnică a cazurilor între 300 și 350”, se arată pe site-ul Digi 24.

„Acest platou poate rămâne la acest nivel o perioadă mai lungă sau mai scurtă, în funcție de măsuri și în funcție de răspunsul populației la aceste măsuri recomandate”, susține Emilian Damian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, notează Digi 24.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat duminică, pentru Europa FM, că ministerul său pregătește o testare la nivel național pentru a evalua starea imunizării populației și pentru a verifica evoluția epidemiei în România.
Potrivit ministrului sănătății, testarea va începe după 1 iunie și va fi realizată în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Național pentru Controlul Bolilor Transmisibile.

„O să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației, cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată, nu coborâm.”, a declarat ministrul Nelu Tătaru pentru Europa FM, scrie Libertatea.

„Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde și de testele care ar putea fi serologice sau și moleculare. În funcție și de zone. Unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, dar pe care îi căutăm în anumite focare”, a spus Tătaru la Europa FM, mai arată Libertatea.

Repornirea economiei pare să fie prioritatea momentului și presa scrie atât despre inițiativele Guvernului, cât și despre cele ale opoziției.

„Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență pentru stabilirea unor măsuri în domeniul societăților, în vederea desfășurării reuniunilor organelor statutare prin mijloace electronice la distanță sau prin corespondență, chiar dacă acest lucru nu este prevăzut în statut”, notează News.ro.

„Proiectul oferă garanția că toții acționarii/asociații beneficiază de tratament egal și creează premisele exprimării drepturilor acționarilor minoritari, nefiind afectate garanțiile de transparență a adunării generale a acționarilor și nici elaborarea documentației de către organele de administrare și de conducere în pregătirea acesteia. De asemenea, este încurajată folosirea mijloacelor de comunicare la distanță și pentru derularea procesului decizional în cadrul organelor societare colegiale de administrare și conducere, cu garantarea principiului colegialității deliberărilor”, a transmis Ministerul Justiției, arată News.ro.

PSD propune un plan de relansare economică, ce cuprinde 28 de măsuri economice și sociale pentru repornirea economiei, și anume protejarea locurilor de muncă și a puterii de cumpărare a românilor.

„În acest sens, potrivit documentului intitulat «Repornim România», PSD propune acordarea pentru angajatori a 2.250 de lei timp de 3 luni și 1.000 de lei pentru fiecare persoană care revine la muncă pentru aceeași perioadă, cu condiția menținerii locului de muncă timp de cel puțin un an de la data încetării subvenției. De asemenea, PSD mai vrea suspendarea până la sfârșitul anului a impozitului pe venit, contribuțiilor și taxelor locale pentru companiile din sectorul turismului, transporturilor, Horeca, cosmetică, profesii liberale, dacă mențin locurile de muncă, și o schemă de ajutor pentru ca oamenii să poată suporta facturile mai mari la energie și gaze. O altă măsură vizează acordarea pentru o perioadă de 3 luni a unei indemnizații de sprijin în valoare de 700 lei pe lună pentru gospodăriile cu venituri de până la 1.500 de lei pe lună și de 300 lei pe lună pentru familiile cu venituri de la 1.501 la 2.000 lei pe lună. Acești bani vor fi dați sub formă de vouchere și vor putea fi folosiți doar pentru alimente și medicamente”, scrie Agerpres.

„PSD propune și eșalonarea pentru o perioadă de 6 luni a obligațiilor fiscale pentru firmele afectate, fără penalități și dobânzi, susținerea activă a mediului de afaceri prin linii de credit finanțate prin băncile cu capital de stat CEC și Eximbank la dobânzi de maxim 1,7%, termene scurte de plată a facturilor de către stat și companiile de stat către operatorii economici privați și decontarea rapidă a concediilor medicale”, mai arată Agerpres.

Seară frumoasă!

România – în zona maximă de risc pandemic was last modified: mai 11th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: