Reacţii la Noul Raport MCV

15 nov. 2018
Vizualizari: 809

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a avut miercuri o primă reacție după prezentarea Raportului MCV, afirmând că acesta are „iz politic” și „dublu standard”.

„«Tind să cred faptul că raportul are iz politic, are multe interese, raportul folosește standarde duble și se raportează la obiective mobile, mișcătoare. […] De ce standard dublu? Pentru că, spre exemplu, în 2012 era o modificare la legile justiției privind competențele referitoare la acțiunea disciplinară. A fost apreciată măsura, se raporta la judecători, la procurori, ministrul justiției avea o competență mai largă decât cea de a sesiza și era bine. Astăzi, după 6 ani de zile, ministrul are doar competența de a declanșa acțiunea de a sesiza Inspecția Judiciară, nu ia măsuri, se raportează numai față de procurori și iacă, nu mai este bine. Același lucru nu poate să fie bun în 2012 și să nu fie bun în 2018», a spus ministrul justiției”, notează News.ro.

„«România rămâne atașată valorilor europene, România respectă standardele europene, dar în același timp trebuie să aibă demnitatea de a legifera în acord cu Constituția, în acord cu specificul național, în acord cu interesele românilor. Deci respectăm standardele, dar legiferăm în limite constituționale pentru români», a conchis ministrul justiției”, mai scrie News.ro.

Și Cotidianul reține o declarație a ministrului justiției, referitoare la noul Raport MCV.

„«Noi ne uităm la fiecare recomandare în parte. Îi dăm vocația juridică pe care recomandarea o are. Să nu vă imaginați că o recomandare poate să aibă putere juridică peste legea națională. […] Le evaluăm, le luăm în considerare, le respectăm pentru această grilă, pentru că eu, personal, nu ca ministru, ca jurist, am mari semne de întrebare să ni se spună în MCV: suspendați procedura de revocare, să ni se spună opriți procesul de legiferare. Este cam mult și iese din tiparul MCV», a mai spus Toader”, arată Cotidianul.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a pronunțat ieri asupra noului Raport MCV.

„«În cadrul atribuțiilor constituționale și legale care îi revin, Consiliul a manifestat preocupare pentru implementarea recomandărilor formulate în rapoartele anterioare și care vizau activitatea sa. În legătură cu unele aspecte reținute în raport, pentru a asigura o corectă informare a opiniei publice, se impune a fi semnalate și unele erori factuale sau de apreciere, în legătură cu activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, de natură să creeze o percepție greșită cu privire la această autoritate publică», susține CSM”, arată News.ro.

De altfel, Plenul CSM a analizat punct cu punct conținutul noului Raport MCV.

Potrivit News.ro, în ceea ce privește evoluția poziției instituționale exprimate de Consiliul Superior al Magistraturii față de înființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, CSM precizează că, prin Decizia nr. 33/2018, Curtea Constituțională a reținut, în esență, că „[…] aceasta […] constituie o garanție legală a principiului independenței justiției, sub aspectul componentei sale individuale, independența judecătorului. Se asigură, pe această cale, o protecție adecvată a magistraților împotriva presiunilor exercitate asupra lor, împotriva abuzurilor săvârșite prin sesizări/denunțuri arbitrare și se asigură o practică unitară, la nivelul acestei structuri de parchet, cu privire la efectuarea actelor de urmărire penală pentru infracțiunile săvârșite de magistrați”.

Printr-un comunicat de presă citat de Agerpres, DNA își exprimă speranța că instituțiile-cheie din România vor acționa, astfel încât „să facă dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și față de lupta împotriva corupției”.

„«Se constată că în raport îndeplinirea obiectivului nr. 3 din MCV, intitulat Combaterea corupției la nivel înalt, este pus în legătură de durabilitatea Direcției Naționale Anticorupție și ireversibilitatea luptei împotriva corupției. Raportat la acest aspect, DNA subliniază că va rămâne angajată în activitatea de combatere a corupției la nivel înalt, îndeplinindu-și atribuțiile legale, cu profesionalism și imparțialitate. Apreciind că observațiile exprimate în mod constant de DNA în contextul modificărilor legislative privind sistemul judiciar și codurile sunt similare cu punctul de vedere exprimat în raportul MCV, instituția tratează cu atenție recomandările făcute de Comisia Europeană și își exprimă speranța ca instituțiile-cheie din România vor acționa, astfel încât să facă dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și față de lupta împotriva corupției și să acționeze pentru refacerea capacității naționale de garanții, control și echilibru, potrivit concluziei raportului», se arată în comunicatul DNA”, scrie Agerpres.

Mediafax face azi trimitere la o declarație a comisarului european pentru politică regională, Corina Crețu, care a declarat, într-un interviu pentru România Tv, despre rezoluția din PE și raportul MCV, că „România trebuie să învețe din aceste lecții”.

„«Din păcate, nu e o săptămână ușoară pentru România. În primul rând, PE a adoptat această rezoluție privind statul de drept în România și, în aceeași zi, a venit și raportul MCV din partea CE. Eu cred că România trebuie să învețe din aceste lecții. Nu cred că cineva dorește răul României. Reușita fiecărei țări e reușita Europei în general. Pe de altă parte, s-a politizat foarte mult, s-a creat impresia că singura preocupare e pentru justiție. Eu nu sunt comisar pe justiție. Dl Timmermans a făcut o conferință de presă, a spus că evoluțiile pozitive din 2017 sunt puse sub semnul întrebării și că au fost adăugate încă 8 recomandări, față de 2017», a afirmat Corina Crețu, într-un interviu acordat postului România Tv”, citat de Mediafax.

Și ONG-urile reacționează la Rezoluția privind statul de drept în România și noul Raport MCV. Comunitatea civică „Corupția Ucide” anunță pe pagina sa de Facebook un nou protest de Ziua națională a României.

„Un nou protest masiv este anunțat pentru data de 1 Decembrie, protestatarii reclamând ultimele evenimente, considerate anti-justiție, care pot aduce României grave sancțiuni din partea Uniunii Europene”, relatează Adevărul.

Seară frumoasă!

Reacții la Noul Raport MCV was last modified: noiembrie 15th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: