Primele candidaturi validate de BEC: Viorica Dăncilă Theodor Paleologu, Klaus Iohannis, Dan Barna, Mircea Diaconu şi Kelemen Hunor

23 sept. 2019
Vizualizari: 465

Alegerile prezidențiale 2019 țin prima pagină a ziarelor la acest început de săptămână. După ce principalele forțe politice au anunțat străngerea celor 200.000 de semnături, necesare susținerii candidaturilor, Biroul Electoral Central a trecut la verificarea acestor semnături și validarea candidaturilor.

„Biroul Electoral Central a decis validarea candidaturii liderului PSD Viorica Dăncilă pentru alegerile prezidențiale. Totodată, instituția a aprobat și candidatura prezidențiabilului PMP, Theodor Paleologu. (…) Totodată, BEC precizează că și semnele electorale ale celor doi prezidențiabili îndeplinesc condițiile legii”, scrie Cotidianul.

„Biroul Electoral Central a validat inregistrarea candidaturilor lui Klaus Iohannis, Dan Barna, Mircea Diaconu si Kelemen Hunor la alegerile prezidentiale”, mai notează Ziare.com.

Presa notează azi că Biroul Electoral Central a decis respingerea înregistrării candidaturii și a semnului electoral ale lui Viorel Cataramă la alegerile prezidențiale.

„Instituția precizează că peste 94.000 de semnături depuse au fost anulate, deoarece prezentau elemente de similitudine evidente”, notează Cotidianul.

După ce Biroul Electoral Central a respins candidatura sa la prezidențiale Viorel Cataramă a declarat, că a contestat decizia la Curtea Constituțională.

„Este o decizie profund nelegală și am contestat-o deja la Curtea Constituțională. Este o decizie profund nelegală bazată pe aprecieri subiective și pe acest sistem, oricând, orice semnătură poate fi interpretată, poate fi contestată și oricând se pot lua decizii de eliminare a unui candidat pe criterii subiective care încalcă legea”, a declarat, sâmbătă, Viorel Cataramă, scrie Cotidianul.

Presa mai anunță azi că magistrații Curții de Apel București au constatat că fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost colaborator al Securității, decizia nefiind definitivă.

„«Magistrații Curții de Apel București au admis acțiunea Consiliului Național Pentru Studierea Arhivelor Securității (C.N.S.A.S.) și au constatat calitatea de colaborator al Securității în privința fostului președinte al României Traian Băsescu. (…) Fostul președinte poate face recurs la decizia magistraților în 15 zile de la comunicare, recursul putând fi depus tot la Curtea de Apel București. La ultimul termen din dosar, Traian Băsescu a declarat că nu a fost colaborator al fostei Securități, așa cum a susținut în repetate rânduri. „Nu il comentez (procesul, n.r.), trebuie să mă apăr. Avem puncte de vedere total diferite, eu și CNSAS, ne va impăca un al treilea, judecătorul. (…) Hai să vedem procesul», a declarat fostul președinte Traian Băsescu, la Curtea de Apel București. Traian Băsescu a mai precizat că o decizie a instanței în defavoarea sa îi va afecta imaginea”, scrie Cotidianul.

Fostul președinte Traian Băsescu a anunțat, vineri, că va contesta sentința Curții de Apel București.

„Este o decizie a judecătorului, nu pot să o contest decât legal, ca un om care a ținut la construcția unui sistem de justiție. Voi contesta decizia la Înalta Curte”, a declarat, vineri, într-o intervenție la Digi 24, Traian Băsescu, scrie News.ro.

Fostul președinte Traian Băsescu a precizat că ceea ce a făcut nu poate fi considerat colaborare cu Securitatea.

„Știu ce am făcut și nu cred că ce am făcut eu poate fi etichetat ca fiind colaborare cu Securitatea, mai ales că este vorba despre documente din Institutul de Marină, iar instituția care se ocupa de noi erau Contrainformațiile militare despre care, recunosc, că la 21 de ani habar nu aveam că sunt parte a Securității”, a mai spus Traian Băsescu, mai arată News.ro.

Presa scrie azi și despre o declarație a liderului PMP, Eugen Tomac, a  de la RFI, în legătură cu  decizia Curții de Apel București cu privire la trecutul fostului președinte Traian Băsescu.

„Eu aș fi foarte sincer și direct. Până în prezent, nu m-am pronunțat pe această chestiune, însă mi se pare totuși prea mult, mi se pare o situație în care statul se întoarce împotriva lui însuși, pentru că vorbim de președintele României care a condamnat comunismul, care a deschis arhivele Securității, care a fost verificat de foarte multe ori înainte de a fi numit sau ales în diferite funcții publice”, a afirmat Eugen Tomac, la RFI, notează News.ro.

„Curtea Constituțională a României urmează să discute pe 16 octombrie sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului”, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

„Ne vom strădui ca cel târziu luni (16 septembrie – n.r.) sesizarea privitoare la alegerea neregulamentară a președintelui Senatului, în persoana lui Meleșcanu, să fie depusă la Curte. De ce luni? Pentru că va trebui să strângem semnături și de la alți parlamentari care împărtășesc acest punct de vedere, că alegerea a fost neregulamentară. (…) Unii dintre colegii din Opoziție, fără să îi solicit, au venit și ne-au spus, după ce am făcut declarația la pupitrul Senatului, că vor să vină să semneze”, declara Tăriceanu la Palatul Parlamentului, mai scrie Agerpres.

Ministerul Finanțelor a anunțat că a elaborat procedura pentru anularea restanțelor accesorii aferente obligațiilor bugetare datorate la 31 decembrie, iar contribuabilii vor putea solicita facilitățile fiscale până în 16 decembrie, potrivit unui proiect de ordin de ministru publicat pe site-ul instituției.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Notificarea privind intenția de accesare a facilității fiscale și cererea de acordare a facilității fiscale se pot depune inclusiv prin aplicația online «Spațiul privat virtual», potrivit ministerului. Pot solicita anularea accesoriilor persoanele juridice care, la 31 decembrie inclusiv, au obligații bugetare principale restante administrate de ANAF mai mici de un milion lei. (…) În această categorie sunt incluși și debitorii declarați insolvabili, persoanele cărora li s-a stabilit răspunderea pentru obligațiile bugetare aferente perioadei anterioare datei de 31 decembrie inclusiv, indiferent de data emiterii deciziei de atragere a răspunderii sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de atragere a răspunderii”, notează News.ro.

 

Seară frumoasă!

Primele candidaturi validate de BEC: Viorica Dăncilă Theodor Paleologu, Klaus Iohannis, Dan Barna, Mircea Diaconu și Kelemen Hunor was last modified: septembrie 30th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: