PSD pregăteşte guvernului Orban o moţiune de cenzură

13 nov. 2019
Vizualizari: 696

Alegerile de duminică au fost urmate la PSD de un Comitetul Executiv „cu scântei”, după cum titrează Cotidianul. Ce s-a întâmplat, de fapt? În primul rând, au fost câteva excluderi din partid.

„Comitetul Executiv al PSD a decis excluderea din partid a parlamentarilor care au votat la învestirea Guvernului Orban.
Cei care au votat la învestirea Cabinetului Orban sunt: Marius Sorin Bota, Eugen Gioancă, Elena Hărătău, Cristina Burciu și Remus Borza (n.n. Precizare: Remus Borza este deputat afiliat PSD și fost membru ALDE). În schimb, nu a fost supusă la vot excluderea Anei Birchall din partid. Propunerea pentru excludere a fost făcută de Cătălin Rădulescu, potrivit surselor politice”.

Președintele PSD a recunoscut la finalul întâlnirii, că au fost discuții aprinse în CEX în legătură cu gestionarea primului tur al alegerilor prezidențiale. După cum știm, PSD a pierdut alegerile în majoritatea județelor din Moldova și Dobrogea, acolo unde PSD are organizații puternice și primari în majoritatea localităților.

„Bineînțeles că au fost discuții. Da, m-a și alergat pe aici pe coridor domnul Manda ca să mă întorc la CEX; da, am țipat, mi-am urecheat colegii; fiecare ne-am spus punctele de vedere, pentru că așa e normal, am vorbit la telefon, era normal (să ies din ședință -n.r.), cineva m-a sunat să-mi spună că Iohannis refuză să vină la confruntare. Domnul Manda a dovedit că este bărbat prin modul cum a gestionat alegerile de la Craiova, în Dolj. Altcineva nu dă dovadă de bărbăție și acela e Iohannis”, a spus Viorica Dăncilă, notează Cotidianul.

Adevărul completează informația de la CEX. PSD și notează că fostul ministru al Justiției Ana Birchall ar fi aflat din presă despre excluderea sa din PSD, întrucât nu a fost invitată la ședința Comitetului Executiv Național pentru a afla acuzațiile și a răspunde la ele.

Astă seară, am aflat cu surprindere, din presă, că am fost exclusă din PSD, adică din partidul în care am muncit o viață întreagă, fără ca măcar să fi fost invitată la ședință să aud «capetele de acuzare» și să pot răspunde. În ciuda acestei atitudini de neînțeles din partea colegilor mei, nu mă voi dezice de valorile care m-au ghidat pe parcursul întregii mele cariere politice: justiția, profesionalismul, responsabilitatea, valorile europene și euroatlantice. Plec din acest partid cu conștiința curată că am gestionat agendele instituțiilor pe care le-am condus, cu echilibru, seriozitate și profesionalism. Susțin în continuare că valoarea, profesionalismul și cinstea trebuie să primeze în orice funcție din statul român, indiferent de culoarea politică”, susține Ana Birchall, într-o postare pe Facebook de marți seară, notează Adevărul.

Guvernul Orban pare să nu aibă zile ușoare cu PSD. Președintele PSD, Viorica Dăncilă, spune că a discutat cu liderii partidului despre depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului Orban.

„Este normal ca PSD să depună o moțiune, având în vedere programul de guvernare, având în vedere programul de austeritate pe care vrea să-l implementeze Guvernul Orban.(…) Au ieșit public și au spus: nu mai vrem vouchere de vacanță, nu mai vrem casa agro-alimentară Unirea, nu mai vrem Programul tomate, nu mai vrem… de salariul minim vedem dacă-l mai creștem, să discutăm. (…) Obiectivul principal al Guvernului Orban este să pună niște oameni să facă ceea ce a făcut și Guvernul Cioloș, prin Ordonanța 109. (…) Cred că după 30 de ani, România nu mai are nevoie de experimente, afirmă Dăncilă, notează News.ro.

Presa scrie azi că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a cerut Parchetului General și DNA statisticile privind numărul dosarelor ce privesc cauze de corupție ale magistraților instrumentate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și DNA.

Potrivit unui comunicat al MJ, transmis marți Agerpres,Cătălin Predoiu a avut luni o întâlnire cu Dimitrie Bogdan Licu, procurorul general interimar al României, și Călin Nistor, procurorul-șef interimar al DNA, pe tema statisticilor judiciare deținute de cele două instituții privind dosarele de corupție în care au fost implicați magistrați, instrumentate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), respectiv DNA”.

„Curtea Constituțională a amânat marți pentru 27 noiembrie, pronunțarea în conflictul de natură constituțională reclamat de președintele CSM, Lia Savonea, în relația cu fostul ministru al Justiției Ana Birchall”, mai notează azi News.ro.

Tot News.ro scrie azi despre riscurile necunoașterii Legii pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului (Legea 129/2019).

„Peste 100.000 de societăți din România riscă amenzi de până la 5 milioane de lei dacă nu implementează până în data de 17 ianuarie 2020 o serie de proceduri interne prin care să prevină și să combată infracțiuni de spălare a banilor.(…) Printre societățile vizate se numără cazinouri, case de pariuri, firme de consultanță de afaceri, fiscală sau de audit, agenți de plată, bănci, instituții financiare nonbancare, companii de asigurare, intermediari pe piața de capital, societăți de administrare a investițiilor. Sancțiunile pentru neconformarea la prevederile Legii 129/2019 pot fi acordate atât pe persoană fizică, în limita a 25.000 de lei precum și pe persoană juridică, amenda maximă putând reprezenta 10% din veniturile totale raportate la perioada fiscală încheiată. Sancțiunile și măsurile pot fi aplicate membrilor organului de conducere și altor persoane fizice responsabile de încălcarea legii”.

Tot din presa de azi aflăm  că  Procesul „Gala Bute” se va rejudeca. Fostul ministru al Turismului Elena Udrea susține că, în ce privește dosarul Gala Bute, Comisia Europeană a răspuns Curții Europene de Justiție, spunând că deciziile CCR trebuie respectate.

„ÎCCJ a refuzat să rejudece cauza așa cum a decis CCR și cum s-a întâmplat în alte dosare cu situație similară și a suspendat procesul și l-a trimis la CJUE, întrebând instanța europeană dacă poate călca în picioare deciziile CCR. Răspunsul Comisiei Europene înseamnă că și în cazul meu, ca și în cele trimise ulterior la Luxemburg, procesul Gala Bute se va rejudeca. De la început! Așa cum este legal și corect. Judecat de data asta de judecători ajunși aleatoriu în complet, nu puși cu mâna dintre cei care execută ordinele generalilor venite la Înalta Curte pe bilețele. Cred că justiția de azi este totuși pe un drum bun, tot mai mulți judecători, dar și procurori având curaj să judece dupa lege si propria conștiință”, a scris, marți seară, pe Facebook, Elena Udrea, notează News.ro.

Fostul lider PSD Liviu Dragnea a avut ieri un nou termen în dosarul său de la ÎCCJ.

„ÎCCJ a stabilit marți pentru data de 10 decembrie un nou termen de judecare a contestației în anulare depusă de fostul lider PSD Liviu Dragnea și de Olguța Șegu și Floarea Alesu în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman. În legătură cu condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare în acest dosar, Liviu Dragnea a depus și recurs în casație”, notează News.ro.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
PSD pregătește guvernului Orban o moțiune de cenzură was last modified: noiembrie 13th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: