Proteste în Valea Jiului

22 feb. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 82

Mineri blocați în subteran, un nou incendiu într-o secție de terapie intensivă și un buget care întârzie, aceasta este imaginea acestui început de săptămână. Valea Jiului este, din nou, în clocot, protestele au continuat și luni, pentru că problemele minerilor întârzie să fie rezolvate. De aproape o săptămână, aproximativ 100 de mineri s-au blocat în subteran la Livezeni și cam tot atâția la Lupeni, iar, la Vulcan, sute de mineri protestează în fața minei. Cauza protestelor: întârzierea salariilor. Minerii cer achitarea salariilor în două tranșe, în zilele de 15 și 30 ale lunii, achitarea tichetelor de masă, restante de 10 luni, achitarea transportului la locul de muncă, restant de 11 luni.

„Guvernul a transmis, de la București, că va asigura plata lefurilor pentru 3 luni, dar ortacii vor să știe și ce se va întâmpla după. UE nu a cerut explicit închiderea minelor de cărbune, spune ministrul energiei, Virgil Popescu, dar ele se vor închide «dacă nu se modernizează, pentru că nu rezistă economic în piață»”, relatează Libertatea.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, acuză Guvernul și spune că acesta ar putea rezolva problema imediat, prin deblocarea a 20 de milioane de lei din Fondul de rezervă, aflat la dispoziția prim-ministrului.

„Este o indolență aproape criminală. Ții 70 de mineri în subteran, inflamezi aproape toată Valea Jiului pentru niște restanțe, minerii nu doresc altceva decât salariul pentru munca pe care au prestat-o”, a afirmat Marcel Ciolacu duminică seară, la Antena 3, scrie News.ro.

„El a spus că numărul minerilor a scăzut de 60.000 la aproximativ 3000, considerând că nu este «o situație pe care nu o poți gestiona guvernamental». El a arătat că sumele datorate către mineri sunt de 12 milioane de lei, aferente tichetelor de masă neplătite din martie 2020, și de 8 milioane de lei, pentru transport și salarii restante. Ciolacu susține, în acest context, că banii pot fi alocați din Fondul de Rezervă, aflat la dispoziția premierului”, mai arată News.ro.

Presa mai scrie că minerii au cerut prim-ministrului și miniștrilor de resort să vină în Valea Jiului, pentru a discuta cu ei în legătură cu restanțele salariale și cu soarta locurilor de muncă din minerit. Deocamdată, aceștia întârzie să se întâlnească cu protestatarii din Valea Jiului. Senatorul Diana Șoșoacă a mers în Valea Jiului, s-a întâlnit cu minerii și i-a asigurat de susținerea ei.

Campanie Craciun UJmag 2020

„Diana Șoșoacă a cerut proteste masive împotriva «asasinilor economici de la putere». Fosta membră AUR a mai precizat că soluția minerilor este una la îndemână, dând exemplul Germaniei, unde, spune ea, s-au redeschis minele, iar ortacii de acolo ar câștiga mai multe mii de euro”, relatează Realitatea Plus.

Premierul Florin Cîțu spune că s-a găsit soluția pentru plata salariilor, dar îi acuză pe unii politicieni că profită de protestul minerilor.

Găsim soluții, îi înțeleg, știu că trec printr-o situație dificilă. Formula prin care încearcă să rezolve această situație nu mi se pare cea mai fericită, dar mi se pare că sunt foarte mulți politicieni care profită, așa cum au profitat și alți politicieni din aceeași categorie, în ultimii ani, de pe urma acestei categorii sociale. Țineți minte ce a fost în anii ʽ90. Le spun românilor și bucureștenilor că nu voi permite, niciodată în România, în mandatul meu, ce s-a întâmplat în mandatele lui Iliescu și ale altor socialiști. Nicio mineriadă nu se va întâmpla în acest mandat”, a mai spus premierul Cîțu, relatează Digi24.

Problemele din sănătate sunt departe de a fi rezolvate. Duminică seară, mai mulți angajați ai Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală au dat alarma de incendiu, după ce au observat fum la unitatea mobilă de ATI, și au sunat la 112, puțin înainte de ora 22:30.

„Pompierii au constatat că a fost vorba doar despre o degajare de fum sau abur, de la un ventilator exterior al unității mobile aflate în curtea spitalului. Beatrice Mahler, managerul spitalului, a declarant, la Digi24, că pacienții au fost mutați în secții din spital”, relatează Libertatea.

 „Colegii din camera de gardă au spus că au văzut flacără cu fum, care însă nu s-a extins și s-a stins extrem de rapid”, a arătat managerul Institutului Marius Nasta.

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, prezent la Institut, după incident, a făcut o serie de declarații din fața unității medicale.

E totul în regulă, un incident minor, o sperietură mare. (…) Avem un echipaj impresionant de pompieri. Viața niciunui pacient nu a fost pusă în pericol. Au fost transferați în secții ale Institutului Marius Nasta. Nu a fost vorba de un incendiu, ci de o degajare fum. Vorbim de un echipament din exteriorul spitalului, un TIR , care a fost verificat ultima dată acum două luni”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu, scrie Libertatea.

Senatoarea Diana Șoșoacă a ajuns la Institutul Marius Nasta după ce ministrul sănătății Vlad Voiculescu, managerul spitalului Beatrice Mahler și locotenent-colonelul Orlando Șchiopu, șeful pompierilor, au încheiat conferința de presă.

„Diana Șoșoacă a avut un conflict cu bodyguarzii de la «Marius Nasta», care au împiedicat-o să ajungă la ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, pe care senatoarea exclusă din AUR începuse să-l ia la rost, după incidentul de duminică seară, când a fost dată alarma de incendiu la Spitalul de Pneumoftiziologie”, relatează Libertatea.

 „Domnule ministru, câți oameni trebuie să mai moară până să vă dați demisia? Vorbiți de decență când tot poporul vă cere demisia și nu ați avut decența să răspundeți la solicitarea poporului român? Cum vă simțiți când vedeți că oamenii mor sub conducerea dumneavoastră? Nu vă simțiți vinovat pentru cei 22 de morți de la «Balș»?”, a strigat senatorul Șoșoacă spre ministrul Voiculescu, care s-a îndepărtat și nu i-a răspuns, scrie Libertatea.

Senatoarea a anunțat jurnaliștii că va face o plângere pentru că a fost bruscată.

Bibliolex Biblioteca juridica virtuala

Bugetul este un alt subiect despre care presa scrie la acest început de săptămână. Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, spune că PSD va depune amendamente la Legea bugetului de stat, pe mai multe domenii, vizând sănătatea, educația, agricultura sau protecția mediului.

„Printre amendamentele pe care social-democrații vor să le introducă se numără alocarea de fonduri pentru înființarea a 200 de centre medicale comunitare și a 50 de centre de asistență medicală de specialitate, pe care PSD le-a promis în campania electorală, fonduri pentru reabilitarea școlilor și pentru realizarea unei infrastructuri pentru învățământul online, pentru agricultură, economie, programul Start Up Nation și un program start up pentru studenți, pentru programele Rabla, dar și alocarea a 400 de euro la nașterea fiecărui copil”, relatează România Liberă.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță că partidul va depune moțiune de cenzură, în situația în care amendamentele depuse de social-democrați la Legea bugetului de stat nu vor fi adoptate la dezbaterile din Parlament.

„Nu poți să ai creștere economică când ai austeritate și tai tot. Noi venim cu aceste amendamente, poate, în ultima clipă, acest guvern își dă seama că proiectul de buget cu tăieri și cu austeritate e o tâmpenie”, a afirmat Marcel Ciolacu duminică seară, la Antena 3, scrie G4 Media.

Încercările de politizare a administrației locale determină o serie de reacții din partea funcționarilor.

„Asociația Secretarilor de Municipii a adresat o petiție prim-ministrului Florin Cîțu și ministrului Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, referitoare la intenția de a transforma funcția publică de secretar general al unității administrativ teritoriale (SG UAT), din «funcție publică de conducere specifică în funcție numită, cu mandat limitat la maxim 6 ani, reînnoit la 3 ani», solicitând «încetarea de îndată a unor astfel de demersuri care vor destabiliza, cu siguranță, administrația publica locală și vor încălca principiile funcției publice: stabilitate și legalitate»”, relatează News.ro.

Seară frumoasă!

Proteste în Valea Jiului was last modified: februarie 22nd, 2021 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter