Procedura amiabilă (de contestare) a dublei impuneri internaționale (Modificarea Codului de procedură fiscală)

26 aug. 2019
Vizualizari: 819
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

O.G. nr. 19/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală (M. Of. nr. 694 din 22 august 2019; intrare în vigoare: 25 august 2019).

Prin această ordonanță de guvern se aprobă Procedura de soluționare a litigiilor fiscale care apar ca urmare a aplicării acordurilor și convențiilor de evitare a dublei impuneri.

În acest scop se modifică Titlul IX din Codul de procedură fiscală a cărui denumire devine „Soluționarea litigiilor fiscale generate de interpretarea și aplicarea acordurilor și convențiilor care prevăd evitarea/eliminarea dublei impuneri”.

Prin O.G. nr. 19/2019 se stabilesc:

– norme privind mecanismul de soluționare a litigiilor între statele membre UE apărute ca urmare a interpretării și aplicării acordurilor și convențiilor de evitare a dublei impuneri asupra veniturilor și capitalurilor

– drepturile și obligațiile persoanelor afectate de litigiile fiscale din UE.

Procedura de soluționare a litigiilor presupune depunerea unei cereri de către persoana afectată în urma unei decizii care vizează dubla impunere.

Plângerea se depune simultan la fiecare autoritate competentă a statelor membre în cauză în termen de 3 ani de la comunicarea deciziei de impunere care are sau urmează să aibă ca rezultat o chestiune litigioasă.

Pentru România, autoritatea competentă este ANAF.

Dacă persoana afectată este o persoană fizică, microîntreprindere sau întreprindere mică și nu face parte dintr-un grup mare (așa cum sunt definite în Reglementările contabile aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014), aceasta va depune plângerea numai la ANAF (dacă este rezidentă fiscal în România).

Prevederile O.G. nr. 19/2019 se aplică oricărei plângeri introduse începând cu data de 25 august 2019 cu privire la chestiuni litigioase legate de venituri și capitaluri obținute într-un exercițiu financiar începând cu 1 ianuarie 2018 sau ulterior.

Prevederile se pot aplica și plângerilor introduse în exerciții financiare anterioare datei de 1 ianuarie 2018 cu condiția ca ANAF și autoritățile competente ale statelor membre în cauză să convină în acest sens.

O.G. nr. 19/2019 transpune prevederile Directivei (UE) 2017/1.852 a Consiliului din 10 octombrie 2017 privind mecanismele de soluționare a litigiilor fiscale în Uniunea Europeană, publicată în Jurnalul Oficial al UE seria L, nr. 265 din 14 octombrie 2017.

Procedura amiabilă (de contestare) a dublei impuneri internaționale (Modificarea Codului de procedură fiscală) was last modified: august 26th, 2019 by Emilian Duca
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: