Proteste la Chişinău

21 iun. 2018
Vizualizari: 978

Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit marți că prevederile unui articol din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării terorismului sunt neconstituționale, deoarece încalcă cerințele de claritate, precizie și previzibilitate.

Potrivit unui comunicat al CCR, transmis Agerpres, „În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 29 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 656/2002 în interpretarea dată prin decizia Înaltei Curți, în ceea ce privește subiectul activ al infracțiunii (pct. 2 din dispozitiv), sunt neconstituționale. […] Dispozițiile art. 29 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 656/2002 au următorul conținut: «Constituie infracțiunea de spălare a banilor și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani: […] dobândirea, deținerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni»”.

„Dispozițiile din Codul penal privind întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale, prin îndeplinirea «oricărui act de procedură în cauză», sunt lipsite de previzibilitate și contrare principiului legalității incriminării, se arată în motivarea Curții Constituționale a României (CCR) care a decis că respectiva soluție legislativă este neconstituțională”, mai scrie astăzi Agerpres.

Potrivit documentului postat pe site-ul CCR, citat de Agerpres, „mecanismul juridic al instituției prescripției penale este supus cerințelor principiului legalității și ale standardelor de calitate a legii, inclusiv sub aspectul mecanismelor juridice prin care suspectul sau inculpatul este informat cu privire la persistența în timp a efectelor sociale ale faptelor de natură penală pe care le-a săvârșit”.

Curtea Constituțională a României a anunțat că va discuta, pe 18 iulie a.c., sesizarea instanței supreme în legătură cu proiectul de modificare a Codului de procedură penală.

„Înalta Curte de Casație și Justiție a decis marți să sesizeze CCR în vederea exercitării controlului de constituționalitate, înainte de promulgare, asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară”, mai arată Agerpres.

Procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi a fost chemată ieri la Consiliul Superior al Magistraturii.

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a amânat miercuri, pentru 27 iunie, decizia în cazul procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, în dosarul în care este cercetată de Inspecția Judiciară pentru refuzul de a se prezenta la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009. În acest caz, Kovesi a fost audiată la CSM timp de aproximativ două ore”, relatează News.ro.

Și tot News.ro scrie despre procesul fostului senator PSD, avocatul Dan Șova.

„Fostul senator Dan Șova a fost condamnat miercuri, de instanța supremă, la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, în dosarul CET Govora, în care este acuzat că a luat mită de 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora și o firmă de avocatură. Decizia este definitivă. Fostul senator PSD și ministru al Transporturilor s-a predat Poliției Ilfov, la câteva ore după ce a fost condamnat”, arată News.ro.

Un alt proces, în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este judecat pentru abuz în serviciu, se va relua de la zero, întrucât unul dintre judecătorii completului de la instanța supremă, Ana Maria Dascălu, se va pensiona.

„Judecătoarea Ana Maria Dascălu a fost înlocuită cu judecătorul Constantin Epure, iar următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 17 octombrie. Pensionarea judecătoarei Dascălu este și motivul pentru care instanța supremă a decis, săptămâna trecută, reluarea de la zero a dosarelor în care sunt judecați Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu. […] Gabriel Oprea a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, alături de Gheorghe Nicolae, fostul șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), acuzat de complicitate la abuz în serviciu și de deturnare de fonduri”, notează Cotidianul.

În finalul Revistei, scriem despre protestele de la Chișinău, acolo unde mandatul de primar al Chișinăului, obținut prin vot, pe 3 iunie, de Andrei Năstase, a fost anulat de instanță.

„Sute de oameni protestează miercuri seară în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, față de invalidarea alegerilor locale pentru Primăria capitalei Republicii Moldova. Ei au mers în marș prin centrul orașului și au scandat în fața sediului Partidului Democrat: «Să vă fie frică, poporul se ridică», «Jos, Mafia!», «Nu stați acasă, dacă vă pasă!», «PD-PSRM – ciuma roșie!». […] Judecătoria Chișinău a invalidat alegerile locale care au avut loc în capitala Republicii Moldova în 3 iunie. Andrei Năstase, candidatul Partidului «Platforma Demnitate și Adevăr» (PPDA), care a câștigat scrutinul, spune că va contesta decizia la Curtea de Apel”, relatează News.ro.

Seară frumoasă!

Proteste la Chișinău was last modified: iunie 21st, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: