Renate Weber – propusă de ALDE să preia postul de Avocat al Poporului

25 iun. 2019
Vizualizari: 738

Deschidem Revista din această seară cu noi informații în cazul adopției de la Baia de Aramă.

„În vederea îndeplinirii rolului constituțional al Ministerului Public de reprezentare a intereselor generale ale societății, de apărare a ordinii de drept și a drepturilor și libertăților cetățenilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Dimitrie Bogdan Licu a formulat astăzi, 24 iunie 2019, o cerere de ordonanță președințială adresată Tribunalului Mehedinți prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova și la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Prin acțiunea formulată s-a solicitat și obligarea părinților adoptatori să asigure minorei, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioada de 3 luni”, a transmis, luni, Parchetul General, notează News.ro.

Un proiect de modificare a legii adopțiilor inițiat de Guvern a intrat azi în dezbaterea Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților, urmând să fie adoptat în plenul de miercuri.

„În acest proiect, legea adopțiilor este foarte mult îmbunătățită, după ce am constatat că procesul de adopției dura foarte mult, că erau familii care pe parcursul acestei proceduri renunțau pentru că trebuiau să ia semnătură de la rudele de gradul 4 ale copilului respectiv. Era aproape imposibil să descoperi aceste rude și au fost foarte multe cazuri sesizate când condiționau semnătura de plata unor bani sau chiar se făceau amenințări la adresa familiei și atunci am simplificat toată această procedură de adopție. Am dat posibilitatea familiei adoptatoare să li se prelungească certificatul de la 2 la 5 ani, tocmai pentru că, iarăși, era o situație în care se pregăteau să adopte un copil și pe parcursul a ani de zile nu reușeau să ducă până la capăt procedura de adopție. Atunci trebuiau să reia întreaga documentație. Bineînțeles că foarte multe familii renunțau până la urma să mai preia copilul”, a anunțat Lia Olguța Vasilescu, secretarul Camerei, scrie Cotidianul.

Comisia de la Veneția a publicat, luni, o opinie în care face apel la autoritățile române să „limiteze drastic” folosirea ordonanțelor de urgență pentru modificarea legilor justiției.

„De asemenea, în document este criticată înființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților, care riscă să devină «un obstacol în lupta împotriva corupției și a crimei organizate»”, mai notează News.ro.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat la Opinia Comisiei de la Veneția.

 „Președintele Klaus Iohannis evidențiază că Opinia Comisiei de la Veneția reprezintă o reconfirmare clară, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus funcționării sistemului judiciar prin intervenția abuzivă a Guvernului de a legifera defectuos și în favoarea unor interese particulare sau de grup, și nu în beneficiul cetățeanului. Această intervenție abuzivă s-a produs, așa cum arată și Opinia Comisiei, ulterior adoptării de către Parlament a pachetului de modificări asupra legilor justiției care privesc statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară, precum și organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, prin adoptarea de către Guvern a cinci ordonanțe de urgență: O.U.G. nr. 77/2018, O.U.G. nr. 90/2018, O.U.G. nr. 92/2018, O.U.G. nr. 7/2019 și O.U.G. nr. 12/2019”, se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale, preluat de News.ro.

Fostul europarlamentar Renate Weber a fost propusă de ALDE pentru a prelua funcția de Avocat al Poporului.

„Grupurile parlamentare reunite ale ALDE au decis, luni, ca Renate Weber să fie propunerea pentru funcția de Avocat al Poporului, a confirmat Călin Popescu Tăriceanu”, scrie Cotidianul.

„Mă onorează nominalizarea pentru Avocatul Poporului și mă bucură încrederea pe care mi-au arătat-o, încă o dată, deja foștii colegi din ALDE, pentru că am demisionat din partid odată ce am acceptat această nouă misiune. Este o decizie pe care am cântărit-o îndelung si pe care nu am luat-o ușor. Cel mai confortabil pentru mine acum ar fi fost să nu mă implic. Calitatea de spectator la viața cetății este cea mai ușoară dintre toate. Nu suporta responsabilități, poți foarte bine să emiti judecăți, să pui ștampile, să dai vina pe alții și tu să nu faci nimic. Eu am ales să fac. Să lupt în continuare pentru valorile în care cred, pentru apărarea drepturilor și libertăților, pentru care lupt de aproape 30 ani, fie în calitate de ONG-ist sau de om politic. Sper ca audierea mea să fie convingătoare și rezultatul votului din Parlament să fie unul pozitiv”, a scris Renate Weber, luni, pe Facebook, notează Cotidianul.

Președintele CSM, Lia Savonea, le-a cerut, luni, într-o scrisoare publică, premierului Viorica Dăncilă și ministrului Justiției, Ana Birchall, să comunice în timp util dacă la Guvern există un proiect de act normativ privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ori dacă Executivul intenționează să inițieze un proiect de act normativ în acest sens.

Președintele CSM cere printr-o scrisoare premierului să lămurească situația Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

„Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, doamna judecător Lia Savonea, a adresat astăzi o scrisoare publică către doamna Viorica Dăncilă, Prim – Ministrul Guvernului României și către doamna Ana Birchall, Ministrul Justiției și Viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, interimar, prin care a solicitat comunicarea în termen util dacă la nivelul Guvernului României există un proiect de act normativ privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ori dacă Guvernul României intenționează ca în perioada următoare să inițieze un proiect de act normativ în acest sens”, au trasmis, luni, reprezentanții CSM, scrie News.ro.

CSM s-a pronunțat luni și în cazul unei acțiuni disciplinare formulate împotriva fostului procurer șef DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, luni, una dintre acțiunile Inspecției Judiciare care o vizează pe Laura Codruța Kovesi. Fosta șefă a DNA era acuzată că ar fi inserat date confidențiale într-un comunicat de presă. În cazul unei alte acțiuni disciplinare, în care este cercetat și Marius Iacob, decizia a fost amânată pentru 18 septembrie”, mai notează News.ro.

Pronunțarea în dosarul secretarului general al Guvernului, Toni Greblă a fost amânată.

„Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat, luni, pentru 27 iunie, pronunțarea sentinței definitive în dosarul în care secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a fost judecat pentru trafic de influență. Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 11 mai 2018, un complet de trei judecători de la Instanța supremă l-a achitat pe Toni Greblă pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, constituirea unui grup infracțional organizat și fals în declarații. În același dosar, au fost achitați oamenii de afaceri Ion Bîrcină și Mihai Prundianu, dar și Gheorghe Grecu și Victor Dolghi”, relatează Agerpres.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Renate Weber – propusă de ALDE să preia postul de Avocat al Poporului was last modified: iunie 25th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: