Propunerea de revocare

23 feb. 2018
Vizualizari: 2024

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat joi că va declanșa procedura de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

„«În temeiul prevederilor art. 54 alin. (4) coroborat cu art. 51 alin. (2) litera b) din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA. Raportul, însoțit de propunerea de revocare a procurorului-șef, va fi transmis către Secția pentru procurori a CSM, precum și către președintele României, pentru a analiza și pentru a decide în acord cu competențele constituționale pe care fiecare le are», a declarat ministrul Tudorel Toader, la Ministerul Justiției”, notează Agerpres.

Ministrul Justiției a prezentat, într-o conferință de presă, concluziile raportului său referitor la activitatea managerială a procurorului-șef al DNA, document pe care ministrul a anunțat că îl va publica pe site-ul ministerului.

Despre etapele procedurii de revocare, scrie și Mediafax.

„Procedura de revocare din funcție a procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, declanșată joi seară de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, prevede un aviz consultativ din partea Secției pentru procurori a CSM, decizia finală urmând a fi luată de președintele României”, arată Mediafax.

După anunțul ministrului Tudorel Toader, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a reafirmat că „nu există nici un motiv legal de revocare a doamnei Codruța Kovesi”.

„«Având în vedere decizia ministrului Justiției de a propune revocarea din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție reafirmă poziția exprimată constant, în sensul că nu există nici un motiv legal de revocare a doamnei Codruța Kovesi», se arată într-un comunicat al Ministerului Public”, notează News.ro.

Reacția Președintelui României la cererea de revocare a ministrului Toader este prezentată de către Mediafax:

„«Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA și având în vedere că evaluarea activității DNA și a conducerii acestei instituții de către Președintele României diferă de cea a Ministrului Justiției, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate. (…) Astăzi, am avut parte de o prezentare lipsită de claritate a raportului privind activitatea conducerii DNA, făcută de ministrul Justiției. Mi-am exprimat în repetate rânduri opinia că Direcția Națională Anticorupție și conducerea DNA fac o treabă foarte bună, poziție pe care o mențin. Administrația Prezidențială va face o analiză aprofundată a documentului prezentat. Voi uza de toate prerogativele mele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept», a scris Iohannis, pe pagina sa de Facebook”, arată Mediafax.

După declarația ministrului Toader, în București și în mai multe orașe din țară au avut loc proteste de susținere a procurorului-șef al DNA.

„Numărul protestatarilor din Piața Victoriei a ajuns la aproximativ 1.000, urmare a anunțului ministrului Justiției. Oamenii strigă: «DNA, să vină să vă ia!», «Nu scăpați!», «Hoții!», «Tudorel, demisia!”. Sute de persoane au ieșit în stradă, în mai multe orașe din țară, pentru susținerea Laurei Codruța Kovesi și a Direcției Naționale Anticoruptie (DNA). La Sibiu, oamenii s-au strâns în Piața Mare din oraș, imediat după anunțul lui Tudorel Toader cu referire la revocarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA”, relatează News.ro.

Reprezentanții partidelor din Opoziție au reacționat la cererea de revocare anunțată de către ministrul Toader.

„Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat joi seară că niciunul dintre argumentele invocate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu este suficient pentru revocarea procurorului-șef al DNA”, scrie News.ro.

„Uniunea Salvați România condamnă ferm decizia politică luată astăzi de ministrul Justiței, Tudorel Toader, de a propune revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și cere demisia imediată a ministrului Justiției”, mai notează News.ro.

Cotidianul redă poziția UDMR față de această cerere a ministrului Toader: „Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că, după analiza prezentată de Tudorel Toader, era aproape imposibilă o altă concluzie decât declanșarea revocării procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. (…) Potrivit acestuia, în condițiile în care șeful statului nu o va revoca pe Laura Codruța Kovesi, aceasta va rămâne în funcție până la finalul mandatului”.

Anunțul ministrului Toader este prezentat în Financial Times, într-o „cheie” care plasează România alături de Polonia și Ungaria în rândul statelor care fac opoziție Bruxelles-ului.

Potrivit Mediafax, Financial Times scrie că: „Bucureștiul face parte dintr-un grup tot mai mare de capitale europene care confruntă Comisia Europeană în privința statului de drept”.

„«Laura Codruța Kovesi, șefa Departamentului Național Anticorupție, este sub presiune; susținătorii ei se tem că va fi înlăturată ca parte a planului Guvernului de a revizui sistemul de justiție. Acest fapt a declanșat proteste de stradă și a arătat limitele controalelor speciale ale UE asupra României, de la aderarea țării în 2007. Bucureștiul face parte dintr-un grup din ce în ce mai mare de capitale europene – în frunte cu Varșovia și Budapesta – care confruntă Comisia Europeană în privința statului de drept. […] Măsurile luate reprezintă o recunoaștere tacită privind slăbiciunea căilor de atac ale Uniunii Europene împotriva oricărui stat membru care este în contradicție cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept și a valorilor comune», mai notează Financial Times”, citat de Mediafax.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În finalul Revistei, scriem despre o vizită care este anunțată săptămâna viitoare la București: cea a prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

„«Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru o mai bună legiferare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale, se va afla într-o vizită oficială, în România, în perioada 28 februarie – 1 martie 2018», este anunțul Comisiei Europene”, amintit de News.ro.

Tot News.ro mai arată că: „Frans Timmermans a luat poziție în mai multe rânduri față de modificările la legile justiției din România, avertizând, împreună cu președintele CE, Jean Claude Juncker, asupra riscurilor slăbirii independenței justiției”.

Seară frumoasă!

Propunerea de revocare was last modified: februarie 23rd, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: