România a preluat Preşedinţia Consiliului JAI

10 dec. 2018
Vizualizari: 702

Criza de la Paris, provocată de mișcarea „Vestelor Galbene”, intră într-o nouă etapă. Protestele de sâmbătă au depășit estimările analiștilor și guvernului francez și au provocat haos și violențe în Paris și în mai multe orașe din Franța.

„Potrivit bilanțului anunțat duminică dimineață, la Paris, au fost reținute preventiv 1.082 de persoane. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a deplâns «scenele de haos» din Capitală și «pagubele incomensurabile» cauzate economiei și imaginii orașului. Cele mai multe persoane au fost arestate la Paris, unde au avut loc confruntări violente între protestatari și forțele de ordine și s-au înregistrat mai multe cazuri de vandalizare și jefuire a unor magazine. Unele magazine de pe Champs-Elysee aveau sâmbătă ferestrele acoperite cu scânduri ca măsură de protective”, scrie Cotidianul.

Presa franceză scrie că la proteste au participat, în Paris și în alte localități din Franța, 136.000 de persoane.

„În urma protestelor care au avut loc sâmbătă în Franța, au fost reținuți 1.723 de oameni, dintre care 1.220 luați în custodie, au anunțat autoritățile franceze, potrivit cotidianului Le Figaro”, mai arată Cotidianul.

Duminică am sărbătorit Ziua Internațională Anticorupție, prilej pentru președintele Iohannis să adreseze românilor un mesaj.

„Corupția este o boală care macină democrația și ține captivi milioane de oameni în sărăcie. Corupția înseamnă lipsa autostrăzilor, spitale insalubre, școli fără condiții, administrație blocată. România nu va putea progresa la adevărata sa capacitate până ce nu vom reuși să învingem acest flagel”, a arătat președintele Iohannis, scrie News.ro.

Președintele a susținut în mesajul său continuarea luptei anticorupție pentru o Românie sănătoasă, arătând că domnia sa rămâne alături tuturor magistraților care duc această bătălie, cu mult curaj, zi de zi.

„«Cinstea și integritatea trebuie reinstaurate la toate nivelurile societății noastre. Stă în puterea noastră! Un NU hotărât corupției trebuie să devină dintr-un slogan, un mod de a fi!», a afirmat șeful statului în finalul mesajului”, mai arată News.ro.

La Bruxelles, România a preluat, prin ministrul român al Justiției, Tudorel Toader, Președinția Consiliului JAI/Justiție și Afaceri Interne, ce va fi exercitată de către România începând cu 1 ianuarie 2019.

„Avansarea negocierilor referitoare la propunerea de Regulament privind probele electronice în materie penală și numirea procurorului-șef european se numără printre prioritățile României”, arată ministrul Toader pe pagina sa de Facebook, scrie News.ro.

„Ministrul justiției a fost însoțit la reuniune de ambasadorul Luminița Odobescu, reprezentantul permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, precum și de o parte din echipa tehnică din cadrul Ministerului Justiției și a Reprezentanței Permanente a României”, mai scrie News.ro.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a întâlnit, la Bruxelles, cu președintele Eurojust, Ladislav Hamran, cei doi oficiali agreând necesitatea unei cooperări și mai strânse între MJ și agenția europeană pe parcursul primului semestru al anului 2019, când România va deține Președinția Consiliului UE”, mai arată Agerpres.

„Procurorul general Augustin Lazăr a participat, în Italia, la un eveniment organizat de Institutul Internațional de Justiție Penală și Drepturile Omului din Siracusa privind combaterea comerțului ilicit din Europa de Sud-Est”, anunță Agerpres, citând un comunicat al Parchetului General.

Desecretizarea protocoalelor încheiate între Justiție și SRI revine în atenția mass-media.

„Președintele Klaus Iohannis a sesizat vineri Curtea Constituțională în legătură cu Legea privind desecretizarea protocoalelor cu SRI, apreciind că aceasta contravine normelor și principiilor constituționale atât prin modul în care a fost adoptată, precum și prin conținutul normativ”, scrie News.ro, care prezintă conținutul sesizării președintelui.

„Un alt articol vizat de șeful statului este art. 4, conform căruia «Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele prevăzute la art. 1 au posibilitatea, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanțelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit». În opinia președintelui Iohannis, prin amendamentele admise, Senatul a extins termenul în care persoanele se pot adresa unei instanțe pentru «constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit» de la 6 luni la 3 ani, aspect neavut în vedere de inițiatori. De asemenea, prin alte două amendamente adoptate de Senat se introduce calea extraordinară de atac a revizuirii pentru hotărârile definitive, în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existență a documentelor prevăzute de art. 1 și până la intrarea în vigoare a legii”, notează News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre un tren care leagă, începând de duminică, Clujul de Viena.

„Primul tren Transilvania pe ruta Cluj-Napoca – Oradea – Budapesta – Viena a plecat, duminică dimineața, din Gara Centrală a Oradiei, la ora anunțată, adică 10.16. Din Oradea au urcat circa 15 călători, unii studenți în Viena, alții în city break și alții în vizită la prieteni. Potrivit angajatei CFR, pentru următoarele curse, la fel ca pentru cea inaugurală, din Oradea sunt trei categorii de bilete: cele aflate la ofertă, cu 133 lei (29 euro) pe călătorie, respectiv altele cu 158 lei, respectiv 184 lei”, scrie Business Magazin.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

România a preluat Președinția Consiliului JAI was last modified: decembrie 10th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: