Rezoluţie împotriva României

13 nov. 2018
Vizualizari: 885

Parlamentul European a adoptat azi proiectul de rezoluție prin care își exprimă preocuparea privind modificarea legislației penale și judiciare în România.

Raportul despre situația din România, elaborat de Comisia PE pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE), a fost adoptat cu 489 de voturi pentru, 112 împotrivă și 73 de abțineri. Textul rezoluției semnalează îngrijorarea Parlamentului European privind modificarea legislației penale și judiciare, avertizând că există riscul subminării independenței justiției și a acțiunilor anticorupție. (…) Documentul, publicat pe site-ul Parlamentului European, conține 13 recomandări către România și instituțiile Uniunii Europene în ceea ce privește sistemul judiciar și combaterea corupției”, scrie Cotidianul.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat ieri Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor în Marea Neagră.

Conform Profit.ro, citat de News.ro, „clauza de stabilitate a regimului fiscal al exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră pe toată perioada de derulare a acordurilor petroliere, inclusiv în ceea ce privește impozitul pe veniturile suplimentare ale concesionarilor, eliminată la comisiile Camerei Deputaților și cerută cu insistență de companiile petroliere drept condiție minimă pentru a putea lua deciziile finale de investiții, a fost reintrodusă în Legea offshore în plenul Camerei”.

Deputatul PNL Virgil Popescu a declarat, ieri agenției Mediafax, că liberalii au solicitat, în ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților, introducerea în legea offshore a unei virgule, în lipsa căreia s-a putea interpreta că firmele nu mai plătesc impozitul pe venit suplimentar.

„Am solicit o îndreptare de eroare materială în textul publicat pe site (textul legii offshore trimis la promulgare – n.r.), eu de două săptămâni solicit asta, am solicitat Secretariatului General mai întâi și săptămâna trecută Biroului Permanent, în articolul 18, care este amendamentul PNL cu privire la stabilitatea și predictibilitatea legii, prin care noi am înțeles că regimul fiscal să rămână același pentru acordurile existente pe toată perioada acordului, acel impozit pe venit suplimentar. Eroarea a apărut la finalul articolului 18, între <acorduri> și <existente la data intrării în vigoare a legii> trebuie pusă o virgulă, pentru că dacă nu punem acea virgulă se înțelege că este vorba de acordurile existente la data intrării în vigoare a legii, or nu asta am dorit să spunem. Este vorba de redevență și regimul fiscal din acorduri existent la data intrării în vigoare a legii”, a declarat deputatul PNL Virgil Popescu, notează Mediafax.

Presa notează azi o declarație a președintelui țării, potrivit căruia România nu este pregătită pentru a prelua președinția Consiliului UE.

„Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la reuniunea Asociației Municipiilor din România, că țara noastră nu este pregătită pentru a prelua președinția Consiliului UE și că Guvernul Dăncilă – Dragnea, pe care l-a numit un «accident al democrației», trebuie înlocuit. El le-a transmis primarilor de muncipii că ceea ce s-a realizat în orașele pe care le conduc li se datorează lor, nu actualului Executiv. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat, luni, afirmația președintelui Klaus Iohannis spunând că sunt «numai minciuni». «Fiecare cu obsesiile lui. Klaus Iohannis are aceste obsesii din noaptea alegerilor din decembrie 2016», a afirmat Dragnea, completând că declarațiile președintelui sunt «incalificabile» și aduc deservicii României”, relatează News.ro.

„Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu modificărea Legii de organizare a instituției Avocatul Poporului, atât modul în care a fost instituită pensia specială pentru deținătorii funcției de Avocat al Poporului, precum și procedura parlamentară de aprobare a legii”, mai scrie azi News.ro.

Presa scrie azi și despre demisia unui vechi liberal din partid.

„PNL a rămas fără unul dintre cei mai cunoscuți membri. Prim-vicepreședintele PNL Sector 2, Viorel Cataramă, a anunțat că a demisionat din Partidul Național Liberal și că va înființa o nouă formațiune cu numele Dreapta Liberală (DL), urmând ca în 2019 să candideze la alegerile prezidențiale”, scrie Cotidianul.

Un alt primar din România ajunge în atenția DNA.

„Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, care s-a prezentat luni la DNA pentru a fi audiat într-un dosar de corupție, s-a declarat «uluit», afirmând că a fost trimis în judecată pentru vânzarea «a două maghernițe» cu semnătura aparatului de specialitate și a sa «de reprezentare». El a explicat că este vorba despre un apartament de 25 de metri pătrați și de unul de două camere – 50 de mp – «două maghernițe în fund de curte», care au fost vândute unor chiriași de către un aparat de specialitate”, scrie Agerpres.

Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal a fost achitat definitiv. Acesta fusese trimis în judecată în 2014, alături de peste 40 de persoane, pentru evaziune, delapidare și spălare de bani, cu un prejudiciu de circa 5,4 milioane de euro.

„Mitică de la Ligă a fost achitat definitiv de magistrații de la Curtea de Apel București. Fostul om de fotbal fusese condamnat inițial la șapte ani de închisoare în dosarul în care era acuzat de pentru evaziune, delapidare și spălare de bani. Tribunalul București a decis, pe 26 iunie 2016, condamnarea în prima instanță a lui Dumitru Dragomir, la șapte ani de închisoare pentru evaziune, delapidare și spălare de bani, hotărârea de atunci nefiind definitivă”, scrie Cotidianul.

Celebrul hacker român Marcel Lehel Lazăr a fost extrădat în SUA.

„Marcel Lehel Lazăr, hacker-ul cunoscut drept «Guccifer» sau «Micul Fum», a fost predat autorităților judiciare americane, în vederea executării pedepsei de 52 de luni de închisoare, pronunțată de către un tribunal federal din statul Virginia pentru furt de identitate cu circumstanțe agravante și acces neautorizat la computere, potrivit informațiilor furnizate, luni, Agerpres, de către Curtea de Apel (CA) Alba Iulia. Ca urmare a unei informări primite de la Interpol, CA Alba Iulia a transmis că Marcel Lehel Lazăr a fost extrădat autorităților judiciare din Statele Unite ale Americii, în conformitate cu prevederile sentinței penale nr. 61/10 septembrie 2018 a instanței. Hacker-ul a fost predat autorităților judiciare americane în urmă cu câteva zile”, relatează Agerpres.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Rezoluție împotriva României was last modified: noiembrie 13th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: