Relaxarea promisă de Guvern, după 1 iulie, ar putea fi amânată

30 iun. 2020
Vizualizari: 616

Ministrul Sănătății a declarat, la Digi24, că cea de-a patra etapă a ridicării restricțiilor, care ar fi trebuit să aibă loc pe 1 iulie, va fi amânată, din cauza creșterii alarmante a cazurilor COVID-19 în România.

„Astăzi a avut loc întâlnirea Grupului de suport tehnico-științific și s-au evaluat cele două săptămâni în care am avut o creștere a numărului de cazuri noi, a numărului de cazuri la ATI, a numărului de decese. Propunerile sunt de a amâna noile măsuri de relaxare. O parte dintre concetățenii noștri nu au respectat aceste reguli impuse și am văzut o creștere a transmiterii comunitare, dincolo de focarele existente în spitale. S-a decis în Grupul tehnic amânarea celei de-a patra etape de relaxare”, a declarat ministrul Tătaru, la Digi 24, scrie Libertatea.

Următoarea etapă de relaxare ar fi trebuit să includă și redeschiderea restaurantelor, dar, în acest moment, lucrurile par să fie incerte.

„Am văzut în anumite zone o creștere a transmiterii comunitare a virusului, iar acum vom avea o săptămână de foc în care vom vedea ce a generat acest weekend de nerespectare a normelor, în special pe Litoral”, a mai spus ministrul Tătaru, mai arată Libertatea.

„678 de milioane de lei a costat carantinarea, 358 de milioane de lei, dotările din spitale, 56 de milioane de euro – stimulentele pentru aprilie și mai pentru cadrele medicale care au avut contact direct cu pacienți COVID-19, 40 de milioane de euro pentru ventilatoare, injectomate, plus banii investiți în spitalele de provincie. Am decontat 26 de milioane de lei și pentru testări. Am plecat de la un aparat cu 100 de teste pe zi și am ajuns la 100 de aparate cu 17.000 de teste pe zi”, a explicat ministrul Tătaru, scrie Libertatea.

Agențiile de știri scriu despre noile numiri la Curtea de Conturi și la Autoritatea de Audit.

„Senatorii și deputații din Comisiile de buget-finanțe au dat luni aviz pozitiv candidaturilor lui Ilie Sârbu – pentru funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi și candidaturii lui Niculae Bădălău (PSD) – pentru funcția de vicepreședinte al Autorității de Audit. Ilie Sârbu a fost validat pe locul rămas vacant prin demisia lui Nicu Marcu, pe durata rămasă a mandatului început cu data de 15 octombrie 2014, potrivit Hotărârii Parlamentului nr. 28/2014 privind numirea unor consilieri de conturi și a unui vicepreședinte la Curtea de Conturi, potrivit raportului comisiilor de specialitate. Au mai primit avizul parlamentarilor comisiilor de buget; pentru funcția de consilier al Curții de Conturi: Sorin Lazăr, Ion Călin, Claudia Boghicevici (pentru un mandat de 9 ani, începând cu 15 octombrie 2020), Dezso Csongor – Attila, Adrian Popa”, arată Agerpres.

Presa mai scrie azi despre rezultatele testării COVID-19 a populației din capitală, organizată de primarul Gabriela Firea.

„Doar 4 persoane din cele 4.600 care au participat la testarea noastră au avut rezultate pozitive la coronavirus”, a susținut primarul Gabriela Firea, scrie Capital.

„Campania de testare a inițiată în București a fost blocată de Ministerul Sănătății, pe motiv că nu există aviz de la DSP”, mai notează Capital.

Tema creșterii pensiilor revine în atenția presei. Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, propune o creștere a pensiilor cu 10%.

„Știu că este nevoie să creștem pensiile, dar vreau să facem asta în contextul în care am spus că vrem să alocăm mai mulți bani pentru investiții. N-are sens să vorbim despre creșterea pensiilor fără să vorbim de o economie care crește, care produce, care are de unde să plătească pensii, salarii și alocații. Noi am reușit să ne finanțăm și să avem încrederea investitorilor străini tocmai că am fost precauți și că am reușit să administrăm responsabil finanțele țării. Propunerea mea este de 10% (creșterea pentru pensii – n. r.), ca să avem bani și pentru alocații și pentru investiții. Dacă nu facem așa și mergem pe direcție populistă, nu vom avea bani nici de investiții, nici de altceva. Suma care mergea la buget din impozitarea pensiilor speciale era de 1 miliard de lei. Cheltuielile în plus pentru pensii, în ultimele patru luni de zile, sunt de 10 miliarde de lei. O creștere cu 10% a pensiilor anul acesta înseamnă un punct procentual la cheltuielile de anul viitor. Deci, asta înseamnă să găsim un punct procentual anul viitor la cheltuieli”, a afirmat ministrul Cîțu, la Digi24, scrie Agerpres.

Începând de miercuri, 1 iulie, grecii intră în valul doi de relaxare: se permite accesul către insule și se reiau cursele aeriene.

„Grecia se teme de creșterea numărului de persoane infectate, însă nu renunță la noua etapă de relaxare. Cei care pleacă în Grecia, din 1 iulie vor fi fi monitorizați printr-un formular online. Călătorii sunt obligați să completeze acest formular înainte să ajungă la graniță. În formular vor fi date personale, ce țări a vizitat persoana care o completează, dar și unde va fi cazată în Grecia”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Relaxarea promisă de Guvern, după 1 iulie, ar putea fi amânată was last modified: iunie 30th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: