Primăvara protestelor

13 mart. 2018
Vizualizari: 903

Protestele grefierilor ar putea să își găsească o rezolvare.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat că, în urma întâlnirilor pe care le-a avut cu reprezentanții grefierilor, ar dori să preia acestă categorie – din punct de vedere administrativ – la Ministerul Justiției.

„«Am avut multe întâlniri cu dânșii și cred că ne-am înțeles. Mie mi-a plăcut și îmi place dorința exprimată de dânșii, nu neapărat de toți, dar dorința exprimată de dânșii și verbal, și în scris, prin care solicită ca grefierii să fie preluați de către Ministerul Justiției într-o direcție special constituită sau să-i integrăm într-o direcție dintre cele existente. Sigur, nu înseamnă că este modificat profilul socio-profesional, nu înseamnă că ei nu rămân acolo să desfășoare activitatea la instanțe, la parchete, unde sunt, dar din punct de vedere administrativ am această solicitare scrisă de a constitui o direcție să îi luăm la Ministerul Justiției administrativ, ca să aibă, probabil, mai multă grijă de ei în rezolvarea problemelor. (…) Mă voi consulta cu CSM-ul. Ei spun acum că nu sunt nici ai CSM, nici ai MJ; ne vom consulta cu CSM și, din acest punct de vedere administrativ, vom găsi o formulă, iar eu sunt pentru preluarea la Ministerul Justiției», a declarat Tudorel Toader, într-o conferință de presă susținută la sediul Ministerului Justiției”, notează Agerpres.

Parlamentarii PSD doresc modificarea Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ.

„Președintele Comisiei juridice a Senatului, Robert Cazanciuc (PSD), a inițiat, alături de alți 21 de parlamentari PSD, un proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, astfel încât durata proceselor să fie redusă. Inițiatorii spun că vor să fie eliminate și acele mecanisme procedurale ce generează mari întârzieri fără a aduce un beneficiu procesual care să le justifice”, scrie astăzi News.ro.

Cererea de revocare a procurorului-șef DNA revine în atenția presei.

Mediafax consemnează astăzi o declarație a ministrului Toader, în legătură cu demersul său legat de revocarea procurorului-șef DNA: „Sunt pregătit să se sesizeze CCR. (…) Hotărârea a fost luată în câteva minute, dar motivarea durează de vreo două săptămâni, pentru că e dificil să motivezi contra evidenței. E dificil să feliciți pe cineva pe motivul că a încălcat de trei ori Constituția, adică trei conflicte juridice de natură constituțională în jumătate de an, de aceeași persoană, între puterile statului, chiar dacă la al treilea Curtea a zis că se respinge, dar considerentele sunt ad litteram ca la Decizia nr. 68 de admitere. Prin urmare, zic eu, să așteptăm motivarea Secției de procurori, să așteptăm hotărârea președintelui, după care decidem. (…) Vom vedea atunci și vom proceda în consecință”.

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a cerut luni, magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție, prin intermediul unui avocat, încuviințare pentru efectuarea unei expertize medico-legale în Costa Rica, susținând că din cauza problemelor de sănătate pe care aceasta le are, nu se poate deplasa cu avionul în România pentru a participa la procesele în care a fost trimisă în judecată.

„Cererea a fost făcută la termenul de luni al procesului în care Alina Bica a fost condamnată în primă instanță la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului. Avocatul fostei șefe a DIICOT a depus la dosar un document al unui medic din Costa Rica, aprobat și de Colegiul medicilor din această țară, în legătură cu starea de sănătatea a Alinei Bica”, mai scrie Agerpres.

Arhiepiscopul Tomisului este cercetat de DNA într-un nou dosar.

„Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost trimis în judecată de DNA Constanța pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu în formă continuată”, notează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis Agerpres, „în același dosar au fost deferiți justiției Neculai Poalelungi, angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunilor de inducere în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals intelectual, favorizarea făptuitorului și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată, și Ciprian Stoichin, consilier administrativ bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată”.

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au amânat vineri, pentru data de 20 martie a.c., pronunțarea sentinței în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care sunt judecați Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, Tudor Chiuariu și Ioan Adam.

„Acuzațiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în județul Bacău, în favoarea lui Paltin Sturdza și în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei”, notează Agerpres.

„La ultimul termen al procesului din 21 februarie, un procuror de la DNA a solicitat magistraților condamnarea tuturor inculpaților din acest dosar la pedepse cu executare, orientate spre maximul prevăzut de legea penală. Astfel, procurorul a cerut o pedeapsă maximă cu executare pentru fostul deputat, Viorel Hrebenciuc, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și spălare a banilor. Pedepsa maximă pentru constituire a unui grup infracțional organizat este de 10 ani, iar pentru spălare de bani este de 12 ani”, mai scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Primăvara protestelor was last modified: martie 13th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: