Raportul MAI despre violenţele din 10 august 2018 a fost declasificat

14 nov. 2019
Vizualizari: 524

În timp ce președintele Iohannis și fostul premier Dăncilă se întrec în declarații înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale, raportul MAI despre violențele din 10 august 2018 a fost declasificat de către ministrul de Interne, Marcel Vela, și transmis către procurorii DIICOT, care se ocupă de investigarea evenimentelor. Ministrul a precizat că nu poate oferi detalii presei despre conținutul raportului.

„La nivelul MAI, comisia constituită a lucrat pentru a analiza oportunitatea și tot ceea ce ține de procedura legală pentru declasificarea raportului din 10 august, raport cu privire la protestele din 10 august, clasificat de conducerea MAI. Astăzi, raportul este declasificat. MAI a decis, conform legii, această declasificare. Tot astăzi, am înaintat raportul declasificat către DIICOT, unde există un dosar penal deschis cu privire la toate sesizările legate de toate evenimentele din 10 august 2018. DIICOT ne-a comunicat că ia act de acest raport declasificat, un raport care poate fi acum folosit în ancheta penală. Având în vedere că ancheta este în derulare, datele din raport sunt la dispoziția DIICOT”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela, conform Adevărul.

„Acesta (n.n. ministrul de Interne, Marcel Vela) a precizat că Ministerul de Interne nu poate da detalii publice din raport, până atunci când ancheta nu va fi finalizată de către DIICOT și a refuzat să se pronunțe cu privire la implicațiile raportului asupra celor responsabili de violențele din 10 august 2018”, mai relatează Adevărul.

„Rareș Bogdan vrea cătușe pentru Dăncilă și Teodorovici: Să dezbată cu procurorii!” titrează azi Evenimentul Zilei.

„Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, s-a dezlănțuit după ce ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat desecretizarea dosarului violențelor din data de 10 august 2018, dar și după dezvăluirile ministrului Florin Cîțu legate de neregulile constatate în bugetul țării. Rareș Bogdan anunță că raportul 10 august a fost desecretizat de Ministerul de Interne și trimis la DIICOT, acesta făcând și un apel către DNA să verifice acuzațiile grave aduse de ministrul Florin Cîțu în privința modului în care ar fi fost gestionați banii din bugetul statului”. 

Cotidianul scrie azi despre declarațiile recente ale ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, în legătură cu actualul buget al țării.

„Florin Cîțu a precizat că analizează sesizarea procurorilor pentru constituirea unui grup infracțional organizat în domeniul financiar de către persoane din PSD, care au folosit două variante de buget, asemenea gangsterului Al Capone. Ministrul spune că guvernele PSD au condus România după două bugete: un buget prezentat în Parlament și altul nepublic, pentru finanțarea baronilor. «Este o metodă folosită de Al Capone: un registru pentru Fisc și unul pentru el (n.r. Teodorovici). Ce facem cu acest jaf și cum îl împărțim? Pentru că rămânem cu întrebarea dacă cei nevinovați care nu au participat la acest jaf trebuie să plătească sau măcar să plătească cei care au beneficiat de pe urma acestui plan»”, a spus Cîțu.

Presa mai scrie azi că liderul PSD, Viorica Dăncilă, a afirmat, miercuri, că președintele Klaus Iohannis a încălcat Constituția prin faptul că a cerut desființarea unui partid politic, susținând că aceasta este „o atitudine extremistă”.

„Eu cred că președintele nu are încă în memorie tot ceea ce a făcut sau nu vrea să rețină decât ceea ce fac alții. Președintele a încălcat Constituția, președintele nu știe că în niciun stat membru cu democrații consolidate președintele unei țări nu iese să ceară desființarea unui partid politic. Dacă asta înseamnă democrație… Dacă era să fiu la fel de fricoasă cum este acum președintele Iohannis, spuneam că eu nu merg la o dezbatere cu un președinte care a încălcat orice regulă a democrației. Cum să vii și să spui să se desființeze un partid politic? Este o atitudine extremistă, un discurs extremist. În niciun stat membru, că ne place un partid, că nu ne place, asta este. Votul cetățenilor este cel care va decide, aceasta este democrația, iar votul este suveran. Dar un președinte dictator și cu un discurs extremist nu poate înțelege acest lucru”, a afirmat Dăncilă, într-o conferință de presă la sediul PSD, mai scrie Agerpres.

Marele perdant al primului tur, Dan Barna este acum supus unui vot de încredere al partidului.

„USR a stabilit că, începând de vineri, membrii partidului vor avea la dispoziție cinci zile pentru a-și exprima online votul de încredere pentru Dan Barna”, a declarat pentru Mediafax Stelian Ion.

„Demersul vine în contextul nemulțumirilor apărute cu privire la rezultatul USR la prezidențiale. Dan Barna a avut o videoconferință luni seara cu liderii organizațiilor USR. Mai mulți colegi din partid au cerut demisia liderului formațiunii, Dan Barna, printre aceștia numărându-se și Cosette Chichirău și Tudor Benga. Deputatul USR Tudor Benga a afirmat că a cerut, la videoconferința de luni seara, demisiile lui Dan Barna, Cătălin Drulă și Ionuț Moșteanu. El a precizat că i se pare «o scamatorie politică» cererea votului de încredere anunțată de președintele USR”, relatează Cotidianul.

PMP cere o reformă teritorial-administrativă, în baza căreia să se realizeze comasări ale comunelor, care cheltuie mai mult decât încasează din taxe.

„Peste o mie de comune – și lucrul acesta a fost recent relevat de premierul Orban – sunt unități administrativ-teritoriale unde se cheltuie mai mult cu salariile decât se încasează din taxe. O mie de comune! Ceea ce ne obligă pe noi, cei de dreapta, să cerem ceea ce președintele Băsescu a cerut încă din 2009: o reformă teritorial-administrativă, comasarea comunelor care nu sunt în stare să încaseze din taxe atât cât cheltuiesc. Într-o comună din Moldova, numărul de angajați la stat în 1996 era de 35. Între timp, până în 2019, numărul de angajați în primărie s-a dublat la 70, în timp ce populația a scăzut cu aproape 20%. (…) În această comună, nu am să îi dau numele, 47% din banii primăriei merg pe salarii, 25% pe utilități. Vă rog să vă gândiți ce mai rămâne să folosești pentru comunitate, drumuri, poduri, infrastructură”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al PMP, Mihail Neamțu, scrie Agerpres.

 

 Seară frumoasă!

Raportul MAI despre violențele din 10 august 2018 a fost declasificat was last modified: noiembrie 14th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: