România, în topul corupţiei din Europa

28 ian. 2021
Vizualizari: 334

Organizația Transparency International a dat publicității, joi, cea mai recentă ediție a raportului privind Indicele de Percepție a Corupției (CPI). Deși în ultimii ani, în România, campania anticorupție a trimis în fața instanțelor numeroși politicieni și oameni de afaceri, România rămâne unul dintre cele mai corupte state din UE.

„Cu un scor de 44 de puncte din 100, România rămâne în continuare în top trei cele mai corupte țări din Uniunea Europeană. Deși punctajele sunt similare cu cele din 2019 pentru majoritatea statelor membre, în premieră, trei state împart ultimul loc în clasamentul întocmit la nivelul UE – România, Bulgaria și Ungaria – cu același scor: 44 de puncte din 100 posibile”, precizează un comunicat de presă difuzat de Transparency International cu ocazia lansării Raportului privind Indicele de Percepție a Corupției (CPI) în anul 2020, raport care a fost dat publicității joi, 28 ianuarie 2021, scrie România Liberă.

„Corupția persistentă slăbește și sistemul de sănătate și contribuie la regresul democrației, pe fondul pandemiei de COVID-19, atrage atenția Transparency International”, mai notează România Liberă.

În ultimele zile se discută tot mai des pe micul ecran despre un medicament care este utilizat în tratamentul anti-COVID-19: Ivermectina. Dacă în România invermectina poate fi folosită doar pentru uz veterinar și se avertizează că utilizarea ei ar putea produce orbirea, Slovacia face un pas înainte autorizând Ivermectina pentru tratarea COVID-19.

„Ivermectina va putea fi administrată în tratarea COVID-19 în Slovacia în următoarele șase luni. În plus față de spitale, el va fi disponibil cu prescripție în farmacii”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății din Slovacia, scrie Cotidianul.

„Indicația principală a Ivermectin este în profilaxia și tratarea COVID-19. Ivermectin este un antiparazitar care are și proprietăți foarte puternice antivirale și antiinflamatorii în boala COVID-19. Afirmația este susținută de un număr tot mai mare de studii care îi indică eficacitatea nu doar în teste in-vitro și pe animale, ci și în multe aplicări clinice din centre și țări ale lumii”, mai arată Cotidianul.

Legea privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive a fost declarată neconstituțională.

„Curtea Constituțională a admis joi, cu unanimitate de voturi, obiecția formulată de 70 deputați PNL la legea privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive. CCR a constatat că actul normativ este neconstituțional în ansamblu lui. Prin urmare, legea se reîntoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curții”, notează Știrile Transilvaniei.

„Astfel, conform inițiativei legislative adoptate, «prin excepție de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăși dublul sumei împrumutate». Articolul 5 la care face referire actul normativ prevede că «dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR». De asemenea, proiectul adoptat definește și termenul de creditor financiar ca fiind «o instituție de credit autorizată de Banca Națională a României denumită în continuare BNR, o sucursală din România a unei instituții de credit străine, o instituție financiară nebancară sau o entitate care desfășoară activitatea de recuperare creanțe»”, mai notează Știrile Transilvaniei.

Legea a fost atacată de PNL, la Curtea Constituțională, pe 18 iulie 2020.

Presa mai scrie că noul ministrul al Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației, Cseke Attila, a semnat trei contracte de finanțare în cadrul Programului Termoficare, în valoare totală de peste 203 milioane de lei.

„Proiectele vizează: unitate de producție cogenerare de înaltă eficiență pentru înlocuirea blocului 1 existent în Oradea (jud. Bihor) – valoarea totală a proiectului este de 167.781.838,61 lei, din care 134.013.792,52 lei sunt din bugetul MDLPA; modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică a municipiului Gheorgheni (jud. Harghita) – valoarea totală a proiectului este de 15.567.808,36 lei, din care 12.357.428,80 lei sunt din bugetul MDLPA; reabilitarea sistemului de alimentare centralizată cu căldură în Vatra Dornei (jud. Suceava) – valoarea totală a proiectului este de 66.791.294,00 lei,  din care 56.772.599,90 lei sunt din bugetul MDLPA”, relatează News.ro.

Termenul pentru cele trei lucrări este de 2 ani.

Două lucrări ale lui Picasso, denumite „Nud albastru” și „Nud pe fotoliu”, vor fi vândute la licitație, pentru renovarea Muzeului de Artă din Brașov.

„Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, 28 ianuarie, de Artmark, cele două picturi «au un preț de pornire de doar 250 de euro». Licitația se va desfășura online pe platforma Artmark LIVE, la data de 2 februarie 2021. Veniturile obținute din vânzarea picturilor vor fi utilizate pentru recondiționarea parchetul și zugrăvirea pereților din sălile în care se află expozițiile permanente ale muzeului. Pentru reabilitarea celor șase săli de la etaj, Muzeul de Artă are nevoie de peste 10.000 de lei”, scrie România Liberă.

Seară frumoasă!

România, în topul corupției din Europa was last modified: ianuarie 28th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: