Primul transplant renal asistat robotic din România

18 ian. 2019
Vizualizari: 1009

Președintele Klaus Iohannis a venit ieri, printr-o scrisoare, cu explicații în legătură cu refuzarea nominalizării Olguței Vasilescu la Ministerul Dezvoltării și a lui Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

„Reținând că nici Constituția și nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcția de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiției prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale, și având în vedere dispozițiile art. 2 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, potrivit cărora «în cazierul judiciar se ține evidența persoanelor fizice și a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale», certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situația judiciară a unei persoane, constatând că documentația care însoțește propunerea (respectiv copia cărții de identitate și curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcția de membru al Guvernului, vă aduc la cunoștință că, în continuare, propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs”, se arată în scrisoarea președintelui Iohannis, adresată premierului Viorica Dăncilă, scrie Mediafax.

„Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat joi că, probabil în zilele următoare, vor fi trimise la Cotroceni cazierul Olguței Vasilescu și cel al lui Mircea Drăghici, dar a opinat totodată că președintele Klaus Iohannis își va menține «atitudinea» față de nominalizarea celor doi la Ministerul Dezvoltării și Ministerul Transporturilor, motiv pentru care este posibilă sesizarea Curții Constituționale”, scrie Agerpres.

„Lia Olguța Vasilescu a anunțat că vineri dimineața va merge la notar împreună cu Mircea Drăghici pentru a da declarații potrivit cărora niciunul dintre ei nu este incompatibil cu funcția de ministru pentru care au fost propuși de premierul Viorica Dăncilă”, mai arată Agerpres.

Un proiect de rezoluție, aprobat joi de Parlamentul European, propune luarea unor măsuri radicale pentru guvernele statelor membre ale Uniunii Europene, care se implică în afaceri judiciare sau care nu combat eficient fraudele și actele de corupție. Aceste guverne și țările lor riscă suspendarea fondurilor comunitare. Proiectul va putea fi implementat doar dacă va fi aprobat de Parlamentul European și de Consiliul European.

„«Asistată de un grup de experți independenți, Comisia Europeană va avea sarcina de a depista „deficiențe generalizate în privința statului de drept” și va decide măsuri care ar putea include suspendarea plăților efectuate prin bugetul UE sau reducerea prefinanțării», se arată în proiectul aprobat joi, de Parlamentul European, cu 397 de voturi «pentru», 158 «împotrivă» și 69 de abțineri”, scrie Mediafax.

Efectele recursului compensatoriu sunt comentate în presă de către procurorul general al României, Augustin Lazăr.

„«Este nevoie de soluții legislative. Noi avem experți, avem resurse. Aceste lucruri trebuiau făcute încă de acum doi ani. Poziția Ministerului Public a fost mereu că trebuie făcute studii de impact înainte să se adopte soluții legislative. Acum vedem și noi că soluții legislative trebuie luate și că trebuie făcute investiții în spațiile de deținere. România a fost condamnată tocmai pentru condiții de deținere ce nu sunt la standardele europene. Trebuie să ne gândim la investițiile în spațiile de deținere. Strategia de politică penală este condusă de Guvern și de Ministerul Justiției. Acolo sunt experții și de acolo trebuie să vină soluțiile legislative», a spus joi Augustin Lazăr”, scrie Agerpres.

ÎPS Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, trebuie să dea explicații în continuare procurorilor DNA, după o ultimă decizie a ÎCCJ.

„Dosarul penal în care ÎPS Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, este cercetat pentru abuz în serviciu, mărturie mincinoasă și inducerea în eroare a organelor judiciare a fost retrimis, joi, la DNA. Decizia aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție și este definitivă”, scrie Mediafax.

În urmă cu 3 ani, făcea senzație – în lumea medicală europeană –, vestea primului transplant renal asistat robotic. La începutul acestui an, și în România au fost utilizați roboți într-un transplant renal.

Ziua de 12 ianuarie 2019 este data la care, în România, s-a realizat primul transplant asistat robotic, fiind de fapt o premieră est-europeană, Spitalul «Sf. Constantin» din Brașov intrând într-un club select de 10 centre din Europa, în care acest tip de intervenții pot fi efectuate. […] Intervenția de transplant renal robotic a fost realizată de o echipă formată din profesorul Karel Decaestecker, de la Spitalul Universitar din Gent (Belgia), doctorul Bogdan Moldovan, coordonatorul Centrului de Transplant «Profesor Gilles Mentha», de la Spitalul «Sf. Constantin» Brașov, și profesorul Christophe Iselin, de la Spitalul Cantonal din Geneva”, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Primul transplant renal asistat robotic din România was last modified: ianuarie 18th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: