Putin câştigă alegerile

19 mart. 2018
Vizualizari: 1726

Știrea zilei vine din Rusia.

Alegerile din această țară au luat sfârșit, rezultatul fiind unul previzibil: Vladimir Putin câștigă fără probleme alegerile și va conduce Rusia în următorii 6 ani.

„Peste 55 de milioane de cetățeni ruși au votat pentru Vladimir Putin în cadrul alegerilor prezidențiale din 18 martie, a anunțat luni, Comisia Electorală Centrală de la Moscova, după ce au fost numărate 99% dintre circumscripțiile electorale, relatează site-ul agenției Tass”, citată de Mediafax.

„Putin a obținut 76.65% dintre voturile exprimate, fiind urmat de: Pavel Grudinin (Partidul Comunist) – 11,81%; Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat) – 5,67%; Ksenia Sobciak (Inițiativa Civică) – 1,66%; Grigori Iavlinski (Iabloko) – 1,04%; Boris Titov (Partidul Creșterii) – 0,75%; Maxim Suraikin (Comuniștii Rusiei) – 0,68%; Serghei Baburin (Uniunea Națională a Rusiei) – 0,65%. (…) Potrivit datelor preliminare, Vladimir Putin a primit 91,7% dintre voturile exprimate în regiunea Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014, ca urmare a unui referendum, o manevră criticată dur de Occident. (…) Prezența la vot în Rusia a fost de 63,7%”, notează Mediafax.

Imediat după alegeri, Putin a vorbit despre interesul național care ar trebui să guverneze acțiunile tuturor politicienilor ruși.

„«Toate schimbările în cadrul guvernului trebuie să fie efectuate de către președinte, care va prelua noul mandat, așa că acum mă voi gândi la ce trebuie făcut și cum trebuie făcut. Toate schimbările vor avea loc după inaugurare. Este foarte important pentru noi ca diferitele forțe politice să fie motivate, nu de grupuri sau de interesele unor clanuri, ci de interesul național. Este important să înțelegem că ne confruntăm cu provocări uriașe, pe care trebuie să le depășim, trebuie să îndeplinim obiectivele națiunii. Și mă bazez pe voi toți să continuăm această muncă împreună», a mai declarat Putin”, mai notează Mediafax.

Spre deosebire de Moscova, la București, prerogativele președintelui au fost, din nou, restrânse prin votul parlamentarilor.

„Comisia specială pentru modificarea legilor justiției a votat, luni, ca președintele României să fie exclus din procedura de numire a conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), astfel că atribuțiile de revocare și numire a acesteia îi revin Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). De asemenea, comisia a dat raport de adoptare pentru modificările aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, după ce unele articole au fost declarate neconstituționale de către CCR. De asemenea, au fost adoptate unele amendamente potrivit cărora președintele României nu poate refuza numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor stagiari, iar funcțiile de judecător, procuror, magistrat-asistent și asistent judiciar sunt incompatibile cu orice funcție publică sau privată, cu unele excepții. Totodată, s-a decis eliminarea comisiilor de control SRI și SIE din procedura de verificare a declarațiilor pe proprie răspundere ale magistraților privind colaborarea cu serviciile de informații”, notează News.ro.

Un alt subiect din presa de azi este desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și alte instituții ale statului.

„Premierul Viorica Dăncilă a solicitat, vineri, desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și alte instituții ale statului, «având în vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru funcționarea României ca stat democratic, în care funcționează separația puterilor în stat, precum și poziția oficială exprimată astăzi de Administrația Prezidențială». Conform Guvernului, solicitarea prim-ministrului se bazează pe prevederile legale potrivit cărora «se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile de inters public, restrângerii ilegale a exercițiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezării altor interse legitime»”, scrie News.ro. 

Și tot News.ro mai notează că, „ministrul justiției, Tudorel Toader, i-a cerut procurorului general, Augustin Lazăr, luni dimineață, începerea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor încheiate între Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Serviciul Român de Informații, anunță Ministerul Justiției”.

Protocolul SRI cu DNA ar putea fi desecretizat chiar de către SRI.

„Președintele Comisiei de control al activității SRI, Claudiu Manda, a declarat, luni, că directorul SRI, Eduard Hellvig, l-a informat că dorește să desecretizeze protocolul SRI-DNA, iar înainte de a face acest lucru, a cerut o întâlnire cu membrii comisiei”, mai scrie News.ro.

„Directorul SRI, Eduard Hellvig, ar fi acceptat să desecretizeze protocoalele pe care Serviciul Român de Informații (SRI) le-a încheiat în ultimii ani, inclusiv cu Ministerul Public, potrivit Antena 3”, mai scrie DCNews

Agerpres publică azi poziția președintei Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, în chestiunea protocoalelor secretizate.

„Faptul că tot mai multe voci cer declasificarea protocolului din 2009, semnat între SRI și Ministerul Public, este un demers pozitiv și necesar pentru refacerea încrederii în justiție. Reamintesc că sunt deja trei ani de când eforturile UNJR pentru declasificarea oricăror acte secrete ce vizează justiția au rămas fără nici un răspuns pozitiv de la autorități. De la nenumărate declarații publice și interviuri pe aceasta temă, la demersuri oficiale către autoritățile române și europene, ajungând până la acțiuni în justiție, UNJR a făcut absolut tot ce a depins de noi, în limitele competențelor pe care le avem, pentru a lămuri această chestiune extrem de importantă pentru independența justiției din România”, a scris președinta Gîrbovan, pe pagina sa de Facebook, arată Agerpres.

Seară frumoasă!

Putin câștigă alegerile was last modified: martie 19th, 2018 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: