România, creştere de 7% a PIB-ului în 2017

14 feb. 2018
Vizualizari: 992

News.ro scrie azi despre ultimele decizii ale Curții Constituționale.

Potrivit News.ro, „Curtea Constituțională a decis marți că modificările la Legea nr. 317 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sunt parțial neconstituționale. Până acum, CCR s-a pronunțat asupra contestațiilor la modificările celorlalte două legi ale justiției – Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor și Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară – și a admis parțial criticile de neconstituționalitate”.

Decizia a fost luată în unanimitate de către judecătorii CCR, a anunțat președintele Curții, Valer Dorneanu, cinci prevederi fiind declarate neconstituționale. Una dintre aceste prevederi se referă la alegerea președintelui și a vicepreședintelui CSM.

„«Textul actual omitea, practic ocolea, textul constituțional care spune că aceștia se numesc în urma alegerii de către plenul CSM. Ori, textul pe care noi l-am criticat prevedea că președintele Secției de judecători este numit practic de drept în funcția de președinte CSM și vicepreședintele, tot de drept, din rândul procurorilor. Textul contrazicea prevederile constituționale», a explicat Valer Dorneanu”, scrie News.ro.

Președintele CCR a precizat că unele dintre criticile de neconstituționalitate au fost respinse ca inadmisibile deoarece nu au fost motivate.

„«S-a respins, cu majoritate de voturi, critica cu privire la constituirea comisiei (Comisia specială pentru legile justiției – n.r.), cu privire la bicameralism și alte texte care vizau motive extrinseci», a adăugat Valer Dorneanu”, mai arată News.ro.

Curtea Constituțională a admis ieri obiecția de neconstituționalitate formulată de către deputații PNL și a declarat neconstituțională Legea pentru modificarea O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

„CCR arată că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului. Modificările legislative vizau să elimine obligația numirii de manageri independenți politic în conducerea executivă și în Consiliile de Administrație ale unor companii de stat, între care Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi București, Romgaz, Transelectrica, Administrația Porturilor Maritime, Complextul Energetic Oltenia, Romsilva sau Poșta Română”, notează News.ro.

Declarațiile fostului deputat, Vlad Cosma, privind activitatea unor procurori DNA, au ajuns și în atenția unor membri ai CSM-ului.

„Reprezentanții societății civile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Romeu Chelariu și Victor Alistar, solicită începerea urmăririi penale in personam pentru magistrații care ar fi implicați în posibila trucare a anchetelor penale în cazul DNA Ploiești. Ei cer Inspecției Judiciare să urgenteze definirea obiectivelor tematice pentru controalele de fond, care să abordeze respectarea obligațiilor privind administrarea și evaluarea probelor și situația sesizărilor și plângerilor privind abaterile din justiție și realizarea urgentă a unei analize privind vulnerablitatea de corupere a atribuțiilor judiciare”, scrie News.ro.

Presa scrie astăzi și despre declarația președintelui Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, Sebastian Oprescu, care a anunțat, marți, că funcționarii publici din administrația centrală vor da în judecată Guvernul, printre motive numărându-se Legea salarizării și transferul contribuțiilor. Potrivit președintelui Oprescu, în prezent, din cei 70.000 de funcționari din administrația centrală, 30.000 sunt afectați de actele normative contestate.

„«Dăm în judecată Guvernul pe cele trei acte normative, respectiv Legea salarizării, Ordonanța nr. 79, cea care modifică contribuțiile și le transferă de la angajator la angajat și Ordonanța nr. 90, care spune că, la creșterea salarială din 2018, s-a avut în vedere transferul sumelor aferente suportării contribuțiilor. Din păcate, nu la toată lumea s-a dat o creștere de 25%. Alții au beneficiat de o creștere parțială, alții deloc, sau din contră, au suportat o scădere salarială, din cauza faptului că erau deasupra grilei», a declarat, pentru Mediafax, Sebastian Oprescu”, scrie Cotidianul.

Economia României pare să depășească performanțele Chinei și SUA.

„Produsul Intern Brut – PIB – pe anul 2017 a crescut cu 7% față de anul 2016. În trimestrul IV din 2017, PIB a crescut cu 0,6% față de trimestrul anterior și cu 7% față de același trimestru din 2016, arată datele transmise miercuri de Institutul Național de Statistică (INS)”, scrie Mediafax.

„Comparativ, anul trecut, economia chineză, a doua mare putere economică a lumii, după SUA, a crescut cu 6,9%, cel mai rapid ritm din ultimii doi ani, depășind așteptările analiștilor. La rândul lor, Statele Unite au raportat anul trecut un avans de 2,3%”, mai arată Mediafax.

Seară frumoasă!

România, creștere de 7% a PIB-ului în 2017 was last modified: februarie 14th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: